Loopbaan

Carriere
wanhoop

‘Tekort aan IT’ers speelt vooral overheid parten’

Overheid spant de kroon met groei vraag naar IT'ers, maar dreigt de boot te missen door lagere salarissen.

© Shutterstock
4 juli 2017

Overheid spant de kroon met groei vraag naar IT'ers, maar dreigt de boot te missen door lagere salarissen.

De aanhoudende groei in vraag naar IT’ers lijkt vooral overheidsorganisaties parten te spelen in hun IT-ambities. Dat blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen over het tweede kwartaal van 2017’ van Yacht.

Eerder meldde AG Connect al dat steeds meer IT-dienstverleners omzet zeggen mis te lopen, doordat vacatures voor IT’ers steeds langer open staan. Zo liet Ordina weten dat IT-vacatures steeds lastiger in te vullen zijn, maar ook dat het steeds meer personeel ziet vertrekken, onder meer naar klanten in de financiële dienstverlening.

Het tweede kwartaal van 2017 laat net als in de voorgaande kwartalen een stijging zien in de vraag naar hoogopgeleide IT’ers, meldt Yacht. Het gaat om een groei van 32% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar waar de groei in de vraag naar hoogopgeleide IT’ers afgelopen kwartaal voor de gehele markt 32% steeg, stak de overheid daar met een groei van 65% met kop en schouders bovenuit.

Volgens Rikkert Achtereekte, business development manager bij Yacht IT, stelt de  aanhoudende vraag naar IT’ers de markt voor grote uitdagingen. Hij stelt dat het bedrijfsleven de slag om talent momenteel wint, ten koste van de overheid.

Hoge nood bij overheid

“De publieke sector speelt niet genoeg in op de wensen van IT’ers en moet zich bewuster worden van de drijfveren van IT-professionals. Hoe plat het wellicht ook klinkt, IT’ers zien salaris (37%), gevolgd door sfeer (29%) en een vast contract (24%) nog steeds als de belangrijkste factoren voor de aantrekkelijkheid van hun baan. Het is belangrijk dat de overheid hiervan doordrongen raakt, want de overheid wil natuurlijk ook in de toekomst over de juiste professionals beschikken”, licht Achtereekte toe.

Belangrijke ontwikkelingen op het gebied van digitalisering (e-loket), privacy en beveiliging, smart cities, clouddiensten en plaats, tijd en apparaatonafhankelijk werken, vormen volgens Yacht een stevige uitdaging voor de overheid. “Eerdere bezuinigingen en een vergrijsd ambtenarenkorps maken die uitdagingen nog groter en stuwen de vraag naar IT-specialisten bij de overheid verder op”, weet Achtereekte.

De top drie meest gevraagde IT-functies bij de overheid ziet er als volgt uit:

  • Applicatiebeheerder
  • Functioneel Beheerder
  • Functioneel Applicatiebeheerder

IT’ers zijn volgens Yacht minder dan de totale Nederlandse beroepsbevolking actief op zoek naar een baan: respectievelijk 3% versus 9%. “Maar wil je hen toch verleiden een overstap te maken, geef ze dan naast betere arbeidsvoorwaarden de ruimte om hun tijd flexibel in te delen (55%) en thuis te werken (46%)”, stelt Achtereekte.

Bedrijfsleven heeft voorsprong

Hij zegt als intermediair in IT-professionals over het algemeen te zien dat het bedrijfsleven beter inspeelt op de behoeften van IT’ers dan de overheid. “Ze bieden meer salaris en er is meer ruimte voor flexibel en thuiswerken. Dat zijn zeer serieuze signalen voor de overheid, zeker voor gemeenten. Die hebben minder aantrekkingskracht, maar juist daar ligt in relatie tot de Digitale Agenda 2020 een pittige uitdaging in IT. Denk aan realisatie van data-gedreven werken, optimalisatie van de infrastructuur en het verbeteren van dienstverlening aan inwoners en ondernemers.”

IT’ers oriënteren zich -meer dan de Nederlandse Beroepsbevolking- hoofdzakelijk online (51%). Bij voorkeur via jobboards en vacaturepagina’s, maar ook via social media en communities als Linked-in en Facebook (41%). Achtereekte heeft nog wel een belangrijke tip voor recruiters die IT-professionals zoeken: “IT’ers oriënteren zich – meer dan gemiddeld –  via echt vakgerelateerde media (50%). Lees dus wat zij lezen, doe wat zij doen en zoek waar zij zelf zoeken.”

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
2
Reacties
Ester Schop 04 juli 2017 13:11

De 3 genoemde functies vallen inderdaad alle drie in de categorie gebruikersondersteuning, die met 35% van de IT-vacatures het sterkst vertegenwoordigd is. Daarna volgen de vacatures voor security-specialisten (30%) en de leidinggevende functies in de IT (18%) en vacatures voor software- en applicatieontwikkelaars (15%). Blijkbaar heeft de overheid vooral behoefte aan beheerders op dit moment.

Anoniem 04 juli 2017 12:47

Op zich een interessant artikel. Wel vind ik het vreemd dat de top 3 van meest gevraagde functies bij de overheid bestaat uit applicatiebeheerder, functioneel beheerder en functioneel applicatiebeheerder: dit zijn synoniemen voor min of meer dezelfde functie. Als dit het resultaat is van een onderzoek, is dat niet echt een gedegen onderzoek geweest.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.