Overslaan en naar de inhoud gaan

Tesla laat meer bètasoftware de weg op

Automaker Tesla vergroot zijn testprogramma voor zijn software die semi-autonoom rijden mogelijk moet maken. De zogeheten Full Self-Driving (FSD) functionaliteit wordt in een bèta-uitvoering toegankelijk gemaakt voor meer rijders van Tesla's elektrische auto's. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden, maar worden wel nog gekeurd.
Tesla robotauto
© Microsoft
Microsoft

De keuring die het bedrijf van Elon Musk gaat uitvoeren, is zelf ook nog een bèta. Het gaat om de Safety Score van Tesla die nu in een eerste testrelease uitkomt. Deze score is een inschatting van het rijgedrag van Tesla-chauffeurs. Daarbij hanteert de automaker vijf meetpunten om te bepalen of het rijgedrag kan leiden tot een aanrijding in de toekomst.

Niet volledig zelf rijden

Het aanvragen voor deelname aan het bètatestprogramma voor FSD valt te doen met een 'aanvraag'-optie op het dashboardscherm van Tesla's. Wanneer een chauffeur die knop aanraakt, gaat Tesla de Safety Score berekenen om op basis daarvan te bepalen of de bèta inderdaad in de auto wordt geïnstalleerd. Het is nog niet bekend welke score (op een maximum van 100) er nodig is om bètatester te mogen zijn, meldt The Verge.

Het rijgedrag van Tesla-klanten is van belang, omdat - ondanks de naam - Full Self-Driving níet om software voor volledig autonoom rijden gaat. De FSD-functionaliteit stelt Tesla-auto's niet in staat om zelf te rijden; chauffeurs moeten te allen tijden alert en paraat blijven om het voertuig te besturen. De vijf meetpunten die Tesla hanteert voor de Safety Score, omvatten het aantal afgegeven waarschuwingen voor botsingen (per duizend mijl), harde remacties, agressief stuurgedrag, onveilig volgen van andere weggebruikers, en geforceerd uitschakelen van Tesla Autopilot.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in