Loopbaan

Carriere
Programmeur

Tekort aan IT'ers blijft ondanks flinke groei beroepsgroep stijgen

Driekwart vacatures voor ICT-docent moeilijk vervulbaar. 

17 juni 2020

Driekwart vacatures voor ICT-docent moeilijk vervulbaar. 

Het aantal IT'ers in Nederland is sinds 2013 flink gegroeid, blijkt uit de Monitor Techniekpact van 2020, een coproductie van het Techniekpact, Platform Talent voor Technologie en de Rijksoverheid. Sinds de start van Techniekpact zeven jaar geleden is het aantal mensen met een ICT-baan met 110.000 gestegen. Maar ook het tekort aan IT'ers stijgt, zowel in het onderwijs als op de rest van de arbeidsmarkt. 

Volgens de Monitor Techniekpact had vorig jaar maar liefst 4,8 procent van de gehele werkzame beroepsbevolking een baan binnen de ICT. Dat is flink meer dan in 2013, toen het nog om 3,8 procent van de totale werkzame beroepsbevolking ging. De meeste nieuwe IT'ers - 86.000 van de 110.000 - kiezen voor een baan als software- of applicatie-ontwikkelaar.

Opvallend is dat er niet alleen meer mannen in de ICT terecht zijn gekomen, maar ook flink meer vrouwen. Volgens de Monitor Techniekpact is de stijging van het aantal vrouwen in een technische beroep zelfs het hoogst onder de IT'ers. In 2013 waren er nog 36.000 vrouwelijke IT'ers in Nederland, vorig jaar waren dat er 62.000. En ook het aantal hoogopgeleide IT'ers nam flink toe tussen 2013 en 2019, namelijk met 50 procent. 

Enorme tekorten in onderwijs

Ondanks die enorme stijging neemt het tekort aan IT'ers nog altijd toe. Volgens de Monitor Techniekpact kent zelfs geen enkele andere beroepsrichting zo'n sterke mate van krapte: meer dan de helft van de vacatures is moeilijk vervulbaar. De meeste tekorten zitten op hbo-niveau: 80 procent van de moeilijk vervulbare IT-vacatures zijn hbo-functies. Slechts 5 procent van de moeilijk vervulbare IT-vacatures is voor mbo'ers en 14 procent voor wo'ers.

Het aantal openstaande IT-vacatures is in de afgelopen jaren dan ook flink toegenomen. In het eerste kwartaal van 2016 stonden er nog 11.100 IT-vacatures open. In de laatste drie maanden van 2019 waren dat er 18.400, een stijging van 66 procent. De tekorten hebben bovendien flinke gevolgen: ongeveer 38 procent van de werkgevers in de ICT-dienstverlening ervoer in januari dit jaar productiebelemmeringen vanwege een tekort aan personeel.

Een logische oplossing is dat er meer IT'ers opgeleid worden, maar ook hier blijken problemen te zijn. Er is namelijk een nijpend tekort aan IT-docenten in het onderwijs, zo blijkt uit de Monitor. Maar liefst 75 procent van de vacatures voor ICT-docenten in het voortgezet onderwijs en op het mbo is moeilijk vervulbaar. 

5
Reacties
whderaadt@gmail.com 24 juli 2020 09:13

Het is niet ZZP /ICT Docent verhaal maar vergeet niet , dit gaat al jaren zo : De kweekvijver moet gevuld worden niet met oude( Die kosten vaak meer voer maar )met jonge visje. Dit gieten we in een sausje met Enthousiasme om de sfeer niet te bederven. Dat is een algemeen bestuur beleid net als Torenflats in grote steden die steeds harder en sneller de hemel proberen te raken maar enkel en alleen huur net zo toren hoog als de flats om maar de geld honger van de gemeente te lossen die dit weer nodig heeft om de expansie van de stadsbevolking te bevredigen, maar betaalbare koophuizen ? vergeet het maar. Ben benieuwd hoe dit zich ontwikkeld. De wereld staat net op zijn kop net als ik las : Koeien die ze insecten willen laten eten i.p.v. gras . De leeftijd van een gemiddelde koe is 5 jaar door dat ze op stal moeten staan vanwege uierontsteking die door milieu maatregelen op stal staan.

whderaadt@gmail.com 24 juli 2020 08:44

Het is niet ZZP /ICT Docent verhaal maar vergeet niet , dit gaat al jaren zo : De kweekvijver moet gevuld worden niet met oude( Die kosten vaak meer voer maar )met jonge visje. Dit gieten we in een sausje met Enthousiasme of de sfeer niet te bederven. Dat is een algemeen bestuur beleid net als Torenflats in grote steden die steeds harder en sneller de hemel proberen te raken maar enkel en alleen huur net zo toren hoog als de flats om maar de geld honger van de gemeente te lossen die dit weer nodig heeft om de expansie van de stadsbevolking te bevredigen, maar betaalbare koophuizen ? vergeet het maar. Ben benieuwd hoe dit zich ontwikkeld.

docent HBO 18 juni 2020 14:51

De eis dat een HBO-docent een master heeft helpt niet. In de beroepsgroep heeft het grootste deel HBO. Hierdoor een overvloed aan buitenlandse nieuwe docenten, maar geen Nederlandse docenten. Tel daarbij het gat in salaris met de markt en dan is de uitkomst voorspelbaar.

hcclid 18 juni 2020 14:26

Docent ict wordt slecht betaald en hebben geen pabo gedaan voor bevoegdheid.
Een zzp opdracht verdient netto 2x meer dus dan is dit het gevolg.
Ik had graag les willen geven maar ik doe dit wel voor de hcc dan heet het vrijwilligerswerk en dat doe je 2x per maand.

Atilla Vigh 18 juni 2020 12:10

Verbaas me altijd dat iedereen die zich iets noemt, ook direct tot die groep behoort.
Zo ben ik sinds kort bakker :-)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.