Management

Techrecruiters: Overheid, steek ook energie in eigen IT-investeringsklimaat
‘Nederlandse regio’s kunnen zich uitstekend meten met Silicon Valley.’
‘Nederlandse regio’s kunnen zich uitstekend meten met Silicon Valley.’
De Nederlandse overheid gaat IT-startups actief helpen bij het vinden van hun weg in Silicon Valley en andere Amerikaanse techhubs. Maar stimuleert de overheid daarmee niet ook dat IT-talent naar de Verenigde Staten vertrekt, terwijl er in Nederland al enorme tekorten zijn? Hoewel twee recruitmentorganisaties niet per se negatief zijn over de plannen van de overheid, benadrukken ze dat er ook in Nederland geïnvesteerd moet blijven worden.
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakte begin januari bekend een half miljoen euro te investeren in het initiatief ScaleNL Accelerator. Dat initiatief begeleidt Nederlandse techbedrijven bij hun introductie in Amerikaanse techhubs. Bedrijven krijgen training en coaching om geld en contacten te vinden in Amerikaanse techhubs. Zestig ondernemers kunnen hieraan meedoen.
Het argument hiervoor is dat het investeerdersklimaat in Silicon Valley beter is dan in Nederland. En doordat contacten nu vaker via videoverbindingen verlopen is fysieke nabijheid niet meer zo’n belangrijke vereiste voor deelneming door risico-investeerders. De gedachte is daarnaast dat de investering zich op de lange termijn terugbetaalt. “Vaak groeit de Nederlandse tak van het bedrijf mee met de groei in de Verenigde Staten. En de ondernemers die hier succesvol worden, herinvesteren hun kennis, ervaring en kapitaal uiteindelijk weer in Nederland”, verklaarde consul Dirk Janssen in San Francisco begin januari in het FD.
Eli Barenholz van Grassgreener Europe ziet die positieve kanten van het initiatief ook. “Het lijkt mij een uitstekende ontwikkeling dat onze talenten in de VS ervaring en kennis opdoen”, zegt hij na vragen van AG Connect. “De wereld is een arbeidsmarkt voor IT-talenten en voor de managers en directeuren in de IT. Je kunt geen hek om Nederland zetten om te voorkomen dat onze IT’ers elders aan de slag gaan. Zie het ook als reclame voor de kwaliteit van onze arbeidsmarkt. Het succes van Nederlandse startups in het hart van de wereldwijde IT-industrie leidt er ook toe dat Amerikaanse bedrijven die de overstap willen maken naar Europa, ook naar Nederland kijken. Niet alleen naar het Verenigd Koninkrijk.”
Meer concurrentie door groter blikveld
Erik Hollander, commercieel directeur van Sterksen, is kritischer. “De duurzame inzetbaarheid van professionals staat bij ons hoog in het vaandel. Initiatieven op dit gebied steunen wij dan ook van harte, ware het niet dat de timing van ‘ScaleNL Accelerator’ verre van ideaal is, omdat het doel pas op de langere termijn loont. Schaarste aan IT-talent in Nederland is groot, nú”, legt hij uit. Volgens hem wordt de concurrentiestrijd tussen bedrijven juist alleen maar groter als “het blikveld van tech startups – waar bij uitstek het IT-talent van de toekomst zit – wordt verruimd met een ‘IT-mekka’ als Silicon Valley.”
Hollander pleit er dan ook voor om meer te investeren in de techwereld in Nederland, zodat potentiële investeerders ook hier actief worden. “Op het gebied van infrastructuur, kennis & expertise en ondernemerschap zijn er in Nederland regio’s die zich uitstekend kunnen meten met Sillicon Valley. Het is daarom aan te bevelen meer energie te steken in het binnenhalen van het beschikbare durfkapitaal door een zo gunstig mogelijk investeringsklimaat te creëren. Een venture capitalist in de IT-sector laat zich zelden beperken door landsgrenzen, des te meer door regelgeving en bureaucratie.”
Barenholz sluit zich daar bij aan. Ook hij vindt dat er in Nederland een goede voedingsbodem moet blijven voor IT-professionals en -bestuurders. “Het is prima om in Silicon Valley ruimte en gelegenheid voor groei en ontwikkeling te creëren, maar doe dat hier ook. Richt tegelijkertijd een stevig fonds op dat IT-startups in Nederland helpt. Dan investeer je hier in een kraamkamer voor startups en heb je een waardevolle ‘stageplek’ in de VS geregeld. Daarmee kweek je een generatie IT-talenten en -managers die echt het verschil kunnen maken, in Nederland en in de wereld.”
‘Geen exodus’
Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat benadrukte vorige week in een reactie aan AG Connect dat er geen sprake is van een exodus van IT-talent als gevolg van het initiatief. “Het tekort aan IT-professionals is inderdaad een groot probleem. Maar dat gebrek aan gekwalificeerd IT-personeel speelt in alle landen. Ieder land wil graag meer IT-talent. Ook is de taal (programmeertaal) waarin gewerkt wordt universeel, dus IT-talent kan vrijwel in elk land aan de slag. Bij alle grote Nederlandse IT-bedrijven werken al IT’ers uit allerlei landen. Dus ook dat is een reden om internationaal te opereren en dat te stimuleren”, aldus woordvoerder Thomas Hart.
Redacteur bij AG Connect. Schrijft onder meer over de IT-arbeidsmarkt, IT-onderwijs, software-ontwikkeling en zakelijke software.
e.meijer@agconnect.nl