Symbian op nieuwe leest geschoeid

27 juni 2008
Nokia neemt Symbian volledig over. Daarmee krijgt de Finse ­fabrikant de volledige controle over het consortium dat systeemsoftware voor mobiele telefoons ontwikkelt. Nokia zal ongeveer 264 miljoen euro moeten neertellen voor alle aandelen die het nog niet bezit.

Ericsson, Sony Ericsson, Panasonic en Siemens hebben al toegezegd hun Symbian-aandelen te willen verkopen. Samen met het eigen aandelenpakket van 47,9 procent vergroot Nokia daarmee zijn belang tot 91 procent.
De verwachting is dat de resterende consortiumpartner, het Zuid-Koreaanse Samsung, eveneen het bod zal accepteren.

Nokia wil vooral meer vaart zetten achter de ontwikkeling van applicaties. Daarmee is het beter opgewassen tegen opkomende en gevestigde concurrenten zoals het open-sourceplatform Android van Google, Windows Mobile van Microsoft, de Blackberry van Research In Motion (RIM) en de iPhone van Apple.

De rol van softwarebedrijf Symbian wordt in feite voortgezet door de Symbian Foundation, die in de eerste helft van 2009 aan de slag gaat. In deze stichting zonder winstoogmerk zitten naast Nokia ook AT&T, LG Electronics, Motorola, NTT DoCoMo, Samsung, Sony Ericsson, STMicroelectronics, Texas Instruments en Vodafone. Daarmee heeft de stichting nu al een breder draagvlak, ook onder telecombedrijven, dan het oude Symbian. Bovendien staat het lidmaatschap open voor nog meer partijen.

Door het zware stempel dat Nokia op Symbian Ltd. drukte, maakten andere aandeelhouders zich zorgen over een mogelijke voorkeursbehandeling van SSRqs werelds grootste mobieltjesfabrikant in het softwarebedrijf. Met de nu ontvouwde plannen lijkt de kou uit de lucht te zijn. Symbian heeft overigens altijd ontkend dat Nokia een streepje voor had.

De partners zeggen een gemeenschappelijk mobiel softwareplatform te willen creëren waarin Symbian OS en daarop gefundeerde gebruikersinterfaces S60 van Nokia, UIQ van Sony Ericsson en Motorola en MOAP van NTT DoCoMo zijn verenigd. De bedrijven zullen daartoe hun technologie inbrengen in de stichting en kunnen zich voortaan concentreren op de apparatuur zelf.
Het is de bedoeling dat binnen twee jaar de software van de Symbian Foundation volgens de principes van open source beschikbaar komt op basis van de Eclipse Public License 1.0. De deelnemers hoeven voor de Symbian-software geen royalties af te dragen, waardoor zij de kosten van hun smartphones kunnen drukken en beter met Android – dat ook gratis is – kunnen concurreren. Voor Microsoft komt er deze constructie meer druk te staan op de licentiekosten die het voor Windows Mobile in rekening brengt.

Volgens marktonderzoeker Canalys wordt het Symbian OS gebruikt in 60 procent van alle verkochte ‘converged mobile devices’: smartphones en pda’s met telefoon. Van alle in 2007 verkochte mobieltjes draaide 7 procent op Symbian-software, aldus Strategy Analytics. Tot eind maart waren er wereldwijd 206 miljoen toestellen met het Symbian OS verkocht, verdeeld over 235 modellen van acht fabrikanten.

Symbian is op de kop af tien jaar geleden ontstaan uit de verzelfstandigde softwaretak van Psion, indertijd een fabrikant van zakcomputers. Psion zocht vervolgens partners in de telecomsector omdat er veel raakvlakken waren tussen de besturingssoftware voor zakcomputers en smartphones. Uiteindelijk trok Psion zelf zich uit het consortium terug.
Het hoofdkantoor van Symbian staat in Londen. Alle werknemers van het bedrijf, inclusief zo’n duizend ontwikkelaars, komen in dienst van Nokia. De transactie zal in het vierde kwartaal zijn afgerond, verwacht Nokia.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!