Beheer

Personal Tech
Smartphone testlab

Testlab: high-end Androidsmartphones

We testten zes high-end Androidsmartphones van Huawei, LG, Motorola, OnePlus, Samsung en Sony.

12 november 2019

We testten zes high-end Androidsmartphones van Huawei, LG, Motorola, OnePlus, Samsung en Sony.

Alle geteste smartphones hebben aanraakschermen met een diagonaal van minstens zes inch (15,24 cm) en een scherpte van minimaal 400 pixels per inch. Andere gemeenschappelijke kenmerken zijn een CPU met acht processorkernen, minstens 128 GB opslagruimte en 4 GB RAM, hoofcamera met twee of drie lenzen en een vingerafdruksensor, soms aanwezig onder het glas van het scherm.

Toch zijn er grote prijsverschillen tussen deze modellen. Maar een smartphone die dubbel zo duur is als een andere, presteert niet noodzakelijk dubbel zo goed, zo blijkt uit onze testen. U kunt véél geld uitgeven aan een smartphone, maar zeker in een bedrijfsomgeving functioneren goedkopere modellen van een wat minder bekend merk soms even goed. Ook al omdat alle geteste smartphones vlot dezelfde Android 9-besturingssoftware draaien.

De testmethode

We beoordelen de geteste smartphones aan de hand van meer dan 200 verschillende criteria. We geven punten voor objectieve criteria (uitrusting, draagbaarheid, autonomie, straling). Op basis daarvan berekenen we een functionaliteitsscore op tien punten. We geven ook punten op subjectieve criteria, zoals bouw- en schermkwaliteit, zakelijke beveiliging, bedieningsgemak, reactiesnelheid en precisie van het aanraakscherm, extra mogelijkheden en onze algemene indruk. Dat geeft ons een subjectieve testscore op tien punten. Ten slotte berekenen we een snelheidsscore op tien punten op basis van verschillende platformspecifieke en -onafhankelijke benchmarks die de autonomie, algemene snelheid, grafische snelheid, wifidownloadsnelheid en internetsnelheid meten. Op basis daarvan berekenen we gewogen prestatie- en prijsprestatiescores op tien punten.

HUAWEI PRO
Huawei P30 Pro

De Huawei P30 Pro verschilt uiterlijk nauwelijks van de Samsung Galaxy S10+. De P30 Pro is iets groter, dikker en zwaarder, er ontbreekt een 3,5 mm-audiojack aan de onderkant en de selfiecam bevindt zich in het midden in plaats van opzij van het scherm. De drie lenzen van de hoofdcamera op de achterkant staan verticaal in plaats van horizontaal. Beide smartphones hebben vrijwel even grote, gebogen amoled-schermen, met glazen beschermlagen voor en achter, waarop men elke vingerafdruk ziet en die het apparaat bijzonder glad maken. (Een passend hoesjes is vrijwel een must.) De vingerafdruksensor bevindt zich bij beide smartphones onder het scherm.

Intern zijn er natuurlijk wel verschillen. Zo grijpt Huawei’s EMUI-interface veel sterker in op Android 9 dan Samsungs UI-interface. De P30 Pro heeft een lagere schermresolutie en daardoor een lagere pixeldichtheid. De schermkwaliteit is uitstekend, maar bij de Galaxy S10+ nog een tikkeltje beter. Omgekeerd is de foto- en videokwaliteit van de P30 Pro-hoofdcamera iets beter dan die van de Galaxy S10+. In de DxOMark Mobile foto- en videobenchmark scoort de P30 Pro 112- en de Galaxy S10+ 109 punten.

De P30 Pro bestaat in twee versies, met 128 GB en 256 GB opslagruimte. U breidt dit uit met behulp van een Huawei nano-geheugenkaartje in de tweede sim-sleuf; een industriestandaard microSD-kaartje past helaas niet.

Toevoeging van scherm en toetsenbord toveren deze smartphone om in een complete Chrome-desktop waarop u onderweg heel wat werk verzet zonder een laptop te moeten meesleuren. Het scherm doet dienst als aanraakvlak, al kunt u ook een traditionele draadloze muis toevoegen.

LG Q8s ThinQ
LG Q8s ThinQ

De opvolger van de vorig jaar geteste LG Q7 ThinQ is op verschillende vlakken verbeterd. Scherm, accu, camera en design gingen er allemaal op vooruit. Het vorige model scoorde in tegenstelling tot het nieuwe niet zo denderend in onze batterijtesten. De betere accuprestaties liggen wellicht niet alleen aan het scherm, maar ook aan de chipset: dezelfde die we aantreffen in de erg vergelijkbare OnePlus 7 en Sony Xperia X1. De Q8s ThinQ presteert tussen dit tweetal in: de OnePlus is iets sneller en de Xperia iets trager.

Van dit drietal is LG’s smartphone marginaal de platste en in elk geval de lichtste. De Q8 ThinQ is IP68- en MIL-STD-810G-genormeerd en kan dus tegen een stootje. De ronde vingerafdruksensor bevindt zich evenwel aan de achterkant en niet onder het glas, zoals bij de OnePlus 7.
LG mengt zich ook in de 'camerastrijd' waarmee smartphonefabrikanten zich dezer dagen van elkaar proberen te onderscheiden. In DxOMark Mobile haalt deze smartphone een score van 96 punten, vergelijkbaar met de OnePlus 7.

Officieel kost deze smartphone meer dan de erg vergelijkbare OnePlus 7, maar her en der brengen stevige kortingen de Koreaan op hetzelfde prijsniveau. Tegenover de OnePlus 7 heeft de LG Q8s ThinQ het voordeel van een redelijk water- en stofdicht chassis, dat bovendien platter en lichter is en wat ons betreft ook iets beter oogt. Daar staat tegenover dat de LG UX-interface dieper op Android ingrijpt dan OxygenOS van OnePlus. LG staat evenmin bekend voor snelle updates.

Motorola One Vision
Motorola One Vision

De One Vision is gebouwd rond de Samsung Exynos 9609- in plaats van rond een Qualcomm Snapdragon-chipset, zoals Motorola die tot nu toe meestal gebruikte. Voor het eerst gebruikt een bekende fabrikant een smartphonechipset van een concurrent. Tot nu toe slaagde Samsung er alleen in enkele bij ons onbekende Chinese fabrikanten warm te maken voor zijn Exynos-SoC.

Motorola specialiseert zich in capabele smartphones voor een democratische prijs. In die filosofie is de One Vision als 'midranger' momenteel een topmodel in het Motorola-smartphonegamma. Voor weinig geld biedt deze mobiel veel zaken waarvoor u bij de concurrentie doorgaans meer betaalt. Ook de achterkant van de tegen stof en vocht beschermde body heeft een glazen beschermlaag. De vingerafdruksensor bevindt zich op de achterkant. Daar vindt u ook de beide lenzen van de dubbele camera.

Zoals de naam het al aangeeft, draait de One Vision de gestripte Google Androidversie AndroidOne, die hetzelfde is als Android 9, maar dan met minder overhead en met weglating van weinig gebruikte apps. (Die u overigens gewoon kunt toevoegen om er toch een volwaardige Android 9-smartphone van te maken.) Google garandeert twee jaar software-updates, waaronder maandelijkse veiligheidsupdates. De veiligheidsvoorzieningen Play Protect, Find My Device en Chrome Safe Browsing zijn standaard actief. Deze 'cleane' Android zorgt voor een snel reagerende smartphone, zelfs al is de chipset minder krachtig dan bij de echte toptoestellen.

OnePlus 7
OnePlus 7

De Chinese fabrikant OnePlus staat erom bekend geavanceerde smartphones af te leveren voor een iets lagere prijs dan de Apples en Samsungs van deze wereld. De OnePlus 7 is het op een na hoogste model in het productgamma. De duurdere OnePlus 7 Pro gebruikt overigens dezelfde Qualcomm Snapdragon 855-chipset die we ook terugvinden in de LG Q8s ThinQ en Sony Xperia 1.

De OnePlus 7 is verkrijgbaar met 6 of 8 GB RAM en 128 of 256 GB opslagruimte. Dit kan men verder niet uitbreiden. De OnePlus 7 is iets groter en dikker dan de hier geteste topmodellen van LG, Samsung en Sony, maar wat kleiner en lichter dan de P30 Pro van Huawei. Praktisch is er inzake draagbaarheid echter weinig verschil. Bouwkwaliteit en afwerking zijn eveneens vergelijkbaar. De OnePlus 7 heeft echter geen IP-certificatie voor stof- en waterdichtheid. Net zoals bij de Samsung Galaxy S10+ en Huawei P30 Pro bevindt de vingerafdruksensor zich onder het scherm.

OnePlus gebruikt de zelf ontwikkelde Androidvariant OxygenOS. Versie 9.x is gebaseerd op Android 9. Veel praktisch verschil is er niet met de andere hier geteste Androidsmartphones, al is OxygenOS wel overzichtelijker en minder volgestouwd met allerlei features. Hou er alleen rekening mee dat dit in China ontwikkelde besturingssysteem allerlei ingebouwde dataverzamelingsmechanismen heeft waarvan de bedoeling niet steeds even duidelijk is. Uiteraard verzamelen zowat alle andere smartphonefabrikanten massa’s data in de achtergrond. Een complete 'opt-out' is niet altijd mogelijk, dus wie of wat men nu al dan niet kan of mag vertrouwen in de smartphonewereld, is iets wat u zelf beslist.

Samsung Galaxy S10+
Samsung Galaxy S10+

De duurste versie van de Galaxy S10+ heeft 1 TB opslagruimte en 12 GB werkgeheugen! Wij testten het goedkoopste model met 128 GB opslag en 8 GB RAM. Uiterlijk lijkt er weinig verschil met voorganger Galaxy S9+ die, zoals we in de test van vorig jaar al opmerkten, er weinig anders uitziet dan de nog oudere Galaxy S8+. De S9+ had echter een teleurstellende batterij in vergelijking met de S8+, iets wat Samsung met de S10+ gelukkig rechtzet. Volgens de gebruikte benchmarks gaat de accu van de nieuweling even lang mee als die van de S8+. De topmodellen van enkele andere fabrikanten (OnePlus, LG, Huawei) gaan echter net iets langer mee. De Galaxy S10+ kan, net zoals de Huawei P30 Pro, zélf andere apparatuur opladen; zowel draadloos (via Wireless PowerShare) als via draad (met USB Power Delivery). In noodgevallen komt dit van pas om onderweg bijvoorbeeld koptelefoon of slim horloge bij te laden via de smartphone.

Deze smartphone ziet eruit als één solide, glazen blok (met IP68-bescherming). Het oogt prachtig, maar glas is en blijft een vlekkenmagneet. Ook Samsung moet mee in de 'cameraoorlog'. De Galaxy S10+ kreeg er een extra derde camera bij tegenover zijn voorganger. In de DxOMark Mobile-fotografie- en videotest haalt alleen de Huawei P30 Pro een hogere score. Dit is een van de betere fotografiesmartphones van het moment.

We kunnen nog lang doorgaan over alle snufjes (32-bit DAC, vingerafdruksensor onder het glas), maar door plaatsgebrek vermelden we alleen de ingebouwde desktopmodus. Daarmee tovert u deze smartphone, mits toevoeging van Bluetooth-toetsenbord en eventueel muis, om in een Chrome OS-computer. Is er geen muis bij de hand, dan kan het scherm van de smartphone gebruikt worden als aanraakgevoelig vlak.

Sony Xperia 1
Sony Xperia 1

Met de Xperia 1 probeert Sony zich opnieuw een plekje aan de bovenkant van de smartphonemarkt te veroveren. Dit premiummodel meet zich zowel inzake prijskaartje als uitrusting met de topmodellen van marktleiders Samsung, Huawei en Apple. Sony probeert zich in een niche te nestelen door sterk in te zetten op de multimediafuncties, zonder de normale functies van een moderne smartphone te vergeten. De Xperia 1 is trouwens gebouwd rond dezelfde Qualcomm-chipset als in de OnePlus 7 en de Samsung Galaxy S10+. Dit is een opvallend langgerektere smartphone dan alle andere die we hier testen, dit dankzij de 21:9 CinemaWide-beeldverhouding van het prachtige, 643 ppi oledscherm. Dat biedt verschillende voordelen. Bijvoorbeeld een accurate kleurproductie in videomateriaal van Netflix en de mogelijkheid om twee appvensters naast elkaar te bekijken.

Daarnaast kan men de Xperia 1 met één hand bedienen, mede dankzij de speciale (uitschakelbare) sensoren in de beide zijkanten die toelaten met één hand bijvoorbeeld een submenu te activeren of een scherm te splitsen. De vingerafdruksensor bevindt zich trouwens ook aan de zijkant.
Behalve het scherm zijn de audio- en fotografiefuncties zeer geavanceerd. Aan de audiokant wordt hires audio volledig ondersteund. Wat betreft de fotografiemogelijkheden heeft de hoofdcamera drie afzonderlijke 12 MP-sensoren, met optische beeld- en videostabilisatie en tweemaal optische zoom.

Het batterijbeheer grijpt redelijk diep in op de werking van standaardapps. Sommige batterijoptimalisaties kan men niet uitschakelen. Normale gebruikers ondervinden daar wellicht weinig last van, maar de Xperia 1 kon als enige high-end smartphone de Bapco Appmark-benchmark niet tot een goed einde brengen, omdat deze steeds na een tijdje werd uitgeschakeld door een of andere optimalisatiefunctie.

Conclusie

De prestaties van de premiumsmartphones van Huawei, LG, OnePlus, Samsung en Sony liggen dicht bij elkaar. De Huawei P30 Pro blinkt uit inzake autonomie, maar houd er rekening mee dat de software sterk ingrijpt op de werking van sommige apps om de accu te sparen. U kunt dit wijzigen, zodat bepaalde apps niet ongewild gestopt worden, maar dan zal de accu logischerwijze minder lang meegaan. Als enige in de test hebben de Huawei P30 Pro en Samsung Galaxy S10+ een volwaardige desktopmodus, zodat ze als minilaptops functioneren. In een professionele omgeving komt dit soms handig van pas. De betaalbaardere Motorola OneVision voelt toch snel aan dankzij de erg lichte Androidomgeving, die sterk beveiligd is en minder informatie verzamelt over het gedrag van de gebruiker. In een professionele omgeving is dat iets om rekening mee te houden.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (oktobernummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.