Tie Holding stuurt oprichter de laan uit

7 maart 2008
Het noodlijdende softwarebedrijf Tie Holding heeft oprichter en ex-bestuursvoorzitter Dick Raman de laan uitgestuurd. De onderneming overweegt bovendien aangifte te doen tegen Raman bij het Openbaar Ministerie. Dat maakte Tie Holding vandaag bekend.

Tie Holding verwijt Raman op eigen houtje buiten de raad van commissarissen en de accountant om deals te hebben gesloten. Dat zou zijn gebeurd in de periode dat Raman het bedrijf als bestuursvoorzitter leidde.

Raman ontkent de aantijgingen. Hij kondigde aan zijn ontslag bij de rechter te gaan aanvechten. Volgens hem wordt er een persoonlijke vete gevoerd door de deze zomer aangetreden commissaris Peter van Schaick. ,,Uiteindelijk draait het allemaal om geld, ze willen mijn ontslagpremie niet betalen'', aldus Raman in een reactie.

Het conflict tussen Raman en de raad van commissarissen speelt al langer. Raman stapte in november vorig jaar op als bestuursvoorzitter, op uitdrukkelijk verzoek van de raad van commissarissen. Na zijn vertrek als hoogste bestuurder werd hij benoemd tot directeur van het Amerikaanse onderdeel Tie Commerce.

Volgens bestuursvoorzitter Jan Sundelin van Tie Holding sloot Dick Raman toen hij nog topman was diverse deals, die hij niet gemeld heeft aan de raad van commissarissen of de aandeelhouders. Een en ander is begin dit jaar aan het licht gekomen, aldus Sundelin.

Het zou gaan om een overeenkomst met het bedrijf van de broer van Dick Raman, Rob Raman. Dit bedrijf, Samar, klaagde Tie Holding in februari aan omdat het bepaalde contractuele verplichtingen niet was nagekomen. De rechter stelde Tie Holding echter in het gelijk.

Volgens Sundelin oordeelde de rechter dat de afspraken tussen Samar en Tie Holding, dat facilitaire diensten leverde aan het softwarebedrijf, ongeoorloofd waren wegens belangenverstrengeling. Rob Raman van Samar liet weten tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

Daarnaast zou Dick Raman volgens Sundelin ook, buiten de raad van commissarissen en het jaarverslag om, een deal hebben gesloten met de directeur van de Franse dochteronderneming van Tie Holding. Hij beloofde de Franse directeur een meerderheidsbelang in de dochteronderneming, bij zijn vertrek als bestuursvoorzitter.

Hierdoor zou Tie Holding de aanspraak op de Franse divisie verliezen. Inmiddels is deze overeenkomst door de nieuwe directie van Tie Holding ongedaan gemaakt.

Volgens Dick Raman zijn beide deals echter al drie, vier jaar geleden in alle openbaarheid gesloten. ,,Ze hebben gezocht naar materiaal om van mij af te komen, terwijl ik Tie Holding twintig jaar op een uiterst correcte manier heb geleid. Uiteindelijk hebben ze een flinterdunne zaak.''

Rob Raman van Samar heeft besloten vanaf maandag te stoppen met het leveren van facilitaire diensten aan Tie Holding. ,,Ik heb het kantinepersoneel gezegd dat ze vandaag nog netjes de mensen moeten helpen, maar dat ze na het werk alles mee moeten nemen. We kunnen niet werken als we niet betaald worden.''

Sundelin zegt het in financiële nood verkerende Tie Holding zo snel mogelijk in een rustig vaarwater te willen leiden en de kosten naar een redelijk niveau te willen brengen. De softwaremaker leed in het gebroken boekjaar 2006/2007 een nettoverlies van 3,3 miljoen euro.

Beleggers reageerden in eerste instantie positief op het ontslag van Raman. Het aandeel Tie stond vrijdagochtend 7 procent hoger. Later zakte het aandeel echter weer weg naar een vlakke stand. (ANP)

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!