whatsapp

Taalgebruik verdigitaliseert

© Pixabay
5 augustus 2003

Elektronische communicatie leidt tot minder formeel taalgebruik. Dat concludeert lexicograaf en 'slang'-specialist Jonathan Green in een rapport dat hij in opdracht van Microsofts MSN Messenger heeft opgesteld. Het wijdverbreide gebruik van e-mail en instant messaging leidt volgens Green tot een meer door 'slang' gekruid taalgebruik dat hij als 'globespeak' aanduidt.

Op basis van onderzoek onder tweeduizend internetters concludeert Green dat de begroetingen 'hello' en 'goodbye' ouderwets beginnen te worden. Meest gebruikte aanhef in een elektronisch kattenbelletje is tegenwoordig 'hey' , maar ook 'g'day', 'hola', 'howdy' en 'yo' gooien hoge ogen. Goodbye legt het in populariteit af tegen uitdrukkingen als 'laters', 'ciao', (het overigens wel correcte) 'au revoir', 'hasta la vista' en 'in a while' . Green vraagt zich af of 'hello' en 'goodbye' over vijftig jaar überhaupt nog gebruikt worden.

Een ander voorbeeld van het volkser worden van het taalgebruik dat Green geeft, is de aanduiding van vrienden. Meest gebruikt is 'mate', gevolgd door 'love', 'sweetheart', 'buddy' en 'pal'. (jwy)

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!