Beheer

Netwerken
patchkabel

Testlab: whole-home wifi

Knoeien met routers, wifi-extenders en/of powerline-oplossingen behoort tot het verleden.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr Kiran Foster
28 maart 2018

We testten vier zelfregelende whole-home wifinetwerksystemen voor thuiswerkers en kleine tot middelgrote kantoren, sommige in een 'mesh'- of maasvormige configuratie, andere in een 'star'- of stervormige opstelling. Naast eenvoudigere installatie beloven dit soort systemen een betere draadloze dekking met consistente prestaties.

Zichzelf automatisch configurerende wifisystemen met brede dekking bestaan al lang. Denk aan Aerohive, Ruckus, Ubiquiti. Maar die dure producten zijn bedoeld voor gebruik in een enterprise-omgeving met massa’s draadloze toegangspunten en de behoefte aan een uitgebreid centraal beheer. Pas recentelijk zijn er meer betaalbare zelfregelende wifisystemen verkrijgbaar voor gebruik thuis of in kleine en middelgrote kantoren.

In plaats van één centrale router, eventueel aangevuld met repeaters, werkt whole-home wifi met ‘nodes’ (draadloze satellieten) die automatisch een dekkend wifinetwerk creëren. Clientapparatuur treedt automatisch in verbinding met de sterkste node. Voor een snelle, hapervrije overschakeling wordt ‘fast’ of ‘seamless’ roaming gebruikt. Hoe goed deze voorziening werkt, is mede afhankelijk van het clientapparaat. Het systeem werkt met verschillende IEEE-wifistandaarden, waarvan sommige al jaren bestaan. Toch implementeert niet alle draadloze apparatuur ze allemaal of helemaal correct. Met recente iPhones of Androidmobielen zou het vlot moeten functioneren.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!