'Toekomst ERP van Microsoft, Oracle en SAP onzeker'

13 juli 2012
Voor Microsoft, Oracle en SAP lijken er problemen op komst. Dat concludeert Panorama Consulting uit de duur, de terugverdientijden en de gerealiseerde voordelen van projecten met de oplossingen van de toonaangevende leveranciers in de ERP-markt.

Panorama Consulting ondervroeg tussen februari en mei van dit jaar via een online enquête meer dan 2000 klanten van Microsoft, Oracle en SAP. Het beeld dat daaruit naar boven kwam, was niet echt positief.

ERP-project lost lang niet alle beloftes in

De meest schadelijke constatering is wel dat veel van de voordelen die de respondenten zich vooraf voorgesteld hadden, niet materialiseerden. Bij SAP-projecten meldt slechts een op de drie dat meer dan de helft van de vooraf gestelde doelen zijn gerealiseerd. Bij Oracle- en Microsoft Dynamics-projecten slaagt maar één van de vier erin, meer dan de helft van de doelen te realiseren.

De projecten kampen ook vaak met vertraging: 60 procent is niet op tijd klaar. Gemiddeld duurt het bij SAP- en Microsoft Dynamics-projecten 2 maanden langer, bij Oracle-projecten 4 maanden langer om het traject af te ronden. Het levert in de regel ook geen 'quick wins' op. Bij nog geen kwart van de projecten denken de projectvoerders de investering binnen twee jaar terug te verdienen.

Perceptie keert zich tegen marktleiders

Veel van die tegenvallers hebben bedrijven aan zichzelf te wijten, door slecht afbakenen van de projectomvang, slechte planning, in de voorbereiding over het hoofd zien van technische complicaties en dergelijke, stelt Panorama Consulting. Maar dat verandert niets aan de perceptie dat ERP-projecten problematisch zijn en niet leveren wat de bedoeling was. Bedrijven willen waar voor hun geld. Als dat niet lukt met de software van Microsoft, Oracle of SAP, zullen bedrijven steeds sterker de neiging krijgen om eens te proberen of dat met bijvoorbeeld standaardoplossingen of software-as-a-service wel wil lukken, denkt Panorama Consulting.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.