Loopbaan

Carriere
studenten

Technologie-industrie en TU’s slaan handen ineen

Akkoord tussen 4 Technische Universiteiten en ondernemersorganisatie FME over aanpak techneutentekort.

10 februari 2017

De 4TU.Federatie (de TU Delft, TU Eindhoven, de Universiteit van Twente en Wageningen Universiteit) en ondernemersvereniging FME hebben deze week een Technologieakkoord ondertekend.

Het akkoord moet het nijpende tekort aan techneuten aanpakken. De technologische industrie draait op volle toeren en daardoor wordt het tekort aan techniekstudenten steeds nijpender. Nederland loopt zo het risico dat ze haar toppositie in de wereld kwijt raakt. Met het pact dat de partijen hebben ondertekend hopen zij nog meer studenten te laten kiezen voor een technische opleiding én voor een carrière in de technologische industrie.

De doelstelling van het in 2014 door Doekle Terpstra afgesloten Techniekpact is om het aantal studenten dat kiest voor een technische studie te laten groeien naar 4 op de 10 studenten. Dat is nog niet gehaald – momenteel ligt het op 36 procent. Volgens de opstellers van het Technologieakkoord is er dringend behoefte aan nog meer scholieren die na de middelbare school kiezen voor een technische opleiding. De vraag vanuit de technologische industrie naar gekwalificeerd personeel zou in 2020 tweemaal zo hoog zijn als het aanbod.

De 4TU.Federatie en ook ondernemersorganisatie FME vragen daarom al geruime tijd aandacht voor de numeri fixi op technisch wetenschappelijke opleidingen en de financiering van de vier technische universiteiten.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!