Beheer

Security
Windows 7

Toch gratis Windows 7 beveiligingsupdates na hack

Alle Windows 7-systemen kunnen zonder betaling weer beveligingsupdates krijgen.

© Dell
9 december 2019

Alle Windows 7-systemen kunnen zonder betaling weer beveligingsupdates krijgen.

Microsoft wil na 14 januari alleen nog in heel speciale gevallen beveiligingsupdates verstrekken voor computers die nog Windows 7 gebruiken, en dan alleen tegen flinke bedragen. Tenminste, dat was het plan. Nu blijkt de beveiliging gebroken die moet voorkomen dat andere Windows 7-computers ook de duurbetaalde updates krijgen.

De hackers pasten een trucje toe waarmee ook al jaren de check kan worden omzeild bij het illegaal installeren van Windows op een computer te installeren. Op die manier is een nieuw tooltje gemaakt dat de check omzeilt die bepaalt of een bepaalde computer wel in aanmerking komt voor Extended Support Updates (ESU).

Gratis updates

Microsoft voerde enige tijd geleden een update uit op Windows 7 waarmee beheerders makkelijk kunnen verifiëren of hun systemen voldoen aan de voorwaarden voor het verkrijgen van de ESU's. Daarvoor moeten zij een ESU License Key opgeven die de betreffende systemen autoriseert voor het ontvangen van toekomstige beveiligingsupdates. Daarvoor moeten zij wel jaarlijks tussen de 25 en 200 dollar per werkstation neertellen afhankelijk van het type licentie dat voor de betreffende computer is afgegeven. Op die manier kan nog maximaal drie jaar op een veilige manier van Windows 7 gebruik worden gemaakt.

Met het Bypass-tooltje is het mogelijk voor elke Windows 7-machine zonder enige betaling toch de beveiligingsupdates te krijgen. Tenminste dat is voor zo lang het duurt. Microsoft past hoogstwaarschijnlijk de controle op de licentiesleutel aan zodat de bypass niet meer zal werken.

1
Reacties
Don van Riet (oud KPN strateeg) 09 december 2019 18:08

Doet een beetje denken aan die MS blokkering op XP als je méér dan drie keer je hardware (vooral het Moederbord) op je netjes betaalde OEM licentie had vernieuwd. Daar was toen een anti-WPA check tooltje voor nodig, anders bleef je scherm zwart en XP geblokkeerd. Overigens heb ik XP in dual boot met eerst Win7 en vanaf November met Win10 staan, maar gebruik het nooit meer. Ik moet toegeven dat de compatibiliteit tussen Win7 en Win 10 veel beter is geregeld dan ooit tussen XP en Win7 het geval was (misschien iets dat door Vista is verloren?) Kortom, ik blijf Win7 de beste ooit vinden, maar MS heeft de overgang -ook bij complexere configuraties- wel beter geregeld dan ik had verwacht. Op een enkele (USB) driver na kunnen al mijn PC's probleemloos over..

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.