Innovatie & Strategie

Carriere
Amsterdam

'Tech levert Amsterdam duizenden banen op'

Tech is belangrijkste sector voor de economie in regio Amsterdam.

© gemeente Amsterdam
10 april 2019

Tech is belangrijkste sector voor de economie in regio Amsterdam.

De technologiesector is de belangrijkste 'banenmotor' voor de economie van Amsterdam en omgeving. In de laatste twee jaar zijn er 13.000 banen in de sector in de hoofdstad bijgekomen, een groei van 12 procent per jaar. De snelst groeiende bedrijven, qua werkgelegenheid, zijn Picnic, Adyen, Takeaway, Swapfiets en MessageBird.

Hoe belangrijk is het startup-ecosysteem voor de banenmarkt in Amsterdam, en omgeving? Antwoord op die vraag is gezocht en gevonden door onderzoeksbureau Dealroom.co, in opdracht van de gemeente Amsterdam (via StartupAmsterdam wat valt onder het gemeentelijke marketinginitiatief iAmsterdam). Onderzoek naar de techsector leert dat Amsterdamse ondernemingen in die branche goed zijn voor 69.000 banen. Dat is 13 procent van de totale werkgelegenheid in Amsterdam.

Groter dan horeca+detailhandel

Daarmee levert de techsector meer banen op dan horeca en detailhandel bij elkaar opgeteld. Bedrijven die in Amsterdam zijn opgericht, zijn goed voor iets meer dan de helft van die banen. De rest werkt voor buitenlandse techbedrijven, zoals Uber, Netflix, Tesla, Amazon en Microsoft. De grootste tech-werkgevers in Amsterdam zijn Booking.com, TomTom, Picnic en Adyen.

In totaal heeft Dealroom bijna 3000 organisaties bekeken. Uiteindelijk zijn 1600 bedrijven meegenomen in deze tweede editie van dit rapport naar werkgelegenheid in Amsterdam door techbedrijven. De eerste editie stamt van november 2017. Naast de basis van Dealrooms database is nu ook aanvullend desktopresearch gepleegd, stelt de marktonderzoeker in zijn toelichting op het rapport dat gratis is te downloaden. Het merendeel van de gebruikte data is gratis beschikbaar op de Amsterdam Startup Map van de gemeente.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.