Development

Software-ontwikkeling
bureaublad Windows XP

Tijdsdruk nadelig voor open source

Na einde Windows XP en Office 2003 kiezen overheden weer voor Microsoft, ondanks de groei van open source. Waarom toch?

© Microsoft
3 oktober 2014

Microsoft beëindigde in april 2014 de ondersteuning op Windows XP en Office 2003. Tal van overheidsorganisaties kozen daarna opnieuw voor oplossingen van Microsoft. En dat terwijl opensourceproducten de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt en ook op het gebied van beveiliging tal van voordelen bieden. Waarom stappen zo weinig overheidsinstellingen over? Harry Wibier bespreekt de argumenten.

De opvolgers van Windows XP en Office 2003 bieden meer functionaliteiten en veiligheid dan de voorgangers, maar de oude versies doen in essentie wat ze moeten doen. De functionele voordelen van de nieuwe versies zijn niet zo pregnant dat overheidsorganisaties zich enthousiast vroegtijdig hebben gestort in complexe en dure upgradetrajecten. Integendeel, de vijf grootste gemeenten betalen 1,1 miljoen euro om nog tot 9 april 2015 met ondersteuning gebruik te kunnen blijven maken van Windows XP. Naast de gemeenten werkt ook een deel van de landelijke overheid nog even door op XP. Het bedrag dat zij betaalt om 40.000 werkstations met XP ondersteund te houden, is geheim.

De overheden hebben met de upgrade gewacht tot het laatste moment, niet in de laatste plaats omdat dikwijls binnen de complexe applicatielandschappen onduidelijk was welk deel mee kon gaan naar een nieuw platform. De tijdsdruk die daarop volgde – en de afhankelijkheid van de goeie wil tot verlenging van de ondersteuning door Microsoft – werkte niet in het voordeel van een mogelijke verkenning van op open source gebaseerde alternatieven. Maar ook inhoudelijk zijn er belangrijke overwegingen om het avontuur niet aan te gaan.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!