Beheer

IT beheer
SRVision days 2022

Tem de honger naar nieuw

Elk ‘Shiny New Thing’ heeft wéér de ABC-uitdagingen.

SRVision days 2022 © KNVI
25 maart 2022

Elk ‘Shiny New Thing’ heeft wéér de ABC-uitdagingen.

In het kielzog van al deze adopties groeit een lijst van mislukte ‘implementaties’. Het lijkt erop dat elk ‘Shiny New Thing’ dat we adopteren gepaard gaat met klachten: de kaders zijn gebrekkig of niet langer geschikt voor het beoogde doel. Maar de gebreken en de pasvorm zijn niet de belangrijkste redenen voor het mislukken. Het is de manier waarop we ze proberen te ‘implementeren’. Het lijkt erop dat het raamwerk het doel is geworden in plaats van een middel: ‘We zijn een agile club!’, ‘We implementeren DevOps’,‘We hebben ITIL gedaan’.

In 2008 kwam de ABC-publicatie ‘worst practices’ (Attitude, Behaviour, Culture) uit over redenen voor mislukte implementaties. We concludeerden dat ABC de belangrijkste succes- of faalfactor was die ten grondslag lag aan de succesvolle adoptie van nieuwe manieren van werken. Immers, elk van deze kaders is ontworpen om de manier waarop mensen zich gedragen, te veranderen. Dit vereist buy-in en acceptatie (houding), en wanneer gedrag consistent en herhaaldelijk wordt uitgevoerd en eigendom wordt, wordt het ‘de manier waarop we de ­dingen hier doen’ (cultuur).

Sindsdien zien we dan ook bij elk ‘Shiny New Thing’ dezelfde ABC-uitdagingen. Toen we het woord ‘transformatie’ voor het eerst hoorden, wisten we dat een groot deel zou mislukken. Verschillende recente industrierapporten bevestigden inderdaad onze vermoedens en onthulden dat ‘70% niet voldeed aan de verwachte resultaten’. Na analyse van deze rapporten kunnen we de veelvoorkomende redenen voor mislukking identificeren. Ze zijn hetzelfde als in 2008.

En toch, als ik op een conferentie een presentatie over ABC wil houden, hoor ik: ‘Nee, we hebben ABC al jaren geleden gedaan! Dat is oud. Heb jij niet iets nieuws zoals AI, Machine Learning of Transformation!?’Een bevestiging van onze onverzadigbare honger naar glanzend nieuw, in plaats van de basis goed
te krijgen.’

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (maart 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Lees meer over
2
Reacties
Atilla Vigh 08 april 2022 11:46

Volgens mij heeft dit vooral te maken of mensen "echt" willen veranderen.
De meeste projecten mislukken omdat de "wil om te veranderen" eenvoudig weg niet aanwezig is.
Je zal eerst aan de cultuur moeten gaan werken, als je dat lukt, is het maar de vraag of je "new shiny things" überhaupt nog nodig hebt. Overigens veel "new shiny things" zijn vaak "oude wijn in nieuwe zakken", kosten veel tijd om te ontmaskeren en hebben nauwelijks enige toegevoegde waarde.

Anton Dijkhuis 25 maart 2022 19:40

Meerdere organisaties proberen "the shiny new thing" en dan "the next shiny new thing"... maar de kern is dat stakeholders in een organisatie horizontaal en verticaal goed verbonden moeten zijn rond de echte leidende thema's.

"In contact zijn op inhoud en tijdlijn" is denk ik belangrijker dan "volgens waterval, agile, scrum of safe werken".

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.