Overslaan en naar de inhoud gaan

'Tesla overdrijft met zelfrijdend vermogen'

De optie van zelfrijdend vermogen voor Tesla's Model 3 is volgens critici meer dan een verkooppraatje; het is een claim die niet waar wordt gemaakt. De autofabrikant spiegelt kopers van zijn nieuwste auto een zelfrijdend voertuig voor, middels een update waarvoor het nu korting biedt.
Musk, Tesla Model 3
© Tesla
Tesla

Enkele Amerikaanse experts op het gebied van autonome auto's plaatsen kritische kanttekeningen bij Tesla's huidige claim van 'volledig zelfrijdend vermogen'. CNN Business s schrijft op uit de mond van Dean Pomerleau van de Carnegie Mellon University dat hij zeer bezorgd is over Tesla's praktijken op het gebied van autonoom rijden. Het claimen van Tesla-auto's dat die binnenkort 'feature complete' zijn voor volledig zelfstandig rijden, is volgens hem de zoveelste stap in de onredelijke praktijken waar het bedrijf van Elon Musk zich schuldig aan maakt.

Autopilot versus co-piloot

Eerder is Tesla namelijk al in opspraak geraakt met zijn Autopilot-functie, die helemaal geen 'automatische piloot' is maar een meesturende functie en dus meer als 'co-piloot' valt te zien. Pomerleau beschuldigt de automaker van overselling wat betreft de mogelijkheden en betrouwbaarheid van zijn auto's. Daarbij zou Tesla met beschuldigende vinger naar chauffeurs wijzen als er ongevallen plaatsvinden wanneer de technologie "onvermijdelijk faalt", aldus de door CNN aangehaalde expert.

Daarnaast komt er ook kritiek van Michael Fleming, CEO van het bedrijf Torc Robotics voor zelfrijdende technologie. Hij stelt dat Tesla's huidige producten niet als zelfrijdende technologie vallen te beschouwen, maar als driver-assist systemen. Er zijn volgens hem nog veel vragen waar leveranciers van autonome voertuigen nog antwoorden op moeten geven.

Tech én klanten plus termen

Dit betreft niet alleen huidige technologie en de mogelijkheden plus beperkingen daarvan, maar ook het verantwoord informeren en onderwijzen van klanten. Mensen kunnen nog altijd niet blind vertrouwen op zelfrijdende mogelijkheden van auto's die nu op de markt zijn. Een deel van het probleem hierbij zit in gebrek aan standaarden voor de definitie van zelfrijdende voertuigen. Diverse termen worden dan ook gebruikt, die elk op dezelfde of juist op subtiel andere zaken kunnen slaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in