Syntus: eerste ov-bedrijf met eigen webwinkel

30 oktober 2009

 De bestellingen zijn mogelijk door een directe koppeling tussen de Exact Globe-applicatie van Syntus en internet. “En ja, je kunt zeggen dat die toepassing loopt als een trein”, grapt ing. Theo Hoogendoorn van Elevation Concepts uit Veenendaal, dat de koppeling heeft gerealiseerd. “Voor Syntus is deze applicatie geen overbodige luxe, want het bus- en spoorbedrijf werd geconfronteerd met een grote toevloed aan klanten. Ik heb het dan over scholieren die voorheen hun abonnement via de school bestelden, maar die dat nu zelf moeten doen. En dan komen er in een keer meer dan duizend klanten bij.”

De koppeling tussen de applicaties van Syntus en internet is gemaakt met tooling die door Elevation Concepts zelf is ontwikkeld. Op die manier kan een applicatie veel sneller worden gerealiseerd dan handmatig mogelijk is en wordt ook een optimale snelheid van de toepassing zelf gewaarborgd. Hoogendoorn: “Je koppelt een applicatie aan een realtimeomgeving en dan kun je geen vertragingen gebruiken. Een situatie waar het een seconde kost om een paar XML-regels te genereren, is absoluut niet goed. Dan wordt het een batchconversie en dat werkt niet.”

Aanvankelijk was het helemaal niet de bedoeling om een eigen toolomgeving te bouwen, maar het aanbod op de markt was voor het overgrote deel niet geschikt. Hoogendoorn: “Dat komt omdat de meeste tools een bottom-upbenadering volgen. Ze gaan uit van de database en werken dat om naar een gebruikersinterface. Onze insteek was precies andersom, wat wilde zeggen dat we 90 procent van de beschikbare tools niet konden gebruiken. En aan de resterende tools bleken we toch ook niet veel te hebben. De beslissing om zelf een stuk gereedschap te maken, was toen niet meer zo moeilijk.”

Centrale thema bij de ontwikkeling van het systeem was het Master Data Management (MDM), een techniek waarmee bestaande gegevens zoveel mogelijk vanuit hun eigen omgeving gebruikt kunnen worden. “Dan hoef je niet zoveel zelf te maken. Je gebruikt gewoon de functionaliteiten die al in en bepaalde applicatie zitten. Met evenveel gemak kun je dan gegevens uit een CRM combineren met data uit een ERP-omgeving. En dat zijn platforms die vrijwel niets met elkaar gemeen hebben. Zou je geen MDM gebruiken, dan moet je de functionaliteit van beide pakketten overhevelen naar een nieuwe applicatie. Dat is al veel werk met twee applicaties, laat staan dat het er meer zijn. Bij bedrijven zitten gegevens soms op een gigantische hoeveelheid plekken, zoals eigen databases, kleine applicaties, grote systemen enzovoort.”

Door de gegevens op hun eigen plek te laten en ze te beschouwen als een bron waaruit slechts geput hoeft te worden, worden veel problemen voorkomen. De tegenwoordige pakketten zijn open genoeg om deze manier van werken mogelijk te maken.

Syntus vervult een voortrekkersrol op het gebied van online klantcontact. De meeste andere ov-bedrijven zijn nog lang niet zover. Wat webshops betreft, is de sector openbaar vervoer nog een vrijwel onontgonnen gebied. De gebruikers van mijn.syntus.nl kunnen via internet veel dingen zelf regelen, zonder menselijke tussenkomst van een medewerker van het vervoerbedrijf. Hoogendoorn: “Zo bespaar je een hoop werk en elimineer je tevens de kans op fouten. Wanneer iemand een abonnement bestelt via internet, had dat vroeger heel wat voeten in de aarde. Een medewerker moest de printer gereedmaken, de administratieve behandeling van de order bevestigen, een begeleidende brief componeren en afdrukken op een andere printer. Dat kostte allemaal tijd, en nu gaat het automatisch. Trajectkaart en begeleidende brief worden automatisch gemaakt, ingevouwen in een envelop en verstuurd”, zegt Hoogendoorn. Voor de klant heeft dit een aantal voordelen. Zo kan een abonnement op elk gewenst tijdstip worden besteld, al is het midden in de nacht. Ook is er de garantie dat de kaart binnen vijf werkdagen bij de aanvrager thuis ligt.

Bij de ontwikkeling van de applicatie heeft Elevation Concepts gewerkt op basis van Microsofts .NET, met behulp van de taal C#. “Niet dat we iets tegen open source hebben, maar we hebben gemerkt dat software van Microsoft toch net iets beter wordt gewaardeerd.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!