Overslaan en naar de inhoud gaan

'Thuiswerken brengt risico's met zich mee voor bedrijven'

Thuiswerken maakt bedrijven kwetsbaarder voor het risico op het lekken van gevoelige informatie, bijvoorbeeld door het gebruik van onveilige apparatuur of communicatiekanalen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De toezichthouder heeft een inventarisatie gedaan bij vijftien financiële ondernemingen en accountantsorganisaties naar de invloed van de uitbraak van het nieuwe coronavirus op de bedrijfsvoering en hoe zij omgaan met de toenemende informatiebeveiligingsrisico’s. Hieruit zijn diverse risico's naar voren gekomen die extra aandacht vragen.

Afhankelijkheid

Behalve de vele thuiswerkers, signaleert de AFM bij ondernemingen ook een toenemende afhankelijkheid van externe dienstverleners. Waaronder leveranciers van zogeheten VPN-verbindingen, waarbij op een veilige manier contact kan worden gelegd via het internet.

Andere risico’s waar ondernemingen extra alert op moeten zijn, betreffen het risico op zogeheten ddos-aanvallen door cybercriminelen, de uitval van medewerkers, een toename in phishing, waarbij criminelen toegang proberen te krijgen tot de systemen van een bedrijf, en onveilige IT-systemen door het uitstel van de installatie van beveiligingspatches.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in