Loopbaan

Carriere
Talent

Techsector hoopt talent naar Nederland te trekken nu grens VS gesloten is

Nieuwe campagne: "Hou op met wachten op de Amerikaanse droom."

10 juli 2020

Nieuwe campagne: "Hou op met wachten op de Amerikaanse droom."

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde in juni aan dat een aantal soorten werkvergunningen voor immigranten voorlopig niet meer worden verstrekt. Daar zit ook een belangrijk visum voor de techsector bij, voor mensen met bijzondere en schaarse vaardigheden. De Nederlandse techsector hoopt nu dat ze dit talent naar Nederland kunnen trekken.

Brainport Eindhoven, een samenwerkingsverband van hightechbedrijven uit de Brabantse regio, is een nieuwe campagne gestart in de hoop schaars techtalent naar Nederland te kunnen halen. Mensen uit Amerikaanse universiteitssteden die naar werk zoeken, krijgen op social media een beeld te zien van Eindhoven als alternatief voor Silicon Valley.

"Er zijn immigranten die daar een baan hebben of zoeken, maar van wie het visum nu afloopt. Zij zullen zich afvragen of ze naar huis moeten gaan, of dat er elders in de wereld mooie kansen voor ze liggen. Daar springen we op in", vertelt marketing manager Emiel Kuijpers aan het FD. Brainport Eindhoven hoopt nu met name niet-Amerikaanse kenniswerkers in de VS naar Nederland te trekken. Maar volgens Kuijpers is het voorstelbaar dat er ook gemakkelijker Amerikaanse burgers aangetrokken worden. 

Nieuw talent is hard nodig in Nederland: in de IT-sector is al jaren sprake van een flink tekort. Met alleen nieuwe mensen opleiden wordt dat tekort echter niet voldoende aangevuld. Door talent uit het buitenland aan te trekken, wordt de schaarste in Nederland mogelijk wel minder groot.

Nieuwe regels VS

Trump hoopt met de nieuwe maatregel de positie van de Amerikanen op de arbeidsmarkt te beschermen. Door de coronacrisis is daar veel werk verloren gegaan. De bedoeling is dat er op deze manier een half miljoen banen beschikbaar komen voor Amerikaanse burgers. 

Onder meer het H1B-visum wordt voorlopig niet meer uitgegeven. Volgens het FD hadden in 2019 ruim 388.000 mensen een H1B-visum, van wie 66 procent in de 'computer-gerelateerde' sector werkt. Jaarlijks worden maximaal 85.000 nieuwe aanvragen goedgekeurd.  

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.