Beheer

Security
thuiswerken

Toezichthouder waarschuwt voor onbeveiligde thuiswerkomgevingen

'Wees voorzichtig met videochatdiensten'

19 maart 2020

'Wees voorzichtig met videochatdiensten'

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft een aantal adviezen om veilig thuiswerken mogelijk te maken in tijden van de coronacrisis. Voor criminelen biedt het massale thuiswerken extra kansen om gevoelige data te stelen.

Volgens de AP moet de omgeving zo goed mogelijk beveiligd zijn. Inloggen op de beveiligde server van de organisatie is belangrijk. Hoe fijn je eigen apparatuur ook is: het advies luidt om zoveel mogelijk apparatuur van de eigen organisatie te gebruiken.

Het is daarnaast belangrijk om voorzichtig te zijn met cloud-, opslag- of e-maildiensten, zeker wanneer ze gratis zijn. Volgens de AP is het goed mogelijk dat de aanbieders van deze gratis diensten gegevens gebruiken voor andere doeleinden, zoals marketing of verkoop aan derden. Hoe goed de diensten beveiligd zijn, is vaak ook gissen.

Documenten inscannen

Bijzondere persoonsgegevens, zoals medische gegevens of gegevens over etniciteit, verdienen altijd extra aandacht. Als deze op een usb-stick of op papier staan, mogen ze alleen op servers van de eigen organisatie worden gezet. Papieren documenten kunnen het beste op kantoor worden ingescand zodat ze gelijk op de beveiligde server terechtkomen.

Voorzichtig met videobellen 

Voorzichtigheid met het gebruik van videochatdiensten is ook geboden. Bij het bespreken van gevoelige gegevens heeft de telefoon voorkeur, deze wordt gezien als een veilig communicatiemiddel. Ga bewust om met consumentenapps zoals FaceTime, Skype of Signal. Geef de voorkeur aan eigen beveiligde opties voor beeldbellen met bijvoorbeeld patiënten. Bij chatdiensten wordt geadviseerd om gesprekken na afloop te wissen.

Tot slot waarschuwt de AP ook voor phisingmails over het coronavirus. Criminelen maken gretig gebruik van het virus om binnen te komen.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.