Management

Netwerken
IoT-octopus

Testen dreigt sluitpost IoT te worden

World Quality Report: Veel IoT-projecten ontberen adequate quality assurance-aanpak

IoT-octopus © CC0 Public Domain via Pixabay,  GDJ
14 september 2016

World Quality Report: Veel IoT-projecten ontberen adequate quality assurance-aanpak

De verwachtingen rond het internet-of-things (IoT) zijn over het algemeen hoogespannen. Maar behalve veel digitale handigheidjes, verdienkansen en disruptieve innovaties kunnen we ook veel gebreken en storingen verwachten. Dat valt op te maken uit het vandaag vrijgegeven World Quality Report van de IT-bedrijven Capgemini, HP en Sogeti.

Testen voor IoT-toepassingen is complexer dan testen voor bedrijfstoepassingen of persoonlijke software. Om te beginnen is de hardware bij de meeste 'internetdingen' niet de door en door betrouwbare gegeven randvoorwaarde die ze bij normale IT-projecten wel is. Vaak is IoT-hardware maatwerk, waarbij is gewoekerd met geheugenruimte en stroomverbruik. Software-enigineers moeten bij het ontwikkelen van de embedded software voor deze 'dingen' opeens weer allerlei trucs uithalen om zuinig te zijn, waardoor de complexiteit en dus de kans op 'rare' fouten toeneemt.
Verder zijn internetdingen uit de aard der zaak nòg nadrukkelijker onderdeel van een netwerk waarin tal van andere internetdingen aanwezig zijn of kunnen worden toegevoegd. Dat leidt tot enorme aantallen van interactiemogelijkheden, waarvan de meeste niet gewenst zijn. Als het signaal 'deur open' bedoeld is voor de koelkast, moet de garagedeur wel dicht blijven.
Om al die specifiek IoT-gerelateerde foutmogelijkheden mee te nemen, is een aparte testaanpak nodig, zoals bijvoorbeeld het mede door Sogeti ontwikkelde IoTMap.

Kwaliteitsborging onder druk

Op zich hoeft het niet beschikken over een specifiek op IoT-afgestemde testaanpak niet te betekenen dat er onvoldoende wordt getest. In theorie is het denkbaar dat een bedrijf de hogere kosten en langere doorlooptijd van grondig testen met inadequate middelen en processen voor lief neemt. Maar het is niet erg waarschijnlijk dat veel bedrijven er zo in zullen staan. Nu al is - los van de IoT-trend - duidelijk dat softwarefouten opsporen in veel bedrijven niet de aandacht en budget krijgt die het verdiend. Volgens het rapport staat bij veel organisaties de balans tussen kwaliteitsborging en de gewenste snelle marktintroductie onder druk. De factoren haast en kostenbeheersing spelen uiteraard relatief sterk in het commercieel nog commercieel nog grotendeels braak liggende IoT-domein.

Onderzoeksaanpak

Voor de achtste editie van het World Quality Report werden - in opdracht van Capgemini, HP en Sogeti - 1.600 professionals ondervraagd uit 32 landen.
De respondenten waren allen Chief Data Officer en/of Chief Marketing Officer of Chief Technology Officer. Hun inzichten werden ingewonnen via een hybride methode. Zo is gebruik gemaakt van computergestuurde telefonische interviews en online interviews, in relevante gevallen opgevolgd met kwalitatieve diepte-interviews.

Dip in uitgaven voor testen

Dit jaar wordt 31% van het totale IT-budget besteed aan kwaliteitsborging en testing. Dat is vier procent minder dan afgelopen jaar, waarin een nog 35% van het totale IT-budget werd aan kwaliteitsborging toebedeeld. De onderzoekers denken overigens wel dat het hier om een tijdelijk dipje gaat. De respondenten zeiden te verwachten dat het IT-budget voor kwaliteitsborging stijgt de komende jaren stijg, naar gemiddeld 40% van het totale IT-budget in 2019.
 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.