Beheer

Netwerken
Sleutelslot

TLS 1.3 veel sneller en veiliger dan voorganger

Ondersteuning onveilige standaarden gestopt

© Pixabay - CCO Stevebp
11 maart 2019

De nieuwe versie 1.3 van TLS is aanzienlijk beter dan zijn voorganger. Invoering is niet eenvoudig, maar grote browsers als Safari en Chrome zijn er al mee aan de slag. Rob van der Staaij zet de verbeteringen op een rij.

Het versleutelen van communicatieverbindingen in openbare netwerken is een van de belangrijkste maatregelen om de vertrouwelijkheid van digitale informatie te waarborgen die van a naar b wordt verstuurd. Steeds meer websites ondersteunen die functionaliteit. Gevestigde namen zoals Google sporen het gebruik ervan aan. Terecht, want de middelen die cybercriminelen tot hun beschikking hebben om informatie te onderscheppen, worden steeds verfijnder en geavanceerder.

Specificaties

Een van de bekendste specificaties voor het tot stand brengen van een versleutelde communicatieverbinding is SSL/TLS (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security). Dit levert onder meer het welbekende hangslotje op in de adresbalk van browsers. De twee specificaties worden vaak in één adem genoemd of ook wel samengevat onder de noemer SSL, maar in feite is TLS de opvolger van SSL. Deze laatste is volkomen verouderd en zou niet meer moeten worden gebruikt. Alle versies ervan vertonen namelijk ernstige kwetsbaarheden, waarvan de beruchte POODLE (Padding Oracle On Downgraded Legacy Encryption) een van de bekendere is.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!