Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Tesla

Tesla-autopilot 'ontzien' door Brabantse rechter

Oordeel dodelijk ongeval: mens achter het stuur is en blijft verantwoordelijk.

Tesla Model S © Tesla
4 september 2019

Oordeel dodelijk ongeval: mens achter het stuur is en blijft verantwoordelijk.

De rechter in Den Bosch oordeelt dat de bestuurder van een Tesla schuldig is aan een dodelijk ongeval begin dit jaar in Reek. Dat de autopilot-functie van de Model S de man mogelijk in de steek heeft gelaten, telt niet mee in de veroordeling. De bestuurder heeft te lang niet opgelet, wat neerkwam op enkele seconden.

De rechtbank Oost-Brabant stelt vast dat de Tesla-bestuurder gedurende zo'n 5 seconden niet naar voren heeft gekeken en dus niet op de weg heeft gelet. In dat korte tijdsbestek is de auto op de andere weghelft gekomen, over de dubbele doorgetrokken streep heen van de tweebaansweg. Hij is "met zijn auto volledig op de verkeerde weghelft terechtgekomen", valt te lezen in het vonnis. Vervolgens heeft een frontale botsing met een Nissan Note plaatsgevonden, waarvan de bestuurder ter plekke overleed.

Niet blind vertrouwen op autopiloot

"Het handelen van verdachte is naar het oordeel van de rechtbank niet aan te merken als een kort moment van onoplettendheid", aldus de rechter. Die gaat daarmee níet mee in de argumentatie van de verdediging van de bestuurder. "Hij heeft immers secondenlang zijn aandacht niet op de weg en niet op het besturen van zijn auto gehad. Dat verdachte dacht dat hij het Autosteer Systeem had ingeschakeld en daarop dacht te kunnen en mogen vertrouwen, maakt dit oordeel niet anders."

De Tesla-bestuurder is en blijft verantwoordelijk voor zijn rijgedrag, zo stelt de rechter ronduit. ""Eén van de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een bestuurder is om zijn auto op de eigen weghelft te houden. De frontale botsing met dodelijke afloop is aldus aan zijn schuld te wijten." De man is veroordeeld tot een jaar lang ontzegging van zijn rijbewijs en een taakstraf van 180 uur, terwijl de officier van Justitie 240 uur had geëist. De rechtbank toont enige clementie omdat de verdachte "oprecht betrouw" heeft getoond, een blanco strafblad heeft, en "er op authentieke wijze blijk van gegeven dat hij de ernst van het door hem aan de nabestaanden aangedane leed inziet".

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.