Management

Carriere
thuiswerken

Thuiswerken of toch naar kantoor? Dit doen de 'Big 5'

Veel werknemers mogen thuisblijven, maar niet bij Apple. 

14 mei 2020

Veel werknemers mogen thuisblijven, maar niet bij Apple. 

Nu de coronacrisis voortduurt, worstelen steeds meer bedrijven met de vraag: wanneer mogen werknemers weer terug naar kantoor? Ook de vijf grootste techbedrijven ter wereld - Apple, Amazon, Facebook, Google en Microsoft - moeten hier beleid voor opstellen. Welke keuzes maken zij?

Bij de meeste grote techbedrijven mogen werknemers de komende tijd thuis blijven werken, zo werd de afgelopen weken duidelijk. Microsoft en Amazon houden daarin een vergelijkbare lijn aan: werknemers mogen in ieder geval tot oktober vanuit huis blijven werken, ook al is dat straks niet meer verplicht in de VS.

"Als de beperkingen verdwijnen, blijft vanuit huis werken een optie tot en met oktober, tenzij werknemers in een essentiële rol zitten of de lokale autoriteiten iets anders eisen", aldus een woordvoerder van Microsoft tegenover Business Insider. Microsoft Nederland laat in een reactie aan AG Connect weten dat ook Nederlandse werknemers tot september - maar eventueel ook daarna, als ze zich daar prettiger bij voelen - thuiswerken. 

Ook bij Amazon mogen werknemers wereldwijd die vanuit huis kunnen werken dat ook tot in ieder geval 2 oktober blijven doen, schreef Reuters begin mei. Op dit moment wordt geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen voor werknemers die wel naar kantoor willen komen, zoals de mogelijkheid om afstand te houden en vaker schoonmaken.

Amazon kwam de afgelopen maanden echter onder vuur te liggen, omdat een groot deel van zijn werknemers niet thuis mocht werken. Het ging om de mensen in magazijnen, die producten verzamelen en inpakken die in de webshop worden besteld. In de VS kwam daar felle kritiek op, omdat de webwinkelgigant veiligheidsmaatregelen zou hebben geschonden, door een protestleider uit zo'n magazijn te ontslaan. Inmiddels krijgen magazijnwerknemers meer betaald voor overwerk en zijn er 175.000 extra werknemers aangenomen. 

In 2020 blijf je thuis

Bij Google gaan de kantoren vanaf juni weer geleidelijk open, vertelt woordvoerder Rachid Finge van Google Nederland desgevraagd. Toch betekent dat niet dat werknemers weer massaal terug mogen. De internetgigant benadrukt dat de meeste werknemers waarschijnlijk tot het einde van dit jaar vanuit huis blijven werken. "Ons terugkeer naar kantoor wordt traag, weloverwogen en incrementeel", aldus het bedrijf in een bericht naar zijn werknemers. 

En ook bij Facebook mogen werknemers heel 2020 nog vanuit huis blijven werken, vertelt een woordvoerder tegenover de BBC. "Vandaag hebben we aangekondigd dat iedereen die zijn werk op afstand kan doen, ervoor kan kiezen om dit tot het einde van het jaar te blijven doen", aldus de woordvoerder. Welke werknemers wel gevraagd worden om naar kantoor te komen, wordt nog bepaald. 

Apple doet het anders

Tussen deze grote techbedrijven blijkt Apple een vreemde eend in de bijt. De iPhone-fabrikant is juist van plan om binnenkort meer werknemers terug te halen naar zijn grote kantoren wereldwijd, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden. Apple zou van plan zijn werknemers in fases terug te brengen, wat een paar maanden in beslag kan nemen.

De eerste fase is zelfs al begonnen in een aantal regio's. In die fase worden mensen die niet (goed) op afstand kunnen werken teruggehaald. De tweede fase moet in juli van start gaan, waarmee nog meer werknemers terugkeren naar hun fysieke werkplekken. Deze tijdlijn kan echter nog aangepast worden op basis van beleid op lokaal en staatsniveau, aldus de ingewijden. 

De kans is groot dat Apple werknemers terughaalt omdat zij hardware moeten ontwikkelen of testen, wat moeilijk op afstand is uit te voeren. Bij dit bedrijf stonden de kantoren dan ook nooit helemaal leeg: sinds het begin van de crisis mocht een selecte groep werknemers op kantoor blijven werken, om het bedrijf draaiende te houden. Mensen die bijvoorbeeld hardware testen, datacentra beheren of nieuwe producten online moeten plaatsen, kunnen hun werk moeilijk of niet vanuit huis doen.

Toch is Apple waarschijnlijk niet de enige techgigant die toch weer mensen naar fysieke kantoren haalt. Ook Amazon, Google en Facebook hebben hardware-afdelingen waar mensen fysiek aanwezig moeten zijn, al zijn deze wel veel kleiner dan die van Apple. Het gaat hier dus waarschijnlijk om kleinere groepen mensen die toch fysiek op werk moeten verschijnen. 

Voor altijd thuiswerken?

Hoewel veel werknemers van de 'Big 5', zoals deze grote techbedrijven ook wel genoemd worden, nog lange tijd vanuit huis mogen werken, kijken deze bedrijven eigenlijk niet verder dan het einde van het jaar. Toch is er een ander groot techbedrijf die dat wel doet: Twitter. Twitter heeft namelijk aangekondigd dat zijn werknemers voor altijd thuis mogen werken, mochten ze dat willen. Dat schrijft de BBC. De kantoren gaan op termijn echter wel weer open en dan zijn de medewerkers ook weer welkom. 

Twitter maakte deze keuze naar eigen zeggen omdat de afgelopen maanden hebben bewezen dat thuiswerken goed gaat. "Als onze werknemers in een rol en situatie zitten waardoor ze thuis kunnen werken en ze dat voor altijd willen blijven doen, dan maken wij dat mogelijk", aldus het bedrijf. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.