Beheer

Infrastructuur
Mensen maken gebruik van laptop en smartphone.

Testlab: Wat is een goede wifi-repeater?

We testen zes wifi-repeaters, ook wel wifi-extenders genoemd.

© Unsplash Rawpixel.com
4 september 2017

We testen zes wifi-repeaters, ook wel wifi-extenders genoemd.

Met wifi-repeaters vergroot je het bereik van een draadloos netwerk zonder kabels. Ze kunnen echter ook dienen om een wifi access point te creëren.

In het eerste geval offer je dan een beetje bandbreedte op, de repeater gebruikt die immers om met de router te communiceren. Wordt de repeater via de ethernetpoort op het cliëntapparaat aangesloten (dat werkt alleen als er op de installatieplek al een netwerkkabel ligt) dan verliest u geen bandbreedte.

DE TESTMETHODE

De apparaten die de fabrikanten ter beschikking stellen, worden getest met behulp van IPerf 3 benchmarksoftware in de wifi-frequenties 2,4 en 5 GHz. We testen de gemiddelde wifi-snelheid telkens op dezelfde locatie. Het draadloze signaal van de router is op die locatie marginaal en moet niet alleen de afstand, maar ook twee stenen muren overbruggen. Met behulp van de Farproc WiFi Analyzer-app voeren we verder een bereiktest uit in de 5 GHz-frequentie op twee locaties: vlakbij en op circa tien meter afstand van de repeater. We geven verder punten op ongeveer vijftig verschillende technische criteria. Dat levert een functionaliteitsscore op van maximaal 10 punten. Uit al deze testcijfers puren we gewogen testresultaten op telkens tien onderdelen: functionaliteit, draadloze netwerksnelheid en bereik. In de uiteindelijke prestatiescore tellen de functionaliteit en de draadloze netwerksnelheid elk voor 35 procent en het bereik voor 30 procent mee. We houden rekening met een foutenmarge van 2 procent.

AVM Fritz!Wlan Repeater 1750E

biedt maximale theoretische doorvoersnelheden van 450 Mbit/s in de 2,4 GHz wifi-frequentie en 1300 Mbit/s in de 5 GHz wifi-frequentie. Het is een platte en smalle, maar vrij hoge stekker met interne antennes. Deze repeater gebruikt beide wifi-frequenties naar keuze een op een, gekruist of flexibel tussen router en client(s). Seamless roaming (ieee 802.11r: aangesloten apparaat schakelt automatisch over naar sterkste wifi-signaal) wordt ondersteund, maar mu-mimo (multi-user multiple input/output) ontbreekt. Op de voorkant tonen in het beheer uitschakelbare groene leds de verbindingssterkte en de status van het apparaat. Tussen de twee led-groepen bevindt zich de vierkante wps (wifi protected setup)-knop om de stekker met een router te verbinden. Deze knop kan afhankelijk van hoelang u erop drukt de repeater ook uitschakelen of resetten. Bovenaan is er een gigabit-ethernetpoort voor een netwerkapparaat of om deze adapter via een netwerkkabel te ‘bridgen’ met een router en op die manier een access point te creëren.

Prijs van getest model ex. btw    € 47,93
Maximale snelheid op 2,4 GHz in Mbit/s 450
Maximale snelheid op 5 GHz in Mbit/s  1300
Aantal gigabit-ethernetpoorten 1
Seamless roaming (802.11r)? ja
Wi-Fi Multimedia (WMM)? ja
WPS setup mogelijk? ja
Draadloze netwerksnelheid relatief tegenover de andere in deze test   10
Draadloos bereik relatief tegenover de andere in deze test  8,7
   

      

Devolo dLAN 1200+ WiFi ac Starter Kit

is strikt genomen geen repeater, maar een combinatie van een gewone Powerline-adapter en eentje met ingebouwd dual-band 300+867 Mbit/s (AC1200) wifi-toegangspunt. Beide stekkers hebben een stopcontact van zestien ampère zodat je geen stroomaansluiting verliest. De kleinere dLAN 1200+ Powerline-adapter heeft één gigabit-ethernetpoort die u met een router verbindt. De grotere dLAN 1200+Wifi AC Powerline-adapter heeft twee gigabit-ethernetpoorten. Je koppelt deze via het stroomnetwerk aan de eerste stekker en via die omweg aan de router. Zowel de Powerline- als de wifi-verbindingen zijn standaard beveiligd. De theoretische maximale doorvoersnelheid via het stroomnet bedraagt 1200 Mbit/s. In het stroomnet is het maximale bereik 400 meter. De dLAN 1200+ is volledig compatibel met de oudere devolo dLAN 200-, dLAN 500- en dLAN 650-modellen en met alle Powerline-adapters die geschikt zijn voor de HomePlug AV(2)-standaard. Met een krachtigere wifi-stekker zou deze Powerline-oplossing naar alle waarschijnlijkheid beter hebben gepresteerd dan de testwinnaar.

Prijs van getest model ex. btw

€ 145,53
Maximale snelheid op 2,4 GHz in Mbit/s

300

Maximale snelheid op 5 GHz in Mbit/s 867
Aantal gigabit-ethernetpoorten 2
Seamless roaming (802.11r)?

ja

Wi-Fi Multimedia (WMM)?

neen

WPS setup mogelijk?

ja

Draadloze netwerksnelheid relatief tegenover de andere in deze test 6,5
Draadloos bereik relatief tegenover de andere in deze test

9,8

 

Linksys RE700 Max-Stream AC1900+ Wi-Fi Range Extender

werkt gelijktijdig in de 2,4-en 5 GHz wifi-frequenties en ondersteunt theoretische maximale draadloze doorvoersnelheden tot 300 Mbit/s voor Wireless-N en tot 1733 Mbit/s voor Wireless-AC (vandaar AC1900+ in de type-aanduiding, want 300+1733=1933 Mbit/s). Deze repeater ondersteunt verder allerlei geavanceerde snufjes om het bereik en de doorvoersnelheid te verbeteren: mu-mimo, beamforming (signaal actief richten naar aangesloten draadloos apparaat), cross-band en seamless roaming. Vooraan is er één veelkleurige led die zowel de status van het apparaat als de kwaliteit van de verbinding toont. Onderaan is er een gigabit-ethernetpoort die naar keuze gebruikt kan worden als client-verbinding of om er een bekabeld wifi-access point mee in te richten. Interessant is de Spotfinder-optie, die u via een schuifbalkje de kwaliteit van de verbinding met de router toont. 

 

Prijs van getest model ex. btw

€ 108,07
Maximale snelheid op 2,4 GHz in Mbit/s 300
Maximale snelheid op 5 GHz in Mbit/s 1733
Aantal gigabit-ethernetpoorten 1
Seamless roaming (802.11r)? ja
Wi-Fi Multimedia (WMM)? ja
WPS setup mogelijk? ja
Draadloze netwerksnelheid relatief tegenover de andere in deze test 7,2
Draadloos bereik relatief tegenover de andere in deze test 7,7

 

Netgear EX6130 Dual Band WiFi Range Extender

is een compact, ivoorwit stekkertje met twee draaibare externe antennes. Op de voorkant van deze dual-band 300+900 Mbit/s AC1200 repeater bevinden zich niet alleen vier status-leds, maar ook een doorlusstopcontact: handig! Aan één zijkant is er een gigabit-ethernetpoort. Aan de andere kant vinden we een wps/modus- en stroomknop. Met de wps-knop schakelt u tussen repeater- en access point-werking. Recht uit de verpakking staat de EX6130 in ap-modus. Standaard breidt deze stekker beide wifi-frequenties tegelijkertijd uit. Eventueel kunt u de “FastLane”-technologie inschakelen. Volgens Netgear verbetert die de prestaties. U hebt twee opties: apparaten kunnen alleen in 5 GHz verbinden en de repeater verbindt zichzelf met uw router in de 2,4 GHz band. Of apparaten werken in de 2,4 GHz band en repeater en router communiceren met elkaar in de 5 GHz band. Volgens onze benchmarks behoudt u best de standaardinstellingen waarbij de extender zelf de optimale frequentie(s) kiest. Dat werkt het snelst. 

Prijs van getest model ex. btw   

€ 51,98
Maximale snelheid op 2,4 GHz in Mbit/s

300

Maximale snelheid op 5 GHz in Mbit/s 900
Aantal gigabit-ethernetpoorten 1
Seamless roaming (802.11r)? neen
Wi-Fi Multimedia (WMM)? neen
WPS setup mogelijk? ja
Draadloze netwerksnelheid relatief tegenover de andere in deze test 4,5
Draadloos bereik relatief tegenover de andere in deze test 8,6

 

Netgear EX7300 Nighthawk X4 Wifi Range Extender

is een piramidevormige dualband 450+1733 Mbit/s AC2200 repeater, die fors groter en zwaarder is dan de EX6130. De antennes zijn intern; een doorlusstopcontact ontbreekt. Op de voorkant bevinden zich vier veelkleurige statusleds. Verder zijn er twee blauw oplichtende pijltjes die aangeven of de repeater goed kan communiceren met de router en de client. Dat dient om het apparaat optimaal te positioneren. Schakelen tussen ap- en repeater-functie gebeurt met een schuifknopje aan de zijkant. Beheerinterface en algemene werking zijn identiek aan de EX6130. Ook hier biedt de “FastLane”-technologie weinig voordelen tegenover de standaardinstelling waarbij beide wifi-frequenties gelijktijdig actief zijn.

Prijs van getest model ex. btw    € 123,68
Maximale snelheid op 2,4 GHz in Mbit/s 450
Maximale snelheid op 5 GHz in Mbit/s 1733
Aantal gigabit-ethernetpoorten 1
Seamless roaming (802.11r)? ja
Wi-Fi Multimedia (WMM)? neen
WPS setup mogelijk? ja
Draadloze netwerksnelheid relatief tegenover de andere in deze test 6,2
Draadloos bereik relatief tegenover de andere in deze test 10

 

TP-Link RE450 Wi-Fi Range Extender

is een grote, ivoorwitte, stijlvolle 450+1300 Mbit/s AC1750 repeater met drie externe antennes: twee die aan de zijkanten opklappen en één die achteraan via een duimknop in het midden uit het apparaat schuift. De grote wps-knop op de voorkant is omcirkeld door een veelkleurige status-led-ring. Onder de wps-knop zijn er nog drie status-leds voor beide wifi-frequenties en stroom. De leds schakelt u door middel van een knop op de zijkant overigens snel uit. Met een andere knop schakelt u de repeater zelf uit. Aan de andere kant is er een gigabit-ethernetpoort. Standaard gebruikt deze stekker de “Concurrent mode” en communiceert in beide wifi frequenties met uw router. U kunt dit desgewenst wijzigen in “High Speed Mode” 1 of 2. Modus 1 is een 2,4 GHz-verbinding tussen stekker en router en een 5GHz-verbinding voor clients. Modus 2 doet het omgekeerde: 5 GHz tussen stekker en router en 2,4 GHz voor clients. Alleen in heel specifieke situaties is het volgens onze benchmarks nuttig om de “Concurrent mode” te wijzigen.

Prijs van getest model ex. btw   

€ 55,69
Maximale snelheid op 2,4 GHz in Mbit/s 450
Maximale snelheid op 5 GHz in Mbit/s 1300
Aantal gigabit-ethernetpoorten 1
Seamless roaming (802.11r)? ja
Wi-Fi Multimedia (WMM)? ja
WPS setup mogelijk? ja
Draadloze netwerksnelheid relatief tegenover de andere in deze test 5,1
Draadloos bereik relatief tegenover de andere in deze test 8,1

 

CONCLUSIE

De AVM Fritz!Wlan Repeater 1750E presteert het best en biedt tegelijk een goede prijskwaliteitverhouding: een verdiende testwinnaar. De Powerline-oplossing van devolo eindigt tweede, maar zou deze test wellicht gewonnen hebben met een even krachtige wifi-module als die van AVM. Ook goed presteren de repeaters van Linksys en Netgear (EX7300).

Dit artikel is normaal gesproken exclusief voor abonnees. Meer informatie over een abonnement op AG Connect kunt u hier terugvinden.
1
Reacties
Tinus 16 oktober 2017 20:26

AVM Fritz!Wlan 1750E voor 47,93 euro? Waar? Volgens Kieskeurig is 79 euro de prijs bij de voordeligste aanbieder!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.