Management

Juridische zaken
sanderink

Terugblik 2021: het jaar van Gerard Sanderink & Centric

Schadevergoedingen, geschuif met aandelen en een nieuwe CEO.

ICT-ondernemer Gerard Sanderink © Centric
30 december 2021

Schadevergoedingen, geschuif met aandelen en een nieuwe CEO.

Ook 2021 was een jaar bomvol ontwikkelingen rondom Centric, eigenaar Gerard Sanderink en zijn omgang met zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek. AG Connect zet de gebeurtenissen op een rij.

Aan de start van het jaar 2021 leek, na diverse vertrokken topmanagers, de rust rondom Sanderinks IT-bedrijf Centric enigszins weder te keren, toen werd aangekondigd dat hij uit eigen beweging officieel aftrad als bestuurder bij die IT-dienstverlener, "Aanleiding voor het terugtreden is de ontstane onrust rond zijn persoon. Sanderink vindt deze commotie niet in het belang van het bedrijf Centric en wil met deze stap rust creëren", zo berichtte Centric op 4 januari. Op dat moment had Sanderink net een periode van vele vetes met zijn ex Brigitte Van Egten achter de rug. Daarin werd hij keer op keer in het ongelijk gesteld, maar meermalen lapte hij die vonnissen aan zijn laars.  

Die stap leek Centric goed te doen. In maart 2021 werd uit het jaarlijkse IT outsourcing-onderzoek van Quint in handen van AG Connect duidelijk dat het vertrouwen van achttien grote klanten met contracten ter waarde van meer dan 1 miljoen euro in Centric in 2020 na een eerdere forse keldering weer iets was gestegen. Die score zal vermoedelijk nog niet tot vreugde hebben geleid. In het jaarlijkse onderzoek was Centric namelijk - net als een jaar eerder - terug te vinden in de onderste regionen, terwijl het bedrijf in eerdere jaren altijd topnoteringen behaalde als het gaat om klanttevredenheid.  

Nieuwe CEO

Sanderink zijn vertrek als bestuurder is enkele maanden geleden aangekondigd als er op 18 mei bekend wordt gemaakt dat er per augustus een nieuwe CEO komt: Johan Taams, die de toenmalige CEO Henny Luijrink opvolgt, omdat deze met pensioen gaat. Taams gaf op de website van Centric aan dat het bedrijf een roerige tijd achter de rug heeft. “Met mijn komst hoop ik een nieuw begin in te luiden voor deze fantastische organisatie waar zo veel potentieel in zit. Ik kijk ernaar uit om dit mooie IT-bedrijf verder uit te bouwen en vernieuwingen versneld door te voeren.”

Het bedrijf lijkt op de goede weg, maar dan volgt er voor Sanderink toch weer vervelend nieuws als blijkt dat twee eerder vertrokken directeuren Centric recht hebben op tonnen. Het gerechtshof in Den Haag bepaalt op 6 juli in een hoger beroep dat het bedrijf bij hun ontslag ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Daarbij namen de rechters ook mee dat vrijwel de hele top van het bedrijf binnen korte tijd vertrok na ruzie met eigenaar Gerard Sanderink.

De commercieel directeur heeft naast een transitievergoeding recht op een zogenoemde billijke vergoeding van 175.000 euro, wat hoger is dan de rechter in een eerder kort geding bepaald had. De managing director van de afdeling staffing krijgt een transitievergoeding en een billijke vergoeding van 200.000 euro.

Meer dwangsommen

Er verstrijken enkele maanden zonder al te veel reuring rondom Sanderink. Maar op 25 november komt dan het bericht naar buiten dat de eigenaar en voormalig CEO van IT-dienstverlener Centric maar liefst 1,96 miljoen euro moet betalen aan dwangsommen. Bijna de helft daarvan is vanwege misdraging tegenover een deurwaarder vorig jaar, waarbij Sanderink beslaglegging weigerde op zijn iPhone en mailaccount. De smartphone van de IT-ondernemer was vervolgens op afstand gewist tijdens het verzet tegen de deurwaarder.

Er wordt zelfs officieel beslag gelegd op een deel van Sanderinks bezittingen, waaronder zijn aandelen in Centric en Strukton. Vanwege de eerdere weigeringen om opgelegde dwangsommen te betalen, heeft zijn voormalige zaken- en levenspartner via de rechter dit beslag gerealiseerd. Indien Sanderink opnieuw weigert te betalen, kan er een veiling van die bezittingen volgen.  

Enkele weken later, op 8 december, barst er weer een bom, na een onthulling na onderzoek van de Twentse krant Tubantia waaruit blijkt dat de bedrijven van Sanderink, waaronder Centric, in oktober 2020 voor een deel in handen van zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek zijn gekomen. Zij werd door middel van een aandelenoverdracht plus een statutenwijziging bij de stichting mede-eigenaar en medebestuurder geworden.  

Volgens de krant zouden de notarissen van advocaten- en notarissenkantoor BarentsKrans Sanderink hebben geholpen om een onethische verschuiving van aandelen en certificaten te plegen. Die verschuiving zou doelbewust zijn gedaan om uitstel te veroorzaken in beslaglegging op Sanderinks bezittingen.  

Centric ontkent stellig

Een dag later, op 9 december meldt Centric zich bij diverse media, waaronder AG Connect, met een officiële reactie. De berichten zouden "volstrekt onjuist", zijn aldus de verklaring die CEO Johan Taams en voorzitter van de bestuursraad Louis Luijten. De mails waar de krant zich op baseert zijn volgens hen ‘slechts een deel’ van de communicatie geweest.

"De feiten in de berichtgeving zijn volstrekt onjuist nu dat de overdracht van aandelen geen doorgang heeft gevonden omdat de heer Sanderink zélf dit heeft tegengehouden. Er is dus geen situatie dat de bedrijven van Sanderink deels zijn overgedragen, zo laat Centric weten.

In de weken van het jaar blijft het in het nieuws rustig qua perikelen rondom Centric en Sanderink, maar aangezien nog niet alle vetes met Sanderinks ex Brigitte van Egten zijn uitgevochten lijkt er ook 2022 nog veel te gebeuren. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.