Development

Software-ontwikkeling
Tekort aan ontwikkelaars: is low code de oplossing?

Tekort aan ontwikkelaars: is low code de oplossing?

Toenemende populariteit van low codeplatformen maakt modelgebaseerd ontwikkelen nog geen heilige graal.

24 januari 2019

Toenemende populariteit van low codeplatformen maakt modelgebaseerd ontwikkelen nog geen heilige graal.

Applicaties zijn voor veel organisaties de sleutel naar de toekomst en groei. Maar met het enorme tekort aan programmeurs vormt het bouwen van nieuwe programma’s inmiddels een aardige uitdaging. Met low codeplatformen kunnen applicaties ook worden gebouwd door mensen die geen programmeertaal kennen. Toch is het niet per definitie de heilige graal, stelt Sytse van der Schaaf, research consultant bij METRI Group.

Low coding is vergelijkbaar met model based engineering dat al langer bestaat in de industriële automatisering. Waar traditionele software wordt geschreven door ontwikkelaars die in een bepaalde taal een verzameling instructies in een specifieke programmeertaal vatten, is het met een low codeplatform mogelijk om op basis van een grafische interface een model te maken van een softwareprogramma. Na een druk op de knop zorgt het onderliggende platform voor de bijbehorende softwarecode.

Meer open

De afgelopen drie jaar is deze manier van programmeren enorm in zwang geraakt. “Dat komt doordat het ingrijpend is vernieuwd en verbeterd”, zegt Van der Schaaf. “De oude tools waren veelal gesloten omgevingen, waardoor ze slecht integreerden. De nieuwe low codeplatformen zijn veel meer open, zodat je er bijvoorbeeld ook met de hand geschreven programma’s in kunt zetten.” Daarnaast zijn de platformen waarop de software wordt gedraaid beter geworden en zijn er meer aanbieders gekomen waardoor klanten een ruimere keuze hebben.

Niet alleen het feit dat een organisatie voor het bouwen van een applicatie minder programmeurs nodig heeft, is een voordeel. “Doordat de tools zo goed aansluiten op de softwareontwikkelstraten in de cloud, is het voor veel bedrijven eenvoudiger om de stap richting die cloud te zetten. Een platform als bijvoorbeeld Mendix heeft goede integraties met DBM en SAP, waardoor bedrijven in staat worden gesteld om bovenop hun ERP-systeem met nieuwere software te komen.”

Overwaaiende hype?

Op de vraag of dit dan de heilige graal is om legacy software te vernieuwen, zegt Van der Schaaf: “Daar wordt verschillend naar gekeken. Een organisatie als Thinkwise vindt bepaalde tools niet geschikt om legacyvervanging mee te doen, terwijl de leveranciers van die tools dat natuurlijk zelf wel vinden.”

Sytse van der Schaaf | METRI Group
Sytse van der Schaaf

Wanneer Van der Schaaf bekent dat hij low code toch wel een beetje als hype ziet, baseert hij zich onder meer op bevindingen van software intelligence organisatie CAST waar METRI nauw mee samenwerkt. “Dat is een organisatie die wereldwijd organisaties helpt bij de veiligheid en kwaliteit van hun softwarecode en zij komen low code nog niet veel tegen. Daarom gaan zij er vanuit dat het een trend is die overwaait."

"Of dat ook daadwerkelijk het geval is, durf ik niet te zeggen. Wel zie ik dat low code nu vooral ingezet wordt om snel een aantal apps neer te zetten. Wanneer bedrijven dit willen gebruiken voor legacyvervanging, moeten ze er echt op een andere manier mee omgaan. Kwaliteit is een heel belangrijk punt.”

Kwaliteit en veiligheid

Een van de nadelen van low codeplatformen is dat bedrijven geen garanties hebben op de kwaliteit en veiligheid van de code die aan de hand van hun modellen door het platform wordt gegenereerd. “Dat moet je goed in de gaten houden of controleren met software intelligentietooling. Er zijn applicaties die de kwaliteit en veiligheid van softwarecode doorlichten, maar ook onverwachte incidenten kunnen een indicatie zijn of wanneer je applicaties ongewoon vaak crasht. Dat zegt iets over de stevigheid van het programma.”

Of in zulke, en andere, gevallen het eenvoudig is om een applicatie te verhuizen naar een ander platform, zegt Van der Schaaf: “Dat verschilt per platform, omdat er verschillende programmeertalen worden gebruikt. Vrijwel alle systemen hebben wel een nooduitgang, maar je moet je afvragen of het wenselijk is om de applicatie handmatig te moeten hercoderen naar een nieuw platform.” Daarom adviseert hij organisaties bij hun keuze voor een low codeplatform goed hun huiswerk te doen. “Je legt je toch wel voor een tijd vast op die keuze.”

Dat huiswerk omvat onder meer inzicht in de kostenstructuur van een platform. “Het beheer en onderhoud van low codeapplicaties is vaak wat goedkoper dan bij traditionele programmatuur, maar er zijn ook platformen die nog een extra bedrag rekenen per gebruiker van de geschreven applicatie en wanneer je tienduizend gebruikers hebt, kan dat aardig in de papieren lopen.”

Snel en goedkoop

Toch kan een low codeplatform een financieel aantrekkelijke keuze zijn. Waar bij traditionele softwareontwikkeling zo’n 80 procent van het applicatiebudget op gaat aan louter onderhoud en slechts 20 procent beschikbaar is voor innovatie, verschuiven die verhoudingen bij low coding. “Over het algemeen heerst het idee dat deze verhouding naar 70 om 30 procent gaat, maar er zijn ook leveranciers die claimen dat het 50-50 wordt. Naar METRI’s smaak is dat laatste te optimistisch.”

Wat Van der Schaaf wel ziet in de markt is dat low coding het afgelopen halfjaar een gangbare leveringsvorm is geworden in de markt. “Veel softwareleveranciers zijn low code gaan verwerken [in hun aanbod - red.] om klanten te kunnen bedienen. Stel dat een klant nieuwe dingen wil bovenop zijn SAP-systeem, dan wordt er nu steeds vaker custom code gemaakt met behulp van een low codeplatform, omdat dat sneller en goedkoper is. Het wil overigens niet zeggen dat de klant daar altijd vanaf weet.”

De reden voor de forse groei van het gebruik is volgens de research consultant dat softwareleveranciers hetzelfde probleem hebben als eindgebruikers. “Zij zaten namelijk ook vast in complexe systemen die moeilijk te onderhouden waren en die vooral ook lastig nieuwe, moeilijke dingen konden doen.”

Developers blijven nodig

Wanneer iedereen binnen een organisatie aan de hand van een model een softwareprogramma kan schrijven, betekent dit dat er veel minder behoefte gaat ontstaan aan ontwikkelaars. Op dit moment zijn developers nog spekkoper op de arbeidsmarkt, omdat er zo ontzettend veel vraag naar ze is. Moeten ze door de opkomst van low coding hun hart vasthouden voor hun loopbaan?

“Vanuit de developerscommunity wordt er, begrijpelijk, met argusogen gekeken naar deze ontwikkeling. De naam van low coding is in die zin slecht gekozen, omdat het het idee dat ontwikkelaars overbodig worden, versterkt. Toch moet je dat met een grote korrel zout nemen, want zeker wanneer low coding gebruikt wordt voor legacyvervanging, zijn nog steeds gewoon ontwikkelvaardigheden nodig”, zegt Van der Schaaf. Dat heeft bovendien ook weer met kosten te maken. Net als bij andere vormen van programmeren is de kwaliteit van softwarecode cruciaal bij het zo laag mogelijk houden van de beheerkosten. In grotere, bedrijfskritische implementaties kan een low codeaanpak dan ook niet zonder ervaren programmeurs.

“Je ziet bij grotere applicatieomgevingen dat niet alleen tijdens de bouw, maar ook gedurende de gehele levenscyclus van softwareprogrammeurs nodig zijn die, los van het visuele abstractieniveau, begrijpen hoe een applicaties en het onderliggende platform in elkaar grijpen. Daarom spreekt Gartner bijvoorbeeld ook niet over low coding, maar liever over hoogproductieve ontwikkelplatformen.”

Lees meer over Development OP AG Intelligence
3
Reacties
Julien jve Verrydt 11 december 2019 04:34

Een ingewikkeld project kan je ontwikkelen in een dag en dan iternationaal. Mijn droom ?

Rene Frieswijk 21 maart 2019 19:26

Klinkt heel mooi. Vraag je wel af hoe een nocode applicatie integreert met een applicaties in de omgeving. LowCode platform zijn mijn inzien geschikt voor omgevingen waar Open APIs volop aanwezig zijn, of geimplementeerd moeten worden met applicaties gebaseerd op een lowcode platform. Oudere architecturen werken soms met adapters, en als je adapters moet gaan integreren in een lowcode platform verlies je weer een deel van de snelheid van het modeldriven ontwikkelen. Lowcode is een zinvolle investering mits je bereid /instaat bent om binnen de beperkingen en mogelijkheden van een lowcode platform te blijven werken. En niet alle types applicatiebehoefte past bij een lowcode platform. Het ene lowcode platform is het andere platform niet qua volwassenheid. Mendix is wel een van de meest uitgebreide overigens. Programmeurs willen over het algemeen coderen, en dat is dan iets wat de adoptie van een lowcode platform vanuit een IT organisatie soms tegen kan houden.

Marcel Mayer 26 januari 2019 12:44

LowCode?
Is dat ondertussen achterhaald door NoCode! (Bijvoorbeeld WEM.IO)
Met een credo als;
"Met LEGO kun je alles (eenvoudig) maken" wordt de enige beperking je eigen creativiteit

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.