Overslaan en naar de inhoud gaan

Tekort aan IT'ers blijft ondanks flinke groei beroepsgroep stijgen

Het aantal IT'ers in Nederland is sinds 2013 flink gegroeid, blijkt uit de Monitor Techniekpact van 2020, een coproductie van het Techniekpact, Platform Talent voor Technologie en de Rijksoverheid. Sinds de start van Techniekpact zeven jaar geleden is het aantal mensen met een ICT-baan met 110.000 gestegen. Maar ook het tekort aan IT'ers stijgt, zowel in het onderwijs als op de rest van de arbeidsmarkt.
Programmeur, programmeren
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Volgens de Monitor Techniekpact had vorig jaar maar liefst 4,8 procent van de gehele werkzame beroepsbevolking een baan binnen de ICT. Dat is flink meer dan in 2013, toen het nog om 3,8 procent van de totale werkzame beroepsbevolking ging. De meeste nieuwe IT'ers - 86.000 van de 110.000 - kiezen voor een baan als software- of applicatie-ontwikkelaar.

Opvallend is dat er niet alleen meer mannen in de ICT terecht zijn gekomen, maar ook flink meer vrouwen. Volgens de Monitor Techniekpact is de stijging van het aantal vrouwen in een technische beroep zelfs het hoogst onder de IT'ers. In 2013 waren er nog 36.000 vrouwelijke IT'ers in Nederland, vorig jaar waren dat er 62.000. En ook het aantal hoogopgeleide IT'ers nam flink toe tussen 2013 en 2019, namelijk met 50 procent. 

Enorme tekorten in onderwijs

Ondanks die enorme stijging neemt het tekort aan IT'ers nog altijd toe. Volgens de Monitor Techniekpact kent zelfs geen enkele andere beroepsrichting zo'n sterke mate van krapte: meer dan de helft van de vacatures is moeilijk vervulbaar. De meeste tekorten zitten op hbo-niveau: 80 procent van de moeilijk vervulbare IT-vacatures zijn hbo-functies. Slechts 5 procent van de moeilijk vervulbare IT-vacatures is voor mbo'ers en 14 procent voor wo'ers.

Het aantal openstaande IT-vacatures is in de afgelopen jaren dan ook flink toegenomen. In het eerste kwartaal van 2016 stonden er nog 11.100 IT-vacatures open. In de laatste drie maanden van 2019 waren dat er 18.400, een stijging van 66 procent. De tekorten hebben bovendien flinke gevolgen: ongeveer 38 procent van de werkgevers in de ICT-dienstverlening ervoer in januari dit jaar productiebelemmeringen vanwege een tekort aan personeel.

Een logische oplossing is dat er meer IT'ers opgeleid worden, maar ook hier blijken problemen te zijn. Er is namelijk een nijpend tekort aan IT-docenten in het onderwijs, zo blijkt uit de Monitor. Maar liefst 75 procent van de vacatures voor ICT-docenten in het voortgezet onderwijs en op het mbo is moeilijk vervulbaar. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in