Loopbaan

Personal Tech
thuiswerken

Thuiswerken sterk motief voor baanwissel

Cloud, mobile en unified communications maken thuiswerken steeds aantrekkelijker.

© CC BY 2.0 - Flickr, cropped Noodles and Beef
12 september 2017

Cloud, mobile en unified communications maken thuiswerken steeds aantrekkelijker.

Bijna driekwart van de Amerikanen overweegt zijn baan op te geven wanneer een andere werkgever een beter beleid voor thuiswerken heeft.

Ze willen zelfs overstappen wanneer de nieuwe werkgever niet bereid is meer salaris te betalen. De conclusie komt van Softchoice die 1000 voltijdse werknemers ondervroeg voor het onderzoek.

"Cloud, mobile en unified communications-technologieën zorgen er nog steeds voor dat silo's worden afgebroken", zegt Francis Li, vice president IT bij Softchoice in een verklaring. "De technologie helpt werknemers productiever te zijn en samen te werken vanaf de plek waar ze het best hun werk kunnen doen."

Het gevolg is, volgens Li, dat werknemers steeds vaker werkgevers om de nieuwe technologie vragen. Ook veranderen ideeën over kantoorcultuur. 94 procent van de ondervraagden zegt afhankelijk te zijn van anderen om in enige vorm van samenwerking hun taak te kunnen invullen. 83 procent zegt dat zij technologische oplossingen gebruiken om samen te werken met anderen wanneer ze niet op kantoor zijn.

Millennials zeggen productiever te zijn

Net iets meer dan de helft van de werknemers zegt dat hun werkgever hen toestaat om in ieder geval af en toe van thuis uit te werken. Toch zegt 73 procent te ervaren dat eigenlijk wordt verwacht dat ze op kantoor zijn. Uit het onderzoek blijkt ook dat millennials twee keer zo vaak aangaven productiever te zijn wanneer ze thuiswerken dan werknemers uit de babyboom-generatie.

De infrastructuur in de VS speelt echter wel parten bij het thuiswerken. 78 procent van de mensen die wel thuis mogen werken, zegt regelmatig problemen te ervaren in de samenwerking met collega's.

Thuiswerken of telewerken is nog altijd een punt van discussie. Arbeidsmarktdeskundige Ton Wilthagen stelde eind april in het Dagblad van het Noorden zelfs dat thuiswerken over z’n hoogtepunt heen is. Verschillende grote bedrijven zoals Honeywell, IBM en Yahoo draaien hun beleid met betrekking tot thuiswerken weer terug. Volgens Withagen zijn de positieve effecten van thuiswerken slechts van korte duur. Bovendien merken thuiswerkers, zeker als ze meer dan een dag per week thuis werken, dat ze 'uit beeld raken' en minder promotiekansen krijgen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werken in Nederland zo'n 3 miljoen van de 8 miljoen werknemers regelmatig thuis.

Scherpschutters

Het is met het oog op de alsmaar toenemende krapte op de IT-arbeidsmarkt gunstig dat het animo voor een IT-studie stijgt. Maar het duurt minstens 4 jaar voordat de nieuwe lichting IT-studenten de arbeidsmarkt opstroomt, dus op de korte termijn zet dit nog weinig zoden aan de dijk.

De komende tijd blijft de concurrentie op de IT-arbeidsmarkt dus moordend. Een enorme uitdaging voor werkgevers en HR-professionals, want een tekort aan IT’ers bedreigt steeds vaker het bedrijfsresultaat.

IT-vaktitel AG Connect organiseert dit najaar Scherpschutters, drie interactieve middagsessies voor HR-professionals en recruiters met praktische tips, actuele cases en best practices over werving, behoud en scholing.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.