Management

Datamanagement
protest

Tienduizenden vragen samen persoonlijke info op bij techbedrijven

Giga-opvraag gegevens moet duidelijk maken of bedrijven Europese regels overtreden.

© Shutterstock Halfpoint
29 juli 2021

Giga-opvraag gegevens moet duidelijk maken of bedrijven Europese regels overtreden.

Ongeveer 65.000 mensen gaan donderdag samen aan drie grote techbedrijven vragen welke persoonlijke gegevens over hen worden verzameld. Ze worden daarbij begeleid door de Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI). Volgens de stichting is het de grootste gezamenlijke aanvraag van persoonsgegevens in Europa. Over een paar weken volgt een nieuwe aanvraag namens andere mensen.

Het is niet bekend hoeveel Nederlanders er onder de groep zijn. De collectieve aanvraag staat open voor iedereen uit de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein.

De aanvraag wordt ingediend bij de populaire filmpjesapp TikTok, onlinevergaderdienst Zoom en dataverzamelaar Palantir. Dat laatste bedrijf verwerkt met behulp van ingewikkelde software grote hoeveelheden data om bijvoorbeeld terroristen en criminelen op te sporen. De software wordt gebruikt door veiligheids- en politiediensten wereldwijd.

SOMI wil weten welke gegevens de bedrijven verzamelen, hoe die worden bewaard en met wie de informatie wordt gedeeld. Dat moet duidelijk maken of de bedrijven de Europese privacyregels overtreden. De bedrijven hebben een maand de tijd om antwoord te geven.

SOMI kondigde begin juni aan dat ze namens tienduizenden ouders een schadeclaim indient tegen TikTok. De stichting uit Badhoevedorp eist een bedrag dat naar eigen zeggen zou kunnen oplopen tot 1,4 miljard euro. De ouders vinden dat de app de veiligheid en de privacy van hun kroost niet goed beschermt. Die zaak staat los van de aanvraag van persoonsgegevens bij TikTok, Zoom en Palantir, zegt de stichting.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.