Beheer

Security
werknemer

Thuiswerk-ICT: gemak verslaat beveiliging, ook bij de overheid

Thuiswerktijden vergroten klassieke kloof tussen gebruik en veiligheid.

© European Patent Office
2 november 2020

Schaduw-IT overkomt ook de Rijksoverheid, en nu in thuiswerktijden door de coronacrisis nog wat meer. Zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van de Algemene Rekenkamer. Ambtenaren gebruiken niet altijd de software die wordt aangeboden vanuit hun werkgever, mede omdat die soms gebrek aan mogelijkheden heeft. Gemak en functionaliteit van zelf in te zetten software 'wint' dan, wat een risico vormt voor overheidscommunicatie en -samenwerking. Over onwetendheid, slechte voorbeelden, verschillen in beleid en ook onwil.

De door het Rijk gebruikte ICT-middelen voor thuiswerken blijken in bepaalde gevallen in strijd met de richtlijnen van de Rijksoverheid voor veiligheid. Het gaat hierbij niet zozeer om de door het Rijk aangeboden ICT-middelen, maar om de communicatie- en samenwerkingsmiddelen die in de praktijk gebruikt worden. Deze discrepantie - die voor veel ICT'ers niet onbekend zal zijn - staat nu in de schijnwerpers door een vanmorgen gepubliceerd rapport van de Algemene Rekenkamer. Dat controleorgaan voor de overheid heeft de afgelopen maanden onderzocht hoe bij het Rijk ICT wordt gebruikt voor werken op afstand.

Onvrede

Uit het onderzoek dat sinds juli is uitgevoerd, komt onder meer naar voren dat sommige ambtenaren communicatie- en samenwerkingsmiddelen gebruiken die niet in lijn zijn met de veiligheidsrichtlijnen van hun organisaties. Daarvoor zijn diverse redenen, die in het rapport van de Algemene Rekenkamer worden belicht. "Onvrede over de mogelijkheden van aangeboden IT-applicaties is een belangrijke reden om tegen de afspraken in toch van niet-aanbevolen applicaties gebruik te maken", zo meldt de Rekenkamer.

In het rapport valt te lezen dat een kwart van de ambtenaren niet tevreden is over de mogelijkheden voor samenwerking die de werkafspraken hun bieden. De Algemene Rekenkamer noemt als voorbeeld het Interdepartementaal Samenwerking Platform (ISWF) waarmee ambtenaren van verschillende ministeries veilig kunnen samenwerken. "Dit platform vinden gebruikers niet gebruiksvriendelijk. Het gebruik van niet aanbevolen alternatieven zoals Dropbox ligt dan voor de hand, terwijl deze niet aan de gestelde (beveiligings)eisen van de ministeries voldoen."

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!