Tape nog altijd veel gebruikt

8 april 2011

Dat concludeert Computer Profile uit interviews die zijn gehouden met Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers over het gebruik van storageoplossingen. Van tweeduizend geïnterviewde IT-managers geven 1360 respondenten aan dat er nog altijd gebruik wordt gemaakt van oplossingen op basis van tape.
Er is wel een duidelijke relatie met bedrijfsomvang: grotere bedrijven hebben minder vaak tapeoplossingen staan. Daar spelen storage area networks (SAN) en network attached storage (NAS) juist een belangrijker rol.
In het segment SAN is HP de dominante leverancier. Vier op de tien bedrijfsvestigingen heeft een SAN van HP.
Vrijwel alle organisaties geven aan gebruik te maken van een oplossing voor het maken van back-ups. Symantec is op dit gebied binnen Nederland veruit de meest voorkomende oplossing.

Tape domineert
Tape speelt binnen alle branches nog altijd een belangrijke rol. Het onderwijs kent met 55 procent het laagste gebruik van tapestorage. Storage area networks worden het vaakst gebruikt binnen de overheid, IT & Telecom en de zorgsector. De bouw-, transport- en industriesector maken nog het minst gebruik van SAN. Binnen deze segmenten maakt ongeveer een derde van de bedrijfsvestigingen er gebruik van.

Symantec favoriet voor back-up
De meestgebruikte back-upoplossing wordt geleverd door Symantec. Het gebruik van Symantec ligt wat hoger in de commerciële sector dan in de non-profitsector. In dit laatste segment komt HP bovengemiddeld naar voren. De diversiteit aan gebruikte oplossingen is het kleinst bij middelgrote bedrijven. In dit segment is 80 procent van de gebruikte oplossingen afkomstig van de top drie. Bij bedrijfsvestigingen in de segmenten ‘Multinationals & Fortune 500’ en ‘National Enterprises’ is iets meer ruimte voor andere oplossingen zoals CommVault en IBM.

Klein aantal spelers op SAN-markt
De markt in Nederland voor SAN-systemen is vrijwel geheel in handen van vijf leveranciers. EMC en NetApp hebben van dit vijftal hun aandeel op de Nederlandse markt in 2010 het meest weten uit te bouwen. Beide kennen een stijgend aandeel binnen elk van de benoemde segmenten, maar in het bijzonder in het segment Multinationals & Fortune 500.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!