Beheer

IT beheer
hard drives

Testlab: deze netwerkopslag moet je hebben

We testen zes NAS-drives voor het mkb en de veeleisende thuisgebruiker.

© CC BY 2.0 - Flickr Scott Schiller
29 oktober 2017

We testen zes NAS-drives voor het mkb en de veeleisende thuisgebruiker.

Network Attached Storage (NAS) biedt een mogelijkheid bestanden in het eigen netwerk op te slaan zodat ze voor iedereen met de juiste rechten, beschikbaar zijn. 

Drie van de zes geteste nas’en (Netgear, Synology en Thecus) ondersteunen het btrfs-bestandssysteem (‘B-tree file system’, ook uitgesproken als ‘butter F S’). Dit verdient in een professionele omgeving de voorkeur op het traditionele ext3/ext4-systeem. Btrfs legt immers sterker de nadruk op fouttolerantie dan ext3/4. Het heeft ook een optionele ‘anti bitrot’-functie die ervoor zorgt dat er bij kopieeropdrachten geen minuscule stukjes data verloren gaan.

De testmethode

De apparaten die de fabrikanten ter beschikking stellen, worden getest met de Intel NAS Performance Test (naspt). Deze voert verschillende applicatiegerichte benchmarks uit aan de hand van 32GB testdata. Die zijn niet allemaal van even groot belang voor een mkb. We passen op de benchmarkresultaten een weging toe, waarbij we groter belang toekennen aan kantoorproductiviteit en fileserveractiviteit dan aan multimediadiensten. De nas worden in een gigabit-lan getest zoals geleverd.

De lege (‘barebone’) apparaten testten we met sata3 ssd’s in een raid5-configuratie. De lan-poorten worden gekoppeld in een lacp-configuratie met lastenverdeling. We voeren de benchmark vijfmaal in een batch run uit. We rekenen de mediaan van de resultaten om in een gewogen snelheidsscore. Daarnaast berekenen we ook een functionaliteitsscore aan de hand van meer dan negentig verschillende technische criteria. In de uiteindelijke prestatiescore op tien punten tellen de snelheid- en functionaliteitscores elk voor de helft mee.

is het topmodel in de productreeks voor professioneel en zakelijk gebruik van Asustor, dat operationeel losstaat van Asus. Deze 6,4 kg zware toren biedt plaats aan tien schijven, voor een maximale brutocapaciteit van 100 TB. De quadcore 1,6 GHz Intel Celeron cpu van de Braswell-generatie is krachtig genoeg om video te transcoderen en streamen tot 4K uhd formaat. De Linux-gebaseerde, desktop-achtige ADM-beheerinterface lijkt op die van Synology en Qnap.

U bedient alles via pictogrammen, die vervolgens een detailscherm openen met een tabinterface. Het besturingssysteem is wel niet multitasking zoals bij Synology en Qnap. ADM heeft uitgebreide standaardfuncties. Deze krachtige nas is niet alleen inzetbaar als 4K-mediacenter of 720p-videobewakingscenter met 25 gelijktijdige videokanalen, maar is ook Vmware- en Citrix-ready.

Naast de gebruikelijke bestands-, synchronisatie- en back-uptaken draait het apparaat ‘native’ VirtuaBox. Via tientallen apps breidt u de functionaliteit verder uit.

 

met ruimte voor vier schijven (er bestaan verder identiek versies van deze nas met ruimte voor twee of zes schijven) is naar keuze leeg verkrijgbaar (door ons getest) of gevuld met maximaal 24TB desktop- of enterpriseklasse-hdd’s.

Logisch is dat de versies met enterprise-schijven duurder zijn dan de voor eindgebruikers bedoelde varianten met desktop-schijven. De krachtige dual-core Intel Pentium Server processor is krachtig genoeg om ‘on the fly’ 4K uhd video te transcoderen en streamen. Het apparaat is verder voorzien van twee extra snelle 10GBase-T ethernet-poorten. Alle nas’en van het merk draaien hetzelfde Linux-gebaseerde ReadyNAS 6.x besturingssysteem, ook de goedkoopste 210 Series en duurste 620 Series.

De interface werd recent opgefrist en heeft nu dezelfde desktop-achtige werking als bij de andere nas-fabrikanten. De vele standaardfuncties breidt u verder uit met allerlei apps.

 

heeft ruimte voor zes schijven en is verkrijgbaar met drie verschillende processoropties: dual-core Intel G3250 of Core i3-4510 met 4 GB ram en de door ons geteste quad-core Core i5-4590S variant met 8 GB dual-channel ram. Dankzij twee vrije pci-express sleuven kunt u insteekkaarten toevoegen, bijvoorbeeld een 10G-ethernetkaart. Op alle geteste nas’en en dus ook op deze Qnap TVS-671 kunt u vm’s inrichten en op die manier meerdere virtuele computers vanaf de nas draaien. Via zogenaamde snapshots herstelt u ‘zuivere’ of ‘vorige’ versies van die virtuele pc’s.

Maar voor wie dit te ingewikkeld of omslachtig vindt, biedt Qnap een alternatief in de vorm van een eenvoudige virtuele, Linux-achtige pc-toepassing die HybridDesk (HD) Station heet. De QTS Storage Manager gebruikt ext4 als bestandssysteem; btrfs is momenteel geen optie. Maar er is wel een uitgebreid en flexibel beheer van opslagpools mogelijk, met opties die je normaal alleen aantreft bij een duurder san-systeem.

 

is de nieuwste nas in Synology’s Plus Series. Het is de eerste in de reeks met een vrije pci-e sleuf waarin een optionele 10G-ethernetadapter past.

De DS1517+ heeft vijf vrije schijfsleuven. De quad-core Intel Pentium cpu is krachtig genoeg om 4K uhd video ‘on the fly’ te transcoderen en te streamen naar tv’s, mediaspelers, computers en mobieltjes. De bruto capaciteit van 50TB breidt u met apart verkrijgbare expansiemodules uit tot maximaal 150TB. Het Linux-gebaseerde DSM (DiskStation Manager)-besturingssysteem heeft een desktopachtige vensterinterface.

DSM is volledig aanpasbaar en kan meerdere taken tegelijk uitvoeren, net zoals een desktopbesturingssysteem. Via packages breidt u de functionaliteit fors uit. De DS1517+ heeft twee stille ventilators, die u eenvoudig zelf kunt vervangen mochten ze stuk gaan.

 

met ruimte voor vier schijven bestaat ook in een hardware-identieke W4810-versie met Microsoft Windows Storage Server (WSS) 2012 R2 Essentials als besturingssysteem.

De N-variant draait het Linux-gebaseerde Thecus0S dat er in zijn nieuwe 7.x-versie veel gelikter uitziet dan voorheen en nu ook een desktop-achtige, muisbestuurde interface heeft zoals de andere nas-fabrikanten die intussen gebruiken. De ThecusOS-versie van deze nas-toren is in de praktijk niet alleen gebruiksvriendelijker dan de Windows Storage Server-variant, maar presteert heel wat beter en heeft bovendien veel meer apps waarmee u de functionaliteit uitbreidt.

De quad-core Intel Celeron cpu is krachtig genoeg voor hapervrije weergave van 4K uhd video. Eén nadeeltje: ThecusOS laat momenteel niet toe om online het raid-niveau te wijzigen. Dit kan alleen als een tweede Thecus nas beschikbaar is in het netwerk.

 

wordt leeg verkocht of gevuld met WD Red harde schijven met een omwentelsnelheid van 7.200 rpm.

Wij testten de versie met vier af-fabriek geïnstalleerde 2TB WD Red-schijven, wat een bruto capaciteit van 8 TB oplevert. Het duurste model biedt een bruto capaciteit van 32 TB. Het raid5-volume is direct gebruiksklaar en hoeft dus niet te worden opgebouwd. Het Linux-gebaseerde WD My Cloud OS 3 valt op door zijn eenvoud en gebruiksvriendelijkheid.

Voor beginners is dit zeker de eenvoudigst te bedienen nas, maar ze biedt toch bijna alle geavanceerde mogelijkheden die we verwachten, zoals beveiligde internettoegang via WD My Cloud of de mogelijkheid om het raid-volume ‘online’ (dus zonder dat u het apparaat uitschakelt) uit te breiden of te wijzigen. Wel valt op dat WD’s aanbod aan apps eerder beperkt is.

 

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Conclusie

De Netgear ReadyNAS 524X is de krachtigste nas in de test, maar wellicht niet toevallig is het ook het duurste apparaat. De nas’en van Asustor, Synology en Qnap presteren ongeveer hetzelfde, maar de Asustor AS620T biedt het meeste waar voor zijn geld. Qnap en Synology hebben echter een rijker uitgewerkt en gebruiksvriendelijker softwareplatform. De erg gebruiksvriendelijke nas van WD is eerder geschikt voor zzp’ers.

Lees meer over
2
Reacties
Jan 31 oktober 2017 10:31

Als de kop luidt "deze NAS moet je hebben" dan ga ik ervan uit dat er meer gedaan is dan 1 performance test op 1 filesystem en een subjectieve gebruiksvriendelijkheid-"check".

Ik verwacht dat een bedrijf/gebruiker meerdere requirements heeft (financieel, functioneel, security, kwalitatief (performance, uptime, etc) technisch, organisatorisch (beheer e.d.)) . Als die uiteengezet en vergeleken zouden zijn, DAN had en je aardig beeld over het beste NAS.

En inderdaad, de testresultaten ontbreken, zijn dezelfde disken gebruikt, etc.

Op basis van deze test kun je niet onderbouwd een NAS kiezen vind ik.

Erwin 27 oktober 2017 13:36

Waar zijn de testresultaten ? En het is niet helemaal eerlijk om de lege (barebone) NAS-sen van SSD's te voorzien en dan te testen tegen gevulde NAS-sen die met SATA disks komen. Ook al zijn dat speciale NAS drives. Zo zal een SSD Nas dus altijd winnen van een SATA NAS...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.