Overslaan en naar de inhoud gaan

Telecomleverancier Nokia heeft het zwaar

De Finse fabrikant van netwerkapparatuur Nokia heeft naar eigen zeggen een zwak eerste kwartaal achter de rug. De omzet steeg wel, maar daarbij moet worden aangetekend dat het bedrijf een jaar eerder ook een broos eerste kwartaal kende. Dat er onder de streep een tekort resteerde kwam voor veel kenners als een verrassing.
mobiel opstelpunt KPN
© KPN
KPN

De omzet van Nokia kwam uit op ruim 5 miljard euro. Dat was 2 procent meer dan een jaar eerder. Exclusief wisselkoerseffecten was sprake van een daling van de omzet met 2 procent. Vooral in China en omstreken en het Midden-Oosten en Afrika werd minder geld verdiend. Ook in Europa, de grootste markt voor het bedrijf, was sprake van een lagere omzet.

5G kost nu, levert later?

Het kwartaal werd afgesloten met een aangepast operationeel verlies van 59 miljoen euro, tegen een winst van 239 miljoen euro een jaar eerder. Uitgaven aan 5G-netwerken namen een hap uit de winst. Daarnaast kampt Nokia met stevige concurrentie op de markt voor 5G, wat voor prijsdruk zorgt.

Nokia houdt vast aan zijn verwachtingen voor heel 2019. Vooral de omzet van de 5G-divisie zal volgens het bedrijf een vlucht gaan nemen. De Finse firma bestaat uit de overgebleven activiteiten op het gebied van infrastructuurapparatuur voor telecomaanbieders. De activiteiten voor telefoons en smartphones zijn ooit aan Microsoft verkocht, die er uiteindelijk fiks in heeft gesneden en geschrapt. Huidige Nokia-smartphones gebruiken die bekende merknaam onder licentie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in