SURFnet publiceert handleiding nummerplan IPv6

4 februari 2011
SURFnet, de netwerkorganisatie voor instellingen in het hoger onderwijs en onderzoek, heeft een handleiding geschreven waarmee netwerkarchitecten en netwerkbeheerders een IPv6-nummerplan kunnen opstellen. De organisatie beheert zelf grote groepen IP-adressen.

Het document IPv6-nummerplan opstellen bevat de informatie die netwerkverantwoordelijken nodig hebben om het overzicht te behouden bij de invoering van IPv6-adressen, aldus het persbericht bij het verschijnen van de handleiding. Opstellen van een doortimmerd nummerplan is volgens SURFnet de eerste stap die een organisatie moet zetten als het IPv6 wil uitrollen.

Handleiding binnenkort in het Engels beschikbaar
RIPE NCC, door IANA verantwoordelijk gemaakt voor de uitgave van IP-adressen in Europa, vertaalt de handleiding in het Engels en plaatst deze binnenkort online bij RIPE NCC.

Gisteren maakte IANA bekend dat het de laatste 5 blokken van de wereldwijde IPv4 centrale adresgroep had uitgegeven. Dat betekent dat elke organisatie binnen afzienbare termijn bij behoefte aan nieuwe IP-adressen IPv6-adressen moet aanvragen.

Onderwijs- en onderzoeksinstellingen delen ervaring met IPv6 nummerplan
Volgens SURFnet bleek afgelopen jaar dat organisaties worstelden met het ontwerpen van een praktisch IPv6-nummerplan. Daarom besloot het de ervaringen van het hoger onderwijs en onderzoek hiermee te bundelen in een document.

Het SURFnet-netwerk ondersteunt sinds 2001 native IPv6. Steeds meer diensten van SURFnet zijn geschikt voor zowel IPv4 als IPv6.

IPv6 Task Force
SURFnet is deelnemer in de IPv6 Task Force, opgericht in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Doel is onder andere kennis uitwisselen over de toepassing van IPv6. Namens deze Task Force heeft SURFnet IPv6 voorgedragen voor de "pas toe of leg uit" lijst van het College Standaardisatie van de overheid. Daarop staan geselecteerde open standaarden die (semi)overheidsorganisaties geacht worden te gebruiken, tenzij dat tot onoverkomelijke problemen leidt.
 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.