Overslaan en naar de inhoud gaan

Tesla-autopilot 'ontzien' door Brabantse rechter

De rechter in Den Bosch oordeelt dat de bestuurder van een Tesla schuldig is aan een dodelijk ongeval begin dit jaar in Reek. Dat de autopilot-functie van de Model S de man mogelijk in de steek heeft gelaten, telt niet mee in de veroordeling. De bestuurder heeft te lang niet opgelet, wat neerkwam op enkele seconden.
Tesla Model S
© Tesla
Tesla

De rechtbank Oost-Brabant stelt vast dat de Tesla-bestuurder gedurende zo'n 5 seconden niet naar voren heeft gekeken en dus niet op de weg heeft gelet. In dat korte tijdsbestek is de auto op de andere weghelft gekomen, over de dubbele doorgetrokken streep heen van de tweebaansweg. Hij is "met zijn auto volledig op de verkeerde weghelft terechtgekomen", valt te lezen in het vonnis. Vervolgens heeft een frontale botsing met een Nissan Note plaatsgevonden, waarvan de bestuurder ter plekke overleed.

Niet blind vertrouwen op autopiloot

"Het handelen van verdachte is naar het oordeel van de rechtbank niet aan te merken als een kort moment van onoplettendheid", aldus de rechter. Die gaat daarmee níet mee in de argumentatie van de verdediging van de bestuurder. "Hij heeft immers secondenlang zijn aandacht niet op de weg en niet op het besturen van zijn auto gehad. Dat verdachte dacht dat hij het Autosteer Systeem had ingeschakeld en daarop dacht te kunnen en mogen vertrouwen, maakt dit oordeel niet anders."

De Tesla-bestuurder is en blijft verantwoordelijk voor zijn rijgedrag, zo stelt de rechter ronduit. ""Eén van de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een bestuurder is om zijn auto op de eigen weghelft te houden. De frontale botsing met dodelijke afloop is aldus aan zijn schuld te wijten." De man is veroordeeld tot een jaar lang ontzegging van zijn rijbewijs en een taakstraf van 180 uur, terwijl de officier van Justitie 240 uur had geëist. De rechtbank toont enige clementie omdat de verdachte "oprecht betrouw" heeft getoond, een blanco strafblad heeft, en "er op authentieke wijze blijk van gegeven dat hij de ernst van het door hem aan de nabestaanden aangedane leed inziet".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in