Beheer

Netwerken
Test: zes premium Android-smartphones

Test: zes premium-Androidsmartphones

We testten zes Androidsmartphones van Asus, BlackBerry, HTC, Huawei, Motorola en Samsung. Accuduur blijft problematisch.

23 oktober 2018

We testten zes Androidsmartphones van Asus, BlackBerry, HTC, Huawei, Motorola en Samsung. Accuduur blijft problematisch.

Premium-smartphones kosten soms meer dan een goed uitgeruste bedrijfslaptop. Behalve een prijsstijging zien we niet zoveel vernieuwing bij de huidige topmodellen van bijvoorbeeld HTC, Huawei en Samsung. Integendeel: de accuprestaties lijden onder de steeds krachtigere uitrusting.

Minder bekende fabrikanten, zoals Asus, BlackBerry en Motorola, hebben smartphones met een democratischer prijskaartje die ook goed presteren. Deze ‘mindere goden’ zijn voorzien van innovatieve functies, zoals modulaire uitbreidbaarheid, of zetten meer in op bedrijfsfuncties, zoals een verbeterde beveiliging.

De testmethode

We beoordelen de geteste smartphones aan de hand van meer dan tweehonderd verschillende criteria. We geven punten voor objectieve criteria (uitrusting, draagbaarheid, autonomie, straling). Op basis daarvan berekenen we een functionaliteitsscore op 10 punten. We geven ook punten op subjectieve criteria zoals bouw- en schermkwaliteit, zakelijke beveiliging, bedieningsgemak, reactiesnelheid en precisie van het aanraakscherm, extra mogelijkheden en onze algemene indruk. Dat geeft ons een subjectieve testscore op 10 punten. Ten slotte berekenen we een snelheidsscore op 10 punten op basis van verschillende platformspecifieke en -onafhankelijke benchmarks die de autonomie, de algemene snelheid, de grafische snelheid, de wifidownloadsnelheid en de internetsnelheid meten. Op basis daarvan berekenen we gewogen prestatie- en prijsprestatiescores op 10 punten.

Conclusie

De prestaties van de premium-smartphones van HTC, Huawei en Samsung zijn top en liggen dicht bij elkaar. De HTC U12+ presteert helaas ondermaats in de accubenchmark. Voor een veel lagere prijs presteert de Asus Zenfone 5z heel dicht bij deze toppers. De behoorlijk presterende en betaalbare Motorola Moto Z3 is interessant omwille van zijn uitbreidbaarheid. De BlackBerry KEY2 is een krachtig model met een fysiek toetsenbordje en veel zakelijke functies, niet in het minst op het vlak van beveiliging.

Asus Zenfone 5z
Asus Zenfone 5z

Het 6,2-inchscherm van deze dual-sim LTE Cat18 smartphone heeft een beeldverhouding van 19:9 en een pixeldichtheid van 402 ppi. Dit is het topmodel in het Asus-gamma, maar de prijs ligt eerder in lijn van de hogere midrange-smartphones van bekendere fabrikanten. Uitrusting, design en prestaties zijn premiumklasse, mede dankzij de krachtige Qualcomm-soc en grote accu die het in de strenge accubenchmark een respectabele 526 minuten uithoudt. De Zenfone 5z ondersteunt 192 kHz/24-bit Hi-Res Audio. Achteraan zijn er twee hoofdcamera’s; de eerste met 83°-gezichtsveld en 12MP-sensor en de tweede met 120°-gezichtsveld en 8MP-sensor. AI-fotofuncties detecteren automatisch zestien verschillende scènes (lucht, voedsel, mensen, qr-code, nachtzicht etc.). Vooraan is er een derde selfiecamera met 8MP-sensor. De Zenfone 5z levert high-end prestaties voor een middenklasseprijs.

BlackBerry KEY2
BlackBerry KEY2

BlackBerry Mobile-smartphones worden met een licentie van BlackBerry Ltd. ontworpen, gebouwd en verkocht door TCL Corporation, ook verantwoordelijk voor Alcatel Mobile-smartphones. De LTE Cat12 BlackBerry KEY2 heeft onder het 4,5-inchscherm (433 ppi, 3:2 beeldverhouding) een verlicht fysiek toetsenbordje met 35 toetsen. De spatiebalk dient tegelijk als vingerafdruksensor, terwijl het volledige fysieke toetsenbord ook als aanraakgevoelig vlak functioneert. Toetsencombinaties programmeert u met behulp van een speciale sneltoets, bijvoorbeeld om veelgebruikte apps te activeren.

De KEY2 bevat enkele specifieke BlackBerry-apps, met als belangrijkste de Hub, een geünificeerde inbox voor alle communicatiekanalen (BBM inbegrepen). In de Locker scheidt u privébestanden en -foto’s van de rest van het systeem. De encryptie gebeurt in hardware. ‘Privacy screen’ maakt het scherm onleesbaar voor mensen in de buurt. Het fysieke toetsenbordje en de vele zakelijke functies maken van de KEY2 een echte zakelijke smartphone, met functies die ook geapprecieerd zullen worden door gebruikers die nooit met een historische BlackBerry werkten.

HTC U12+
HTC U12+

Deze dual-sim LTE Cat18 Android 8-smartphone is meer een evolutionaire dan een revolutionaire vernieuwing van de U11+, het vorige model. Het gewicht bleef hetzelfde, maar de nieuwe versie is iets kleiner, met smallere schermranden. Het 18:9-scherm met een pixeldichtheid van 537 ppi wijzigde niet. Behalve een iets krachtigere Qualcomm-soc (dezelfde overigens als in de Asus Zenfone 5z) is de opvallendste vernieuwing de afwezigheid van mechanische bedieningstoetsen. Er zijn wel uitstulpingen waar de nieuwe aanraakgevoelige toetsen in het chassis zijn geïntegreerd, maar die hebben dus geen bewegende onderdelen meer. ‘Edge Sense’ (bediening van allerlei functies met knijpbewegingen) zit nu aan versie 2.0, met meer mogelijkheden, zoals tikken om een app te openen. De geïntegreerde toetsen verhogen de water- en stofdichtheid. De camera’s zijn nu zowel voor als achter dubbel uitgevoerd. De dubbele uitvoering vooraan laat niet alleen selfies met nagebootst ‘bokeh’-effect toe (benadrukken van een onderwerp door delen van het beeld wazig te laten), maar verbetert vooral de gezichtsherkenning. Het glazen chassis is een magneet voor moeilijk te verwijderen vingervlekken.

De autonomie valt helaas tegen: in de benchmark kwam de U12+ ook na meerdere pogingen niet verder dan 413 minuten! Dat de accu minder krachtig is dan bij het inzake autonomie betere presterende vorige model, zit daar zeker voor iets tussen. Daartegenover staat dat dit een van de snelst presterende toestellen is; vooral in de algemene prestatiebenchmark, iets minder in de grafische benchmarks.

Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro

Deze single-sim LTE Cat16 Android 8-smartphone heeft een 6,1-inch Amoled-scherm met een beeldverhouding van 18:9 en een pixeldichtheid van 408 ppi. Het stevige glazen ‘unibody’ met metalen frame en afgeronde hoeken is stof- en waterdicht volgens de IP67-normen. De achterkant is wel een magneet voor vingervet, maar dat is helaas bij veel top-end smartphones het geval. Een van de kritiekpunten op de voorganger P10 Plus was de relatief zwakke accu. In de P20 Pro steekt een zware 4.000mAh-accu die het in de accubenchmark 665 minuten uithoudt, nipt de beste score. De camera en zijn bijbehorende app zijn een van de sterkste punten van de Huawei P20 Pro. Het valt op hoe snel de camera en bijbehorende app reageren. Dankzij de drie lenzen (40 + 20 + 8 megapixels) zoomt u zowel digitaal als analoog (tot 3 x optisch en tot 5 x hybride). Uiteraard zijn foto’s met virtueel ‘bokeh’-effect mogelijk. Ook zwart-witfoto’s zien er dankzij de aparte monochrome 20MP-lens uitstekend uit. De selfiecamera vooraan heeft een resolutie van 24 MP, maar geen autofocus. De Huawei P20 Pro is een flinke verbetering tegenover zijn voorganger de P10 Plus en een te duchten concurrent voor de Samsung S9+.

Motorola Moto Z3 Play
Motorola Moto Z3 Play

De functionaliteit van deze dual-sim LTE Cat12-smartphone breidt u uit met verschillende ‘Moto Mods’, modulaire hardwareopties die achteraan vastklikken. Er bestaan er intussen een tiental, zoals het Moto TurboPower Pack met 3940mAh-accu, dat een extra dag autonomie toevoegt. De interne accu zelf houdt het in onze benchmarks trouwens een zeer respectabele 657 minuten uit. Met uitzondering van het grotere scherm (6 inch; 18:9; 402 ppi) en de Bluetooth 5.0-functionaliteit veranderde er weinig tegenover zijn voorganger, de Z2 Play. De prestaties zijn grotendeels hetzelfde.

Een nieuwe mod die we kort testten, is de Insta-Share Projector. Met deze 104 g wegende 50-lumen dlp-minibeamer projecteert u beelden tot 1,77 m met een beeldverhouding van 16:9 op een licht oppervlak in een (gedeeltelijk) verduisterde kamer. De geïntegreerde ‘kickstand’ op de achterkant helpt bij het richten van het beeld naar een wand of op het plafond. Scherpstellen gebeurt met een klein rolwiel op de zijkant van de mod. Via de stroomknop van de miniprojector wijzigt u de trapeziumcorrectie en de helderheid. U kunt de projector ook bedienen met uw stem. De miniprojector heeft een eigen 1100mAh-accu, die u apart of via de smartphone laadt en die tot een uur projectie-autonomie biedt. Het beeld is verrassend helder en scherp. Dit is zeker bruikbaar tijdens mobiele zakelijke presentaties.

Samsung Galaxy S9+
Samsung Galaxy S9+

Het 6,2 inch gebogen, randloze sAMOLED-scherm van deze dual-sim LTE Cat18-smartphone (18,5:9; 531 ppi) is identiek aan de voorganger S8+, maar de opvolger is iets groter, dikker en zwaarder. Aan de voorkant merk je weinig verschil tussen beide modellen. De achterkant is wel verschillend, want de S9+ heeft twee 12MP-hoofdcamera’s (één breedbeeld en één met telefunctie), met de vingerafdruksensor er vlak onder. Dankzij de beide lenzen kan de S9+ optisch 2x zoomen. Deze smartphone is stof- en waterdicht volgens de IP68-voorschriften. Soc-kracht en hoeveelheid geheugen gingen erop vooruit, maar de accu bleef hetzelfde. Onvermijdelijk dus dat de S9+ het in de accubenchmark minder lang uithoudt dan de S8+: 588 minuten tegenover 755 minuten. Dat is toch wel een aanzienlijke achteruitgang van de nominale autonomie! Dramatisch verschilt de nieuwe Galaxy S9+ niet met zijn voorganger; upgraden is voor bezitters van de S8+ geen must.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 10, 2018). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.