Beheer

Personal Tech
KVM-switch

Thuiswerkgadget no2: de KVM-switch (en alternatief)

Gecombineerde thuiswerkomgeving met je werk- en privé-pc.

© IOGEAR
6 januari 2021

Gecombineerde thuiswerkomgeving met je werk- en privé-pc.

Thuiswerken is naar alle waarschijnlijkheid voortaan niet meer alleen iets voor lockdowns, uitzonderingssituaties en ZZP'ers. 

Het valt te hopen dat werken op een laptop aan de net te lage keukentafel - of het kookeiland zonder knieruimte - iets van het verleden is. Zeg maar van de eerste paar weken van de eerste Nederlandse coronalockdown, begin vorig jaar. Het hebben van een comfortabele werkplek thuis is essentieel. Dat was het al later in de eerste lockdown, en bleef het voor veel mensen ook in de maanden vóór de huidige lockdown.

Stekkergedoe en vol bureau?

Een goede werk-pc, vaak een laptop, is daarvoor een eerste vereiste. Een goede werkplek is een tweede. Een beeldscherm (op goede hoogte) is een volgende eis, en een dockingstation kan volgen voor meer comfort. Maar misschien ben je er dan nog niet. Mensen die voor eigen gebruik (hobby of bijvoorbeeld ander werk) al een computer in huis hebben, moeten hun thuisbureauplek 'delen' met andere pc. Soms inclusief toetsenbord, beeldscherm en muis.

Weer stekkers omwisselen, of toetsenborden opzij schuiven? Hoeft niet. Een KVM-switch kan de voetafdruk van de werkcomputers verkleinen én het wisselen tussen de systemen vergemakkelijken. Systeembeheerders zullen deze apparaten wel kennen, soms van vroeger toen remote-beheer en virtuele machines nog geen gemeengoed waren.

HDMI, VGA, resolutie

Voor thuiswerken, op een plek waar al een computeropstelling staat, kan een KVM-switch (keyboard, video, mouse) veel handigheid bieden. Een instapmodel met aansluitingen voor twee keer keyboardaansluiting, twee keer video-kabel en twee keer muisaansluiting is al voldoende. Daarmee valt dan met een enkel toetsenbord, beeldscherm en muis te schakelen tussen twee verschillende computers. Bijvoorbeeld de één op je bureau, de ander eronder.

Een investering van een paar tientjes, of een nuttig nieuwjaarskadootje voor werknemers? Let vóór aanschaf wel even op de praktische kant van het KVM-switchmodel. Hebben de aan te sluiten computers allebei wel HDMI-aansluitingen, of zijn ze voorzien van het oudere VGA? En wat is de maximaal haalbare resolutie van het door te geven en om te schakelen videosignaal?

Combineren met hub of dock

Qua aansluitingen voor toetsenbord en muis is het hoe dan ook USB. Zet eventueel nog een USB-hubje ertussen om op een laptop met weinig USB-poorten dan maar één poort kwijt te zijn. Zo'n hub hoeft geen snel USB 3.0 te ondersteunen en kost een tientje of twee.

Natuurlijk valt een KVM-switch te combineren met een dockingstation voor een nog wat comfortabelere werkomgeving thuis. Het hoeft dan zeer waarschijnlijk niet samen met een USB-hub te worden gebruikt, want een beetje dock heeft zelf weer meerdere USB-poorten aan boord. Tenzij je andere computer, die niet aan een dockingstation hangt, wat karig is bedeeld qua USB-poorten.

Of doe het draadloos

Een alternatief voor een KVM-switch is een zogeheten draadloze desktopset met multi-device mogelijkheden. Dat is een toetsenbord met bijbehorende muis die als geheel vallen te schakelen tussen verschillende apparaten. Ten opzichte van een KVM-switch ontbreekt dat het element video, maar een beetje moderne monitor heeft meerdere ingangen - al dan niet van verschillend type (HDMI, DisplayPort, DVI, VGA).

Veel beeldschermen kunnen automatisch hun weergave omschakelen naar de ingang waar een actief signaal binnenkomt, en handmatig wisselen kan altijd met input-knoppen op de monitor. Bijkomend voordeel van een thuiswerkopstelling met draadloze desktopset is dat er dan ook tablets of zelfs smartphones te gebruiken zijn in combinatie met zo'n toetsenbord plus muis.

Windows/Command-toets

Voor de fijnproevers bestaan er ook desktopsets waarbij het toetsenbord bijvoorbeeld de Windows-toets en de Mac Command-toets heeft en die 'meeneemt' naar gelang de actieve computer. Ook functietoetsen en snelkoppelingen zijn multi-OS in te stellen en te benutten. De kosten voor een multi-device desktopset kunnen wat hoger uitkomen dan de paar tientjes voor een eenvoudige KVM-switch. De voordelen, zoals draadloos gemak, kunnen het voor sommige mensen wel waard zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.