Innovatie & Strategie

Governance
EU-data

Techwereld krijgt lawine aan EU-cyberregels op zich af

NIS2 is slechts het begin. Hoe Europa met wetten de cyberwereld wil verbeteren.

1 maart 2023

De ingrijpende nieuwe EU-richtlijn NIS2 raakt veel leveranciers maar ook gebruikers van tech. Terwijl veel organisaties zich nog moeten aanpassen aan die richtlijn voor betere cybersecurity, staat de hele techwereld nog veel meer regels en wetten te wachten. De Europese Unie wil niet alleen ICT-security aanpakken, maar ook cyberweerbaarheid, digitale markten plus digitale rechten van afnemers en burgers.

Veel aandacht is momenteel gericht op NIS2 (de tweede versie van de EU-richtlijn voor Network and Information Security). Formeel is die op 16 januari in werking getreden, waarmee dan de klok is gaan lopen voor implementatie door de diverse lidstaten. Zij moeten de Europese richtlijn omzetten in nationale wetgeving (in Nederland in de Wbni, Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen). Deadline: 17 oktober 2024. Enerzijds is er dus nog flink wat tijd, anderzijds is er nog veel te doen.

Net zoals dat met privacyrichtlijn GDPR (AVG in Nederland) is gegaan. Ook daarvoor was een jarenlang traject van opstellen, aanpassen, verfijnen, inwerkingtreding, implementatietijd, nationale invoering en dan echt voldoen aan die nieuwe regels. En toch was er toen nog altijd enorm veel gedoe: onwetendheid, misvattingen, overtredingen, interpretaties, gedoogbeleid, handhaving en boetes. Terwijl Nederland notabene al vóór de muziek van de AVG was uitgelopen met de eigen meldplicht datalekken, die een jaar eerder van kracht was geworden.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!