Loopbaan

Carriere
presentation online

Techneut past zich snel aan

Online presentatie makkelijker? Ook goed!

© Shutterstock Drazen Zigic
10 augustus 2022

Online presentatie makkelijker? Ook goed!

Onder druk wordt alles vloeibaar, ook voor organisaties zoals de KNVI. Hoe hoger de druk hoe sneller er veranderingen worden gerealiseerd. De coronacrisis diende bij veel organisaties als katalysator. Veel organisaties moesten hun verdienmodel aanpassen. Maar hoe nu weer terug naar 'normaal'?

De coronacrisis was voor sommige bedrijven een uitgelezen kans om meer van hun producten te verkopen. Wie had er voor de crisis nu echt gehoord van Teams of Zoom? Veel I(C)T bedrijven kregen gouden mogelijkheden. Daarnaast waren er branches met verdienmodellen die niet goed meer waren. Met nuances, want ik ken een pizzeria die het vooral moest hebben met fysieke eters, maar in de crisis zijn hele keuken automatiseerde en ombouwde. Binnen de korte tijd was dit restaurant de grootste thuisbezorg-pizzeria van de stad en de omgeving. Kortom: elke crisis kan zijn voordelen hebben.

Ook had de coronacrisis tot gevolg communicatiemodellen overhoop werden gehaald. Geen enkele fysieke bijeenkomst was meer mogelijk. Moeten we niet diepe bewondering hebben voor al het onderwijzend personeel dat binnen de kortste keren online les gaf.

Terug naar 'normaal'

Bij de terugschakeling naar het “normale” leven blijken sommige veranderingen echt blijvend te zijn. Daar waar vroeger vaak fysieke bijeenkomsten werden gehouden blijkt de behoefte daaraan een stuk minder te zijn. Mensen zijn gewend om de kennis nu on online op te doen. Of in een Teams-meeting of op Youtube of vergelijkbare media.

Ook de KNVI werd hier mee geconfronteerd. De KNVI had veel fysieke bijeenkomsten om kennis op te doen (Special Interest Groups) en om mensen te leren kennen (regio-bijeenkomsten). Tijdens de pandemie werden heel snel online bijeenkomsten georganiseerd onder de naam Super Tuesday, elke eerste dinsdag van de maand, steeds van 4 uur tot ongeveer half 6. In het begin was het even zoeken voor de deelnemers en diegenen die voor de camera stonden. Maar gaandeweg heeft iedereen zijn of haar weg daarin gevonden.

Nu het ‘normale’ leven weer is begonnen, blijken deelnemers de kennis-sessie vooral gestreamd te willen hebben. Ze willen niet meer lang reizen voor iets wat ze ook thuis kunnen volgen.

Super Tuesday blijft

De KNVI gaat zeker door met de Super Tuesday’s. Na de zomer maanden gaat het op 6 september over Digitale trends en bijbehorende verdien- en communicatiemodellen. En de maanden daarna over Open Science, desinformatie & propaganda en ethiek.

Het voordeel is dat de bijeenkomsten ook later teruggekeken kunnen worden op de KNVI-site en Youtube.

En wie zei dat techneuten zich niet snel aan kunnen passen?

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (juli-augustus 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.