Overslaan en naar de inhoud gaan

Tienduizenden vragen samen persoonlijke info op bij techbedrijven

Ongeveer 65.000 mensen gaan donderdag samen aan drie grote techbedrijven vragen welke persoonlijke gegevens over hen worden verzameld. Ze worden daarbij begeleid door de Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI). Volgens de stichting is het de grootste gezamenlijke aanvraag van persoonsgegevens in Europa. Over een paar weken volgt een nieuwe aanvraag namens andere mensen.
protest
© Shutterstock
Shutterstock

Het is niet bekend hoeveel Nederlanders er onder de groep zijn. De collectieve aanvraag staat open voor iedereen uit de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein.

De aanvraag wordt ingediend bij de populaire filmpjesapp TikTok, onlinevergaderdienst Zoom en dataverzamelaar Palantir. Dat laatste bedrijf verwerkt met behulp van ingewikkelde software grote hoeveelheden data om bijvoorbeeld terroristen en criminelen op te sporen. De software wordt gebruikt door veiligheids- en politiediensten wereldwijd.

SOMI wil weten welke gegevens de bedrijven verzamelen, hoe die worden bewaard en met wie de informatie wordt gedeeld. Dat moet duidelijk maken of de bedrijven de Europese privacyregels overtreden. De bedrijven hebben een maand de tijd om antwoord te geven.

SOMI kondigde begin juni aan dat ze namens tienduizenden ouders een schadeclaim indient tegen TikTok. De stichting uit Badhoevedorp eist een bedrag dat naar eigen zeggen zou kunnen oplopen tot 1,4 miljard euro. De ouders vinden dat de app de veiligheid en de privacy van hun kroost niet goed beschermt. Die zaak staat los van de aanvraag van persoonsgegevens bij TikTok, Zoom en Palantir, zegt de stichting.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in