Innovatie & Strategie

Infrastructuur
president Biden

Techsancties van president Biden nu opgelegd aan Rusland

Ruslands grootste chipmaker aangepakt in sancties VS.

Joe Biden © WhiteHouse.gov
4 april 2022

Ruslands grootste chipmaker aangepakt in sancties VS.

De Amerikaanse overheid legt nu ook ICT-sancties op aan Rusland. De regering van president Joe Biden richt zich nu op techbedrijven die de Russische oorlog in Oekraïne steunen. Onder de bedrijven die geraakt worden door deze nieuwste ronde sancties bevindt zich Mikron, de grootste chipmaker van Rusland.

Mikron is in z'n eentje goed voor de helft van de chipexports van Rusland. De andere helft is dus 'voor eigen gebruik', waarbij niet alleen civiele toepassingen aan de orde zijn. Naast chips in bankkaarten, identificatiepassen en RFID-tags worden chips van Mikron ook gebruikt in militaire systemen, verklaart de regering van de Verenigde Staten.

Chips, satellieten, supercomputers

Behalve chipmaker Mikron wordt ook AO NII-Vektor, fabrikant van satelliettechnologie, op de korrel genomen door de ICT-sancties van de VS. Een derde Russisch techbedrijf dat wordt aangepakt, is T-Platforms dat onder meer supercomputers maakt. T-Platforms levert echter ook OEM-apparatuur (original equipment manufacturer) voor IT-producten die de massamarkt in Rusland bedienen.

De regering Biden werkt ook aan het bestrijden van Russische omzeiling van de sancties door middel van dekmantelbedrijven, meldt Ars Technica. In de persverklaring van de Amerikaanse overheid wordt een netwerk uiteengezet van nepbedrijven en sanctieschendende ondernemingen. Daaronder naast Russische bedrijven ook Britse ondernemingen en een Spaans bedrijf. De overheden van die Westerse landen nemen nu ook maatregelen tegen deze praktijken, die dienen om Rusland toch van technologie en techgoederen te voorzien.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.