Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Tesla Autopilot

Tesla laat meer bètasoftware de weg op

Tesla-rijders kunnen zich aanmelden voor bèta van Full Self-Driving.

Tesla robotauto © Microsoft
27 september 2021

Tesla-rijders kunnen zich aanmelden voor bèta van Full Self-Driving.

Automaker Tesla vergroot zijn testprogramma voor zijn software die semi-autonoom rijden mogelijk moet maken. De zogeheten Full Self-Driving (FSD) functionaliteit wordt in een bèta-uitvoering toegankelijk gemaakt voor meer rijders van Tesla's elektrische auto's. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden, maar worden wel nog gekeurd.

De keuring die het bedrijf van Elon Musk gaat uitvoeren, is zelf ook nog een bèta. Het gaat om de Safety Score van Tesla die nu in een eerste testrelease uitkomt. Deze score is een inschatting van het rijgedrag van Tesla-chauffeurs. Daarbij hanteert de automaker vijf meetpunten om te bepalen of het rijgedrag kan leiden tot een aanrijding in de toekomst.

Niet volledig zelf rijden

Het aanvragen voor deelname aan het bètatestprogramma voor FSD valt te doen met een 'aanvraag'-optie op het dashboardscherm van Tesla's. Wanneer een chauffeur die knop aanraakt, gaat Tesla de Safety Score berekenen om op basis daarvan te bepalen of de bèta inderdaad in de auto wordt geïnstalleerd. Het is nog niet bekend welke score (op een maximum van 100) er nodig is om bètatester te mogen zijn, meldt The Verge.

Het rijgedrag van Tesla-klanten is van belang, omdat - ondanks de naam - Full Self-Driving níet om software voor volledig autonoom rijden gaat. De FSD-functionaliteit stelt Tesla-auto's niet in staat om zelf te rijden; chauffeurs moeten te allen tijden alert en paraat blijven om het voertuig te besturen. De vijf meetpunten die Tesla hanteert voor de Safety Score, omvatten het aantal afgegeven waarschuwingen voor botsingen (per duizend mijl), harde remacties, agressief stuurgedrag, onveilig volgen van andere weggebruikers, en geforceerd uitschakelen van Tesla Autopilot.

1
Reacties
Bop 04 november 2021 16:07

Een test, op zichzelf zinnig.

Maar beta-software in zo'n gevaarlijke situatie?!

Beter zo'n test voordat iemand een normale versie mag aanzetten.

En volledig autonome auto's zie ik helemaal niet zitten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.