Overslaan en naar de inhoud gaan

Toezichtsraad BIT wordt Adviescollege ICT-toetsing

Het nieuwe Adviescollege ICT-toetsing bestaat uit de drie leden van de toezichtsraad van het Bureau ICT-toetsing (BIT). Het BIT is vorige week op 1 januari officieel omgezet in een Adviescollege, waarmee het onafhankelijk is geworden van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het nieuwe Adviescollege gaat onder meer de ontwikkeling van de CoronaMelder-app evalueren.
Tweede Kamer
© ministerie van Financiën
ministerie van Financi�n

Met de instelling van het nieuwe Adviescollege ICT-toetsing zijn ook de drie leden van het college benoemd, kondigt het Adviescollege aan op zijn website. Professor Hans Verkruijsse is met terugwerkende kracht vanaf 1 januari voorzitter van het Adviescollege. De organisatie wordt verder aangevuld door Rikky van Osch en professor Paul Klint. Deze drie leden waren eerder lid van de toezichtsraad van het BIT. Het nieuwe college kan maximaal vijf ICT-deskundige bevatten en wordt verder ondersteund door een ambtelijke organisatie.

De taken van het nieuwe Adviescollege komen grotendeels overeen met het voormalige BIT. Ministeries moeten al hun ICT- projecten én programma's met een ICT-component van meer dan vijf miljoen euro bij het college aanmelden. Binnen de totale kosten van een 'puur' ICT-project moet de ICT-component dan ook tenminste vijf miljoen euro bedragen. Het Adviescollege beoordeelt vervolgens vooraf de risico's en de slaagkans van die ICT-projecten en geeft adviezen ter verbetering.

Directe lijnen

In tegenstelling tot het BIT is het Adviescollege breder opgezet. Het richt zich namelijk ook op beheer- en onderhoudsactiviteiten op het gebied van ICT. Daarover kan het college ook advies uitbrengen aan bewindslieden en aan het parlement. Deze toezichtstaak staat los van de specifieke ICT-projecten of -programma's die ministeries moeten aanmelden bij het Adviescollege.

Ook nieuw is de opzet dat de adviezen rechtstreeks aan de verantwoordelijke bewindspersoon of aan de Eerste of Tweede Kamer aangeboden worden. Verder heeft het Adviescollege de mogelijkheid om via een naschrift te reageren op de bestuurlijke reactie van een bewindspersoon op een uitgebracht advies. Daarnaast gaat het college meer aandacht besteden aan het delen van ervaringen en het overdragen van kennis over de beheersing van ICT. 

Lang traject

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kondigde eind 2019 al aan dat het BIT verder ging als onafhankelijk adviescollege. De Tweede Kamer had daarop aangedrongen. De afgelopen jaren waren er berichten dat bewindslieden en topambtenaren de onafhankelijkheid van het kritische BIT aantastten. Diverse keren werden miljoenenprojecten op het gebied van ICT stopgezet, na kritische rapporten van het BIT. Toch duurde het nog ruim een jaar voordat het Adviescollege officieel het licht zag.

Eén van de eerste projecten van het nieuwe Adviescollege is de evaluatie van de ontwikkeling van CoronaMelder. Het BIT kondigde afgelopen oktober al aan deze evaluatie te gaan doen. Het Adviescollege zegt nu daar op korte termijn mee te beginnen. Voor de zomer moet dit nieuwe onderzoek klaar zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in