Loopbaan

Carriere
IT'er

Support medewerkers en test engineers flink in trek

'Schaarste op IT-arbeidsmarkt groter dan begin 2020.'

23 april 2021

'Schaarste op IT-arbeidsmarkt groter dan begin 2020.'

De IT-arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van 2021 weer flink aangetrokken, blijkt uit cijfers van detacheerder Yacht. Volgens het bedrijf zijn zeker IT support medewerkers, software test engineers en UX designers nu in trek bij bedrijven.

Hoewel de IT-arbeidsmarkt tijdens de gehele coronacrisis te maken heeft gehouden met schaarste, nam die na de start van de eerste lockdown wel af. In het eerste kwartaal van 2021 is echter sprake van een flinke toename in de vraag naar IT'ers, meldt Yacht. Het bedrijf stelt dat de schaarste zelfs boven het niveau van begin 2020 uitkomt, dus net voor de eerste lockdown.

Cijfers van het UWV ondersteunen die analyse deels. Ook het UWV zag dat de spanning op de IT-arbeidsmarkt vanaf het tweede kwartaal van 2020 iets afnam, maar in het vierde kwartaal van 2020 alweer gestegen was naar zeer krap. Over het eerste kwartaal van dit jaar heeft het UWV nog geen cijfers gepubliceerd. 

Veel vraag naar support

Hoewel er over het algemeen naar alle IT'ers wel veel vraag is, nam in de eerste drie maanden van 2021 vooral de vraag naar IT support medewerkers toe, meent Yacht. Het werk voor deze functie nam met 54% toe. Maar ook software test engineers zijn flink in trek: het werk voor hen nam met 53% toe. De top 5 van de sterkste stijgers wordt verder afgemaakt door UX designers (49%), business intelligence consultants (33%) en cloud architecten (28%). 

Volgens Yacht laat de flinke toename in vraag naar UX designers, BI consultants en cloud architecten zien dat bedrijven in het eerste kwartaal van het jaar flink inzetten op data, cloud en op eingebruikers gerichte software-ontwikkeling. 

Overigens zijn er ook een aantal functies waar de vraag juist minder werd. Zo zoeken bedrijven nu minder naar database administrators (-29%), test officers (-19%) en mobile developers (-15%) dan voorheen. 

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.