Overslaan en naar de inhoud gaan

TomTom te grazen genomen door cybercriminelen, via MOVEit-gat

Cybercriminelen hebben zichzelf toegang kunnen verschaffen tot gegevens van navigatiebedrijf TomTom. Dat gebeurde bij het softwareplatform MOVEit, dat bedrijven gebruiken voor het digitaal versturen van bestanden. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse bedrijf is "de deur gesloten" en zijn er geen gegevens buitgemaakt die "negatieve materiële impact kunnen hebben voor TomTom of zijn klanten".
TomTom Webfleet
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Die beperkte impact blijkt uit onderzoek van externe cybersecurity-experts, zegt de woordvoerder. TomTom weigert verder in te gaan op de vraag tot wat voor soort gegevens de hackers toegang hebben gehad. Het bedrijf heeft melding gedaan van het lek bij toezichthouders.

Dieven: 82GB gestolen

Cybersecurity-adviseur FalconFeeds meldde eerder op Twitter dat hackersgroep CL0P een geslaagde aanval op TomTom-gegevens had geclaimd. Die Russischtalige groepering beweerde toegang te hebben gekregen tot 82 Gigabyte aan bedrijfsgegevens.

Deze cybercrimebende zit vermoedelijk achter meer aanvallen via een zwakke plek binnen MOVEit. Zo meldden luchtvaartmaatschappij British Airways, omroep BBC en drogisterijketen Boots een datalek als gevolg van de inbraak bij die dienst. In Nederland waarschuwde de uitbater van vakantiepark Landal klanten dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn gelekt door een aanval op MOVEit.

Weer waarschuwing

De Nederlandse cybersecuritydienst NCSC (National Cyber Security Centre) heeft afgelopen maand nog een waarschuwing afgegeven: dat er opnieuw een kwetsbaarheid in MOVEit Transfer is gevonden. "In korte tijd zijn er meerdere kwetsbaarheden gevonden in MOVEit Transfer, een applicatie voor het delen van bestanden. De kans op misbruik van de gevonden kwetsbaarheden en de mogelijke impact hiervan zijn ingeschat op hoog", aldus de waarschuwing van 16 juni. Daarbij gaf het NCSC het advies aan organisaties die MOVEit Transfer gebruiken om het stappenplan van leverancier Progress (voorheen IPswitch) door te lopen en om de beschikbaar gestelde beveiligingsupdates zo snel mogelijk te installeren.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in