Overslaan en naar de inhoud gaan

'Taiwanese chipreus wil fabriek in de VS'

De Taiwanese chipproducent Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) overweegt voor miljarden dollars een nieuwe grote chipfabriek te bouwen in de Amerikaanse staat Arizona. Dat zeggen bronnen bij TSMC, een belangrijke klant van de Nederlandse chipmachinebouwer ASML, tegen zakenkrant The Wall Street Journal.
Apple A9 chip
© CC0/Wikimedia
CC0/Wikimedia

Deze gloednieuwe productiefaciliteit zou dan worden ingezet voor het maken van chips op TSMC's geavanceerde productieprocédé van 3 nanometer (nm). Die maat voor transistorlijnen op een chip is momenteel de modernste technologie voor chipproductie. Hoe kleiner die maat, hoe energiezuiniger en/of krachtige een geproduceerde chip kan zijn. Enkele maanden terug is naar buiten gekomen dat TSMC-klant Apple inzet op 3 nm-chips van die fabrikant voor in zijn iPhones maar ook in zijn Mac-computers.

Miljarden meer

TSMC is volgens de ingewijden van plan de komende maanden daarover een besluit bekend te maken. De nieuwe fabriek zou dan komen te staan bij Phoenix, naast de chipfabriek die al wordt gebouwd door TSMC. Met die eerste fabriek, waar in 2020 toe is besloten, is een bedrag van 12 miljard dollar gemoeid. De bouw van de tweede faciliteit zou om een vergelijkbare investering gaan. De Amerikaanse overheid biedt subsidies voor meer chipproductie in eigen land.

TSMC is de belangrijkste chipleverancier van Apple. De nieuwe fabriek geeft aan dat het bedrijf positief blijft over de verwachtingen op de langere termijn, ondanks de huidige onrust rond een afzwakkende vraag naar halfgeleiders. Ook in Japan en elders in de wereld heeft TSMC uitbreidingsplannen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in