Thuis-Lan:draadloos, maar niet probleemloos Wirwar van technieken en visies blijkt mooi argument voor uitstel

20 september 2001
De markt voor draadloze huis-, tuin- en keukennetwerken ontwikkelt zich snel. Maar de onderliggende technieken en de ‘proposed standards’ lopen elkaar nog danig voor de voeten. Een veelheid van ‘filosofieën’ en ‘oplossingen’ is het gevolg. Elk technologiebedrijf van naam probeert de krant te halen of de show van een grote beurs te stelen met zijn eigen thuisnetwerk. Microsoft heeft er één, evenals Intel en Lucent. Philips Electronics NV was koploper in de technische ontwikkeling maar dreigt zoals gewoonlijk de markt te missen. Cisco laat het gebruiken door 150 telewerkers. Toshiba bouwt zijn visie op wireless connectivity at home’ alvast in in de duurdere laptops voor zakelijk gebruik. KPN Telecom probeert met een eigen kijk op het draadloze thuis-Lan ADSL (MXStream) in de stedelijke gebieden aan de man te brengen. Kortom: het bos is uitgestrekt en de bomen zijn talrijk. Kleine zelfstandigen en thuiswerkers kiezen niet. Ze kijken liever nog even de kat uit de boom.

Vraag neemt toe
Het is vrij eenvoudig om morgen of overmorgen al een eigen thuisnetwerk te hebben. Stap naar de computerwinkel en stel een pakket samen, bestaande uit een 10/100 Mbit-netwerkkaart voor de koppeling met een ADSL- of kabelmodem, voldoende kabel en de nodige software. Inclusief voorrijden, aanleg, testen en arbeidsloon kost zo’n operatie rond de 1500 gulden. Succes verzekerd, maar de consument heeft zo zijn twijfels. Volgens een praatgrage verkoper van De Computerwinkel in Hellevoetsluis lopen de Lan-pakketjes ‘niet geweldig’. “De vraag naar draadloos neemt toe”, stelt hij vast. “Dat leveren we uiteraard ook. U brengt ’s morgens uw pc’s hier en dan hebben wij het hier ’s middags al piekfijn voor u in orde.” Op de vraag welke technieken met welke mogelijkheden worden ingebouwd antwoordt hij eerlijk: “Tja. Daar kun je natuurlijk alle kanten mee op. De keus is aan u. Begin maar met een basisopstellinkje. Dan kan het hele gezin overal in huis internetten en chatten en dat scheelt sowieso al behoorlijk in de kosten. Achteraf upgraden blijft altijd mogelijk. Als u wilt wappen of ‘Dec-ten’, bijvoorbeeld.”

Struikelblok
In tegenstelling tot het wireless bedrijfs-Lan bestaat er voor het dito thuisnetwerk nog geen consistente defacto-standaard. Voor draadloze bedrijfs-Lan’s – of WLan’s – voorziet Wi-Fi, oftewel de IEEE 802.11B-standaard, waaraan vrijwel alle leveranciers zich inmiddels conformeren, in ongestoorde en betrekkelijk goed beveiligde datalinks van 11 Mbit tussen apparaten en de transceivers (access points). Sinds maart 1998 beijvert de HomeRF Working Group (Hrfwg) zich voor het gestandaardiseerde draadloze (thuis)netwerk met een overdrachtssnelheid van 1,6 Mbps en sinds kort zelfs 10 Mbps. Het Hrfwg-industrieplatform baseert zich op IEEE-standaarden en brengt belangrijke spelers als Intel, Proxim, 3COM, Apple, Casio, Compaq, Ericsson en France Telecom onder de paraplu. Doel is te komen tot een SWAP-specificatie (Shared Wireless Access Protocol).
Behalve de Hrfwg beijvert ook de L2CAP Group zich om een standaard en software voor draadloze thuisnetwerken te ontwikkelen, uitgaande van de draadloze thuiswerkplek. Het bereik van Bluetooth zou kunnen worden uitgebreid om verder te reiken dan de directe omgeving van de werkplek.
Tenslotte wil ook het bedrade thuisnetwerk van geen wijken weten. Om aan een kostbare dradentrekkerij in de woning te ontkomen zoekt de HomePlug Powerline Alliance (HPA) sinds maart 2000 verbinding op Ethernetsnelheid (10 Mbit/sec) met apparaten tussen stopcontacten van het elektriciteitsnet. Technische problemen met betrekking tot ruis, variabele frequenties en storingsbronnen als elektromotoren en halogeenlampen, moeten in een in ontwikkeling zijnde ASIC-chip worden opgelost. HPA wordt gesteund door 38 geïnteresseerde ICT- en elektronicabedrijven als Compaq, Cisco, Intel en Panasonic. De voortgang met betrekking tot thuisnetwerken wordt echter belemmerd door de gereserveerde houding van onder andere Microsoft en IBM, die anders tegen het thuisnetwerk van de nabije toekomst aankijken.
“Een groot struikelblok bij de ontwikkeling van het gestandaardiseerde draadloze thuisnetwerkje is dat het goedkoop moet zijn èn met een groot aantal technologieën overweg moet kunnen”, vindt Ronald Brockmann algemeen directeur van technologieprovider Intersil (voorheen No Wires Needed). “Bovendien moet het toekomstbestendig zijn met het oog op de komst van breedbandinternet met IP-telefonie, video on demand, e-learning, een veelheid van nieuwe multimediatoepassingen en de aansluiting van intelligente huishoudelijke apparaten. Voor bedrijfs-WLan’s wordt nu toegewerkt naar verdere uitbouw van de bandbreedte tussen de access points naar 54 Mbit”, aldus Brockmann. “Het thuisnetwerk zal ook die kant op moeten om straks al die mooie toepassingen met streaming data mogelijk te maken.”
Volgens Brockmann is een bitrate van 54 Mbit voor multimedia en streaming video zeker toereikend. Nu al wordt dat doel nagestreefd met tamelijk geavanceerde videocompressie als MPEG4.
“Wij zien het mes nu aan twee kanten snijden: aan de ene kant de toenemende bandbreedte op de RF-kanalen en aan de andere kant de voortschrijdende compressietechnieken die er voor zorgen dat breedbandige applicaties beheerbaar blijven.”
Enthousiast gebruiker van de telewerkoplossing van Cisco is Bart Gijsbers. Cisco’s medicijn wordt vooralsnog alléén door de eigen personeelsleden geslikt. Externe gebruikers zijn er nog niet. “De belangstelling is enorm, maar veel klanten durven geen beslissing te nemen bij gebrek aan industriestandaard en zo lang er nog verschillende ad hoc-oplossingen naast elkaar bestaan”, zegt Gijsbers. “Telewerken wordt door de overheid aangemoedigd, maar in de praktijk zijn er nog te veel functies waarvoor de lijfelijke aanwezigheid op de zaak en de voortdurende verbinding met het bedrijfsnetwerk als een vereiste wordt beschouwd. Tele- of thuiswerken beperkt zich dan ook in hoofdzaak tot offline-werk met incidentele netwerkconnecties. Eén of enkele malen per dag wordt het gedane werk via e-mail ge-upload terwijl het werkoverleg meestal telefonisch plaats vindt.”
Cisco’s thuisnetwerk is ingericht vanuit de netwerkgedachte waarbij geografische afstanden geen belemmering meer mogen zijn. “Het is bijna beangstigend hoe transparant dat werkt”, vindt Gijsbers. “Als het thuisnetwerk goed is ingericht dan weet de gebruiker niet beter of hij is met zijn bedrijfsnetwerk verbonden net als hij dat op de zaak gewend is. Hij doet gewoon z’n werk zoals hij dat normaal ook doet, zo mogelijk zelfs onder de parasol in de tuin, mits de afstand de 100 meter niet overschrijdt.”
Volgens Gijsbers zijn er nog enkele beperkingen. Een bedrijf kan niet van de ene dag op de andere over een netwerk van thuiswerkers beschikken. De infrastructuur in het bedrijf vereist vaak aanpassingen om de werkers op afstand één- op-één in de bedrijfsnetwerken te kunnen opnemen.

Bluetooth-variant
Dat fabrikanten elkaar flink voor de voeten lopen bij het ontwikkelen van thuisnetwerken blijkt uit de SD-technologie die Toshiba samen met Matsushita en Sandisk binnenkort in zijn notebooks en PDA’s stopt. SD staat voor Secure Data en bestaat uit een moduultje ter grootte van een postzegel. Notebooks en PDA’s die met SD I/O-slots zijn uitgerust, kunnen onderling gegevens uitwisselen en spontaan draadloze netwerkjes voor groepsoplossingen vormen. “Met SD zijn wij op dit moment een Bluetooth-variant aan het ontwikkelen”, zegt Inno Frencken van Toshiba. “SD moet worden gezien als de opvolger van de huidige smart media en is nu hard op weg een geaccepteerde standaard te worden. Wij verwachten dat de fabrikanten van PDA’s als Handspring en Palm SD binnenkort gaan inbouwen vanwege de geringe omvang van de modules.”

Aardig perspectief
SD is aanvankelijk als geheugenkaartje en als verbetering van de flash-geheugenkaart ontwikkeld. Op de Cebit in maart van dit jaar demonstreerde Toshiba een Bluetooth-oplossing op een kaartje van dezelfde geringe omvang. Omdat de Bluetooth-technologie zich vooralsnog beperkt tot één werkplek vond Toshiba de tijd gekomen om de I/O-mogelijkheden in de richting van het draadloze thuisnetwerk en de tijdelijke groepsoplossing om te buigen.
Een aardig perspectief van de SD memory en I/O-kaart is de in het vooruitzicht gestelde mogelijkheid om huishoudelijke en elektronische apparaten draadloos te integreren. Als voorbeeld noemt Frencken de inbouw van SD-kaartjes in digitale fotocamera’s. Foto’s die in en om de woning worden genomen kunnen draadloos naar een notebook worden gestuurd en door de fotoprinter aan de lopende band worden afgedrukt. Frencken wil SD geen concurrent noemen voor Bluetooth. SD ondersteunt Bluetooth waarbij SD moet worden gezien als het medium en Bluetooth als de onderliggende technologie. SD omvat verschillende I/O-mogelijkheden waarvan Bluetooth er één is.

Zelfdenkend homenetwork:

nog zeven jaar geduld
Technologieontwikkelaars als Intel en Intersil en productontwikkelaars als Toshiba, 3COM en Cisco zijn het er in grote lijnen over eens dat het nog zeker vijf tot zeven jaar zal duren voordat het intelligente homenetwork (Chriet Titulaer’s droomhuis van de toekomst) van de grond zal komen. Onder zo’n netwerk wordt verstaan een draadloos huis-Lan, waarop een veelheid van elektronische apparaten wordt aangesloten, geprogrammeerd en beheerd: digitale tv’s, HR-ketels, diepvriezers, airco’s, thermostaten, alarminstallaties, huis- en tuinverlichting, water-, gas- en elektriciteitsmeters, mobiele telefoons, huistelefooncentrales, gesloten tv-circuits, tuinsproeiers, fonteinen, setup-kastjes, schotelantennes, enzovoorts. Intelligente apparaten als HR-ketels en alarminstallaties kunnen zelfstandig via internet onregelmatigheden aan onderhoudsdiensten of centrales melden. Omgekeerd kunnen onderhoudsdiensten de status van apparaten onder hun beheer controleren.
De industriestandaard is nog ver weg. Zo lang die er niet is, peinst geen fabrikant van huishoudelijke apparatuur er over de benodigde chips in zijn producten in te bouwen. In het voorpostengevecht gaat het tussen het interne en het externe uitgangspunt. Bluetooth wil vanuit de L2CAP Group Transmission van binnenuit integreren en uitzicht geven op internet via ADSL of kabel. Intersil denkt en ontwikkelt vanuit de allways-on internetconnectie die de woning binnenkomt en draadloos met een desktop-pc of laptop is verbonden. Vanaf deze beheerplek kan het homenetwork zich geleidelijk uitbreiden in de richting van een geheel of gedeeltelijk ‘vernet’ huis.

Marketing tussen

soep en aardappels
Gerard School in Gemert werkt parttime bij een bedrijf en heeft tijd over om samen met zijn vrouw een eigen bedrijfje voor multilevel-marketing van Canadese voedingssupplementen te runnen: Lifestyles VOF. Omdat de techniek hem boeit heeft hij begin dit jaar in zijn huis een draadloos Lan aangelegd op basis van de Orinoco WLan-kaart van Lucent met een bereik van 150 meter.
“Mijn voornaamste motief was internet-sharing en de mogelijkheid om af te komen van het gezeul met floppy’s tussen drie pc’s. Ik doe internet vanaf een laptop via de kabel en die verbinding staat hier de hele dag open. Mijn vrouw Helmy doet network-marketing tussen de soep en de aardappels door en ik wil met mijn laptopje niet eeuwig en altijd in mijn kantoortje opgesloten zitten als ik m’n website onderhoud, mijn voorraden beheer, direct mails naar de klanten schrijf en contacten onderhoud met leverancier en afnemers.”
Standaard geïnstalleerd werkt het kleine peer-to-peer WLan voortreffelijk, aldus School, maar momenteel ligt alles er weer uit omdat hij het experimenteren niet kan laten. Een uitbreiding naar zijn mobiele telefoon is niet goed gelukt, zodat hij moet gaan uitzoeken waar de fout precies zit.
“Zo’n draadloos netwerkje maakt me enorm flexibel, niet alleen thuis maar ook en route”, getuigt School. “Begin dit jaar had de griep me geveld, maar ik kon toch vanaf m’n bed mijn berichtjes ophalen en beantwoorden.” School gaat met Remote Desktop verder uitbreiden om via internet of telefoonlijn rechtstreeks contact te krijgen met zijn computer thuis.
Als praktijkman heeft hij nog een advies voor beginnende thuisnetwerkers: “Als je niet technisch bent zo als ik, laat je WLan dan door een bedrijf installeren en blijf verder overal van af. Het is echt niet zo simpel als de advertenties doen voorkomen. Ik installeerde eerst onder Windows ME maar dat gaf instabiliteit. Vervolgens terug naar Windows 98. Dat ging een stuk beter maar niet zonder hulpprogramma’s die ook nog in de juiste volgorde geïnstalleerd moesten worden.”

“Het netwerk volgt me overal”
Kitty de Bruin, directeur van het Nederlands Telewerk Forum, heeft thuis, in het Belgische Spa, geen behoefte aan een thuisnetwerk. Een notebook met een draadje in de muur is alles wat ze nodig heeft om vanuit Spa haar werk voor het Forum te kunnen doen: corresponderen, agenderen, beheren, tekstverwerken, administreren, enzovoorts. “Wel moest ik na mijn verhuizing naar Spa een draadje met een ander stekkertje kopen, want de Belgische stekkertjes zijn tot mijn verbazing anders dan die in Holland.”
Toegang tot een server in Luik en een mobiele telefoon voor voicemail is alles wat deze bekende telewerkpromotor nodig heeft. Via 06 is ze altijd bereikbaar. Ze doet aan remote managing en is één keer per veertien dagen één of twee dagen in Nederland voor zaken die de lijfelijke aanwezigheid eisen.
Waarom België? “Ik werd helemaal gek van het verkeer en de files. De druppel die de emmer deed overlopen was dat ze in mijn voormalige woonplaats Wilnis kleppen in de weg hebben aangebracht om sluipverkeer te voorkomen. De snelweg voor mensenvervoer werd voor mij onbereikbaar. Maar de snelweg voor informatie stond altijd open. Ik kom er makkelijk op, het netwerk volgt me en is overal waar ik ben. In Woerden of waar ook in Nederland geeft het Hollandse stekkertje me weer toegang tot hetzelfde netwerk en reist het werk dat ik in Spa heb gedaan, me achterna.”
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!