Development

Software-ontwikkeling
Tekort aan ontwikkelaars: is low code de oplossing?

Tekort aan ontwikkelaars: is low code de oplossing?

Toenemende populariteit van low codeplatformen maakt modelgebaseerd ontwikkelen nog geen heilige graal.

24 januari 2019

Applicaties zijn voor veel organisaties de sleutel naar de toekomst en groei. Maar met het enorme tekort aan programmeurs vormt het bouwen van nieuwe programma’s inmiddels een aardige uitdaging. Met low codeplatformen kunnen applicaties ook worden gebouwd door mensen die geen programmeertaal kennen. Toch is het niet per definitie de heilige graal, stelt Sytse van der Schaaf, research consultant bij METRI Group.

Low coding is vergelijkbaar met model based engineering dat al langer bestaat in de industriële automatisering. Waar traditionele software wordt geschreven door ontwikkelaars die in een bepaalde taal een verzameling instructies in een specifieke programmeertaal vatten, is het met een low codeplatform mogelijk om op basis van een grafische interface een model te maken van een softwareprogramma. Na een druk op de knop zorgt het onderliggende platform voor de bijbehorende softwarecode.

Meer open

De afgelopen drie jaar is deze manier van programmeren enorm in zwang geraakt. “Dat komt doordat het ingrijpend is vernieuwd en verbeterd”, zegt Van der Schaaf. “De oude tools waren veelal gesloten omgevingen, waardoor ze slecht integreerden. De nieuwe low codeplatformen zijn veel meer open, zodat je er bijvoorbeeld ook met de hand geschreven programma’s in kunt zetten.” Daarnaast zijn de platformen waarop de software wordt gedraaid beter geworden en zijn er meer aanbieders gekomen waardoor klanten een ruimere keuze hebben.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!