Tablets en recessie tackelen pc-markt

14 januari 2013
Economische malaise maar ook het daverende succes van de tablet hebben voor een daling van de verkoop van pc’s gezorgd.

De vraag naar pc’s is in het 4e kwartaal van 2012 met bijna 5 procent gedaald volgens marktonderzoeker Gartner. Over het hele jaar 2012 daalden de verkopen met 3,5 procent tot in totaal 352 miljoen stuks, constateert marktonderzoeker Gartner.

De teleurstellende resultaten zijn deels te wijten aan de economische malaise, maar ook aan het grote succes van de tablet. Volgens Gartner gebruiken steeds meer consumenten de tablet als een persoonlijk, eigen apparaat. De pc is er nog voor creatieve en administratieve taken. Daar komt nog bij dat de komst van laaggeprijsde tablets voor een sterke toename van de verkoop heeft gezorgd. Er is echter ook een lichtpuntje volgens de marktonderzoeker. De pc’s die worden gekocht zijn gemiddeld krachtiger en hoger geprijsd dan in het verleden. Gebruikers willen de pc voor zwaardere toepassingen gebruiken en kiezen daarom voor geavanceerdere modellen.

Windows 8 helpt niet

Ook de komst van Windows 8 in 2012 heeft niet tot een opleving van de pc-verkoop gezorgd. Volgens Gartner komt dat deels doordat pc-fabrikanten geen aansprekende producten ervoor hebben geleverd. De kans is wel groot dat die er dit jaar komen, wat dan wel voor een grotere verkoop kan zorgen.

Marktleider in zowel het vierde kwartaal als het gehele jaar 2012 is HP. Het bedrijf zag echter wel het aantal verkochte pc’s dalen. In het vierde kwartaal ging het om een daling van 6,5 procent. Voor het gehele jaar nam de omzet in aantallen af met 6,7 procent. Het marktaandeel bedroeg 16 procent in 2012. Gartner is er bovendien van overtuigd dat HP fors marge heeft ingeleverd op zijn pc's om marktaandeel te behouden.

Groei voor Lenovo

Spekkoper was nummer 2 Lenovo, die over het gehele jaar een groei boekte van 14,2 procent. In Europa en het Midden-Oosten daalde de pc-verkoop met 9,6 procent. Vooral in West-Europa was sprake van een neergang. In het Midden-Oosten en in Oost-Europa groeide de vraag naar pc’s.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.