Management

Datamanagement
studenten met laptop

SURF ontwikkelt platform open leermaterialen

Machinelearning en spraaktechnologie helpen ontsluiting te verbeteren.

© CC0 - Unsplash John Schnobrich
8 maart 2019

Machinelearning en spraaktechnologie helpen ontsluiting te verbeteren.

SURF,  de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland, legt de laatste hand aan een nieuw platform waar docenten in het hoger onderwijs leermateriaal kunnen verzamelen en delen.

Het platform werd deze week aangekondigd op de Open Education Week van het Open Education Consortium dat wereldwijd de bekendheid van open onderwijs wil vergroten.

Helemaal nieuw is de aanpak van het delen van lesmaterialen niet, maar wel voor het hoger onderwijs. "Docenten in het hoger onderwijs zijn in tegenstelling tot bijvoorbeeld het middelbaar onderwijs, gewend al hun eigen lesmateriaal te ontwikkelen en zijn ook wel wat eigenwijs," zegt Kirsten Veelo, community manager Onderwijsdiensten. "De belangrijkste uitdaging zit dan ook meer in de menselijke factor dan in de techniek. Maar het ministerie heeft als doel gesteld dat in 2025 alle docenten van een dergelijk open uitwisselingplatform gebruik maken en heeft een stimuleringsregeling om er mee aan de slag te gaan."

Wat techniek betreft, bouwt het platform voort op WikiWijs, het uitwisselingsplatform dat de Stichting Kennisnet ontwikkelde voor het lager onderwijs. Dat maakt onder meer gebruik van EduRep, een zoekmachine die interessant materiaal verzamelt (harvestingtechnologie). SURF innoveert met het nieuwe platform door aan de EduRep-technologie onder meer machine learning te koppelen. Zo zet de organsiatie full text serach in om de zoekinterface te verbeteren en spraakherkenning om materialen beter te kunnen vinden en classificeren.

Monitoring op kwaliteit

SURF werkt nauw samen met de bibliotheken van de onderwijsinstelling voor het vullen van de database. Zo heeft elke bibliotheek zijn eigen kwaliteitsmodel - een set met requirements voor nice-to-have's en must-have's - om te bepalen of het gevonden materiaal geschikt is om in de repository op te nemen.

Het platform is na twee jaar nu in de finale fase van ontwikkeling. Veelo zegt dat binnen enkele weken een bètaversie volgt en verwacht in november de officiële lancering.

Stimuleren gebruik met incentives

Om docenten te stimuleren het gebruik van het platform onderdeel te maken van hun dagelijkse routines zijn diverse incentives bedacht. Zo geeft het platform inzicht in het aantal keer dat materiaal is bekeken en gedownload. Dat geeft een indicatie van de bruikbaarheid van het materiaal. Gebruikers kunnen ook hun waardering voor het materiaal aangeven met een het toekennen van sterren (alleen voor ingelogden) of met een applaus-emoticon (voor iedere sitebezoeker mogelijk). Verder wordt nagedacht of de gebruikcijfers van het platform een onderdeel kan zijn van de functioneringsgesprekken.  

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.