SURFnet voorbeeld voor de wereld

19 maart 2010

Gordon Cook roemt in het zijn recente Cook Report de manier waarop de Nederlandse overheid de inkomsten uit de gasreserves inzet voor de bouw van een toekomstgerichte infrastructuur. Het Cook Report is een van de communicatiemiddelen van een online community van tweehonderd visionairs uit de IT-industrie, waaronder enkele Nederlanders. De nadruk in de discussie ligt op de ontwikkelingen rond IP-gebaseerde communicatie.

In Nederland is veel kritiek op het uitblijven van een structurele financiering van de SURFnet-ontwikkelingen. Is dat een luxeprobleem?
“Structurele financiering geeft meer mogelijkheden voor efficiënte planning. Het geeft partners zekerheid over de continuïteit van hun projecten. Ik kan me heel goed voorstellen dat de vraag naar die voorspelbaarheid bestaat. Maar ik praat veel over de situatie in Nederland en neem van mij aan dat wetenschappers in Nieuw-Zeeland waar ik onlangs nog was, erg jaloers kijken naar de situatie in Nederland.”

Cook hekelt in zijn laatste rapport de kortetermijnvisie van veel overheden, zoals die van de VS, en de grote invloed van de private sector. Cook stelt dat landen die investeren in infrastructuur ‘bedoeld voor velen in plaats van voor enkelen’ in de toekomst aan het langste eind trekken.

“Het gaat om meer dan alleen het leveren van breedband. In Moskou bijvoorbeeld ligt nu veel glasvezel op de campus. Maar dat netwerk dient voor niet veel meer dan het onderhouden van de websites van studenten en het afleveren van e-mail. Nederlandse onderzoekers als Cees de Laat zijn echter voortdurend bezig te herdefiniëren wat het beste optische netwerk is, hoe circuitgeschakelde netwerken overgezet kunnen worden op door de gebruiker gecontroleerde lichtpaden.”

SURFnet legde bovendien de basis voor de ontwikkeling van e-science, volgens Cook de manier waarop moderne wetenschap wordt georganiseerd.

“E-science voorkomt dat wetenschappers zich terugtrekken in hun ivoren toren, maar juist wereldwijd kennis gaan delen. Nederland positioneert zich door zijn voorsprong in e-science als een magneet in die wereldwijde samenwerking.”

Cook klaagt in het rapport dat in de Verenigde Staten de aandacht voor IT-infrastructuur minimaal is. Hij verwijst naar de infrastructurereportcard.org, een jaarlijkse classificatie van de kritische infrastructuren in het land. ICT en internet komen daar niet eens op voor.

SURFnet deed de afgelopen twintig jaar een haasje-over met de Amerikaanse en Canadese evenknieën Internet2 Network (Abilene) en CANARIE wat betreft meest geavanceerde netwerk ter wereld. Is het gezien de situatie die u schetst niet een grotere prestatie van die organisaties zo’n netwerk te bouwen?
“Abilene is zeker niet zo goed als SURFnet. Er is jaren een strijd geweest met National Lamba Rail, die over eigen glasvezel beschikt. Abilene was altijd afhankelijk van telecomaanbieders als MCI en Level3. Gelukkig is die strijd nu afgelopen. CANARIE liep een aantal jaren in de voorhoede, maar ik heb de laatste tijd niet veel nieuws van de organisatie gehoord. Het kan zijn dat ik niet goed op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen omdat ik de directie zelf ook al enige tijd niet persoonlijk heb gesproken, maar ik heb het idee dat zij ‘niet meer op stoom zijn’. Ik zie eerder Japan opkomen als land met een uitstekende glasvezelinfrastructuur.”

Op 16 maart presenteerde de Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC het nationale breedbandplan. Had daarin meer aandacht moeten zijn voor onderzoeksnetwerken?
“Ik ben helemaal niet blij met dat plan. Sommige mensen in onze discussiegroep menen dat het beter is dan we hadden. Maar als ik de tsaar was…”

Cook hekelt het bedrijfsmodel van telecomaanbieders dat in zijn ogen gebaseerd is op een model van schaarste, afkomstig uit het koperen netwerktijdperk. Dat model is niet gericht op het maximaal ontwikkelen van de mogelijkheden van glasvezel.

“Als ik Obama was, zou ik snel besluiten tot het opdelen van bedrijven als AT&T en Verizon in infrastructuurbedrijven en dienstenleveranciers.”

Vorige maand gaf de toenmalig minister Plasterk van Onderwijs en Wetenschap het startschot voor de uitvoering van het Gigaport 3-project. De bouw van SURFnet 7, een geheel vernieuwde versie van het netwerk, is onderdeel van dat project.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!