Innovatie & Strategie

Wetenschap
Elon Musk

Tesla-baas steunt 37 projecten die AI-monster moeten voorkomen

Elon Musk © Tesla
6 juli 2015
Het Future of Life Institute heeft 37 projecten geselecteerd die de miljoenen krijgen van Elon Musk. De Tesla-baas wil met gedegen onderzoek voorkomen dat doorgeschoten kunstmatige intelligentie uiteindelijk de menselijke samenleving op het tweede plan drukt.

Het Future of Life Institute koos de projecten uit zo'n 300 ingediende voorstellen. De organisatie heeft zich bij de keuze laten leiden door drie thema's:

  • wat willen mensen
  • hoe leggen we de belangen van robots op één lijn met die van mensen
  • hoe blijven we als mensen AI (artificiële intelligentie) de baas

Voor de projecten is een budget van 7 miljoen dollar beschikbaar. Daarnaast is er 4 miljoen gereserveerd voor uitbreiding van de projecten, die de meest waardevolle stappen vooruit weten te maken. Het merendeel van de projecten start in september en heeft budget om drie jaar lang te werken aan het onderzoek.

Een volledige lijst van de projecten en de beschrijvingen is te vinden op de site van The Future of Life.

De gevaren van kunstmatige intelligentie zorgden de afgelopen maanden voor veel publieke discussie onder wetenschappers en topmensen in het bedrijfsleven. Terwijl sommigen zoals Musk, maar ook Bill Gates en toponderzoeker Stephen Hawking ernstige zorgen uitten, vinden anderen dat de paniekerige beeldvorming de aandacht afleidt van de werkelijke problemen rond ethiek en risico's van AI.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.