't Circuit

8 april 2011

Allen portretteert zichzelf meer als de man van de ideeën, die soms de basis legden voor producten waar Microsoft succes mee boekte en dan weer - na verhitte discussie - als onhaalbaar afgeschoten werden door Gates. Maar het verhaal van Allen is ook de beschrijving van een vriendschap die langzaam aan verzuurt. Allen beschrijft hoe Gates hem er eerst van overtuigde dat hij een aandeel van 60 procent verdiende, omdat hij meer had gedaan aan hun eerste product, een BASIC-variant. Enige tijd daarna wilde Gates 64 procent; Gates had immers een groter offer gebracht voor hun gezamenlijke onderneming dan Allen, omdat hij zijn studie aan Harvard had opgegeven. Opnieuw zwichtte Allen.

Omgekeerd deed Gates dat niet toen Allen in 1981 op grond van geleverde prestaties de eigendomsverhoudingen binnen Microsoft in zijn voordeel wilde wijzigen. Gates wilde daar niets van weten, en maakte duidelijk dat hij daar ook nooit meer iets over wilde horen. ‘Op dat moment stierf er iets in mij’, schrijft Allen. ‘Ik dacht dat ons partnerschap op eerlijkheid was gebaseerd, maar nu zag ik in dat Bills eigenbelang uitging boven alle ander overwegingen. Mijn partner wilde zich zo’n groot mogelijk stuk van de taart toe-eigenen, en dat kon ik niet accepteren.’

Allen voelde zich ook steeds minder thuis in de monomane bedrijfscultuur die onder Gates’ hand gestalte kreeg. Breekpunt werd een toevallig afgeluisterd gesprek tussen Gates en Ballmer; die bespraken hoe ze het belang in Microsoft van de toen ernstig zieke Allen konden terugbrengen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!