Management

Zakelijke software
Teams

Teams maakt hybride werken iets makkelijker

Meer privacy betekent verlies aan functies.

5 januari 2022

Meer privacy betekent verlies aan functies.

Eind vorig jaar heeft Microsoft een reeks vernieuwingen aangebracht in het samenwerkingsplatforms Teams. Onder meer het hybride werken moet daardoor makkelijker worden.

Microsoft werkt nog altijd hard aan het verbeteren van de software die het thuiswerken mogelijk maakt. Overleg via een videovergadering bestond al jaren, maar is sinds het begin van de coronapandemie in vrijwel elke werkomgeving een van de standaardopties geworden. Maar het gebruik van de videovergadersoftware blijkt in praktijk nog altijd nog veel ruimte voor verbeteringen te bieden.

Een van de nieuwe eigenschappen die Microsoft in december toevoegde aan Teams is de mogelijkheid te zien in welke volgorde mensen in de vergadering hun 'virtuele hand' opstaken om het woord te krijgen. Dat maakt het voor de gespreksleider makkelijker om tot een eerlijke verdeling van de spreektijd te komen.

Privacy heeft een prijs

Alle één-op-éen Teams-gesprekken kunnen nu worden voorzien van end-to-end-encryptie (E2EE). Deze privacy verhogende eigenschap is echter niet standaard ingeschakeld. De beheerder moet deze activeren. Er kleeft wel een nadeel aan: Sommige andere Teams-functies die afhankelijk zijn van verwerking in de cloud, werken dan niet meer. Denk daarbij aan het opnemen van gesprekken, realtime ondertiteling en het automatisch uitschrijven van gesprekken (transcriptie). Ook is het dan niet meer mogelijk een één-op-één-gesprek uit te breiden naar een groepsgesprek door extra deelnemers uit te nodigen.

Microsoft heeft het ook makkelijker gemaakt vergaderingen terug te luisteren door het mogelijk te maken de afspeelsnelheid te wijzigen. Wanneer Teams Live Transcription is geactiveerd is het mogelijk gespreksfragmenten te koppelen aan een deelnemer. Ook is het nu mogelijk vergaderingen standaard op te nemen en de opnames te indexeren.

Coronaproof vergaderen

Voor het plannen en starten van vergaderingen introduceert Microsoft de mogelijkheid vooraf een geschikte flexplek te reserveren. Verder kan de software op basis van de input van camera's bij een hybride overleg waarschuwen dat er teveel mensen fysiek bij elkaar zijn in een vergaderruimte. De beheerder kan per fysieke ruimte een maximum aantal aanwezigen vastleggen.

De volledige lijst met vernieuwingen aan Teams bespreekt Microsoft in een techcommunityblog.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.