Innovatie & Strategie

Infrastructuur
TSMC Apple-chip

'Taiwanese chipreus wil fabriek in de VS'

Chipmaker voor oa Apple wil uitbreiden ver van China.

Apple A9 system-on-a-chip. Dit is die van de iPhone 6S, gemaakt door TSMC. © CC0/Wikimedia Henriok [CC0], from Wikimedia Commons
9 november 2022

Chipmaker voor oa Apple wil uitbreiden ver van China.

De Taiwanese chipproducent Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) overweegt voor miljarden dollars een nieuwe grote chipfabriek te bouwen in de Amerikaanse staat Arizona. Dat zeggen bronnen bij TSMC, een belangrijke klant van de Nederlandse chipmachinebouwer ASML, tegen zakenkrant The Wall Street Journal.

Deze gloednieuwe productiefaciliteit zou dan worden ingezet voor het maken van chips op TSMC's geavanceerde productieprocédé van 3 nanometer (nm). Die maat voor transistorlijnen op een chip is momenteel de modernste technologie voor chipproductie. Hoe kleiner die maat, hoe energiezuiniger en/of krachtige een geproduceerde chip kan zijn. Enkele maanden terug is naar buiten gekomen dat TSMC-klant Apple inzet op 3 nm-chips van die fabrikant voor in zijn iPhones maar ook in zijn Mac-computers.

Miljarden meer

TSMC is volgens de ingewijden van plan de komende maanden daarover een besluit bekend te maken. De nieuwe fabriek zou dan komen te staan bij Phoenix, naast de chipfabriek die al wordt gebouwd door TSMC. Met die eerste fabriek, waar in 2020 toe is besloten, is een bedrag van 12 miljard dollar gemoeid. De bouw van de tweede faciliteit zou om een vergelijkbare investering gaan. De Amerikaanse overheid biedt subsidies voor meer chipproductie in eigen land.

TSMC is de belangrijkste chipleverancier van Apple. De nieuwe fabriek geeft aan dat het bedrijf positief blijft over de verwachtingen op de langere termijn, ondanks de huidige onrust rond een afzwakkende vraag naar halfgeleiders. Ook in Japan en elders in de wereld heeft TSMC uitbreidingsplannen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.